Отидете към основна версия

1 485 11

Ердоган след разговор с Байдън: Няма нерешими въпроси между нашите държави

  • усложнени отношения-
  • среща на върха-
  • нато-
  • f-35-
  • конфликт

Срещата между двамата президенти се проведе на фона на усложнените отношения между страните

Снимка: БГНЕС

Турският президент Ердоган изрази оптимизъм след първия си разговор лице в лице с Джо Байдън, съобщава Ройтерс. Срещата между двамата президенти се проведе на фона на усложнените отношения между САЩ и Турция по теми като въоръжаването от Русия, конфликтите в Сирия и Либия, както и други въпроси.

Ердоган определи разговорите си с новия президент на САЩ по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел като продуктивни и искрени”.

„Смятаме, че в отношенията между САЩ и Турция няма нерешими въпроси и че областите на сътрудничество за нас са по-големи от проблемите“, каза той.

Турция, с втора по големина армия в НАТО, ядоса съюзниците в Алианса като закупи руски ракети „земя-въздух“ и се намеси във войните в Сирия и Либия. Също така е в конфликт с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие.

Като президент Байдън прие по-хладен тон от предшественика си Доналд Тръмп към Ердоган. Американският президент бързо призна избиването на арменците през 1915 г. като геноцид, а също така и засили критиките към Турция за правата на човека.

Вашингтон вече отстрани Анкара от програмата за изтребителите F-35 и е наложи санкции заради закупуването от Турция на руските ракети земя-въздух S-400.

Област, в която Ердоган се надяваше да наложи централна роля в НАТО, бе Афганистан, където Анкара предложи да охранява и експлоатира летището в Кабул след изтеглянето на силите на САЩ и НАТО през следващите седмици. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Турция ще играе ключова роля, но на срещата на върха в понеделник така и не бе взето решение.

Освен с Байдън, Ердоган се срещна и с френския президент Еманюел Макрон. Анкара и Париж имат разногласия по тeми като Сирия, Либия и това, което Макрон нарича ислямистки сепаратизъм.

Президентът Ердоган потвърди по време на нашата среща желанието си чуждестранните наемници, чуждестранните милиции, действащи на либийска земя, да напуснат възможно най-скоро”, каза Макрон на пресконференция след това.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: