Last news in Fakti

15 Юни, 2021 13:45 1 470 11

Ердоган след разговор с Байдън: Няма нерешими въпроси между нашите държави

  • усложнени отношения-
  • среща на върха-
  • нато-
  • f-35-
  • конфликт

Срещата между двамата президенти се проведе на фона на усложнените отношения между страните

 Ердоган след разговор с Байдън: Няма нерешими въпроси между нашите държави - 1
Снимка: БГНЕС

Турският президент Ердоган изрази оптимизъм след първия си разговор лице в лице с Джо Байдън, съобщава Ройтерс. Срещата между двамата президенти се проведе на фона на усложнените отношения между САЩ и Турция по теми като въоръжаването от Русия, конфликтите в Сирия и Либия, както и други въпроси.

Ердоган определи разговорите си с новия президент на САЩ по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел като продуктивни и искрени”.

„Смятаме, че в отношенията между САЩ и Турция няма нерешими въпроси и че областите на сътрудничество за нас са по-големи от проблемите“, каза той.

Турция, с втора по големина армия в НАТО, ядоса съюзниците в Алианса като закупи руски ракети „земя-въздух“ и се намеси във войните в Сирия и Либия. Също така е в конфликт с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие.

Като президент Байдън прие по-хладен тон от предшественика си Доналд Тръмп към Ердоган. Американският президент бързо призна избиването на арменците през 1915 г. като геноцид, а също така и засили критиките към Турция за правата на човека.

Вашингтон вече отстрани Анкара от програмата за изтребителите F-35 и е наложи санкции заради закупуването от Турция на руските ракети земя-въздух S-400.

Област, в която Ердоган се надяваше да наложи централна роля в НАТО, бе Афганистан, където Анкара предложи да охранява и експлоатира летището в Кабул след изтеглянето на силите на САЩ и НАТО през следващите седмици. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Турция ще играе ключова роля, но на срещата на върха в понеделник така и не бе взето решение.

Освен с Байдън, Ердоган се срещна и с френския президент Еманюел Макрон. Анкара и Париж имат разногласия по тeми като Сирия, Либия и това, което Макрон нарича ислямистки сепаратизъм.

Президентът Ердоган потвърди по време на нашата среща желанието си чуждестранните наемници, чуждестранните милиции, действащи на либийска земя, да напуснат възможно най-скоро”, каза Макрон на пресконференция след това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    7 2 Отговор
    Ердоган да го заведе на турска баня.:))))) Със сигурност на старчока ще му хареса.

    Коментиран от #3

  • 2 БОЛШЕВИК

    3 6 Отговор
    България пак избра неправилния път, сега по средата от едната страна поробителя Турция, от другата страна мъчителя САЩ!
  • 3 един от многото

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Ами ако изтърве сапуна?

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Херо Мустака

    1 1 Отговор
    Убаво си говорят,нека !
    Като видя Кралицата се изказа :все едно виждам майка си !
    Ся къть видя Ердо ,дали вижда Баща си а ?
  • 5 Херо Мустака

    1 0 Отговор
    Наистина се спъва по стъпала . Прави чудеса кать:
    Ердо със Самарошениййй , с Мичо . Как се сдобриха ?
  • 6 1111

    3 0 Отговор
    Нещо за мафията и кражбите в БЪЛГАРИЯ
  • 7 Aйша

    0 1 Отговор
    Кать съм Айша ,да не съм с една гънка у мозга !
    Голивооод , на Марс живее ,я да каже :на Луната
    не са стъпили !
  • 8 русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "един от многото":

    Той отдавна го е изтървал. Просто е хамериканският Брежнев. И Брежнев не знаеше на кое небе е в последните си години. Хамериканското политбюро го крепят. Като го изразходват ще назначат друг.
  • 9 Ами сигурно

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "един от многото":

    ще го изненадат гърбешката, но той сигурно няма да разбере.
  • 10 антиглобал

    4 0 Отговор
    Ердоган ще види "кон боб яде ли" скоро...Камала-та като си вземе обещаната власт.Това с геноцидите первезните политици ще се оплюват и за в бъдеще.Защо да не се счете за геноцид /един друг път обаче/ избиването след 1955 г. до сега на над 4 млн. виетнамци, милиони корейци, почти милион иракчани...Ние не вярваме на лицемерните политици.Странно обаче, защо никой журналист не смее да напише нещо за настоящата Турция и нейния военно-промишлен комплекс.Турция /от месеци,а някъде и от години/води война едновременно в 4/!/ държави /Ирак,Сирия,Либия, Азърбейджан-Нагорни Карабах/.Има военни бази в катар, Сомалия, Либия, Азърбейджан, договорено в Албавия.Модернизира танковете /М60 и Леопард/ и самолетите Ф16 до последните им западни еквиваленти.Произвежда нужния и цял набор от стрелково въоръжение, бомби и ракети както и различни бойни машини на пехотата.Разработва свой танк и самолет 5-то поколение, а собствен щурмови хеликоптер и витлов самолет продава.За опита с собствени дронове /до сега купени от Тунис, Катар, Азърбейджан и Полша/ в реални военни действия също може да се пише.Просто ние в България "чоплим" само Ердоган, през призмата на изказвания от комплексирани западни политици, без да съзнаваме каква държава се "роди" и имаме за съсед /за около 25 години/, въпреки всякакви рестрикции на запада /срещу Турция има ембарго за какво ли не и то от години/. При нас идва ехо от изказвания на Макрон/за Франция колониализма в Африка е жизнено важен още, но вижте коя
  • 11 антиглобал

    3 0 Отговор
    При нас идва ехо от изказвания на Макрон/за Франция колониализма в Африка е жизнено важен още, но вижте коя година сме, а над 20 държави от Африка буквално-политически и финансово се управляват от Париж/, а Мицотакис има претенции за Източно Средиземно море, но нека да видим картата-къде е Гърция, къде е източната част на Ср. море..."Демокрация" и най-оборотната и с най-различно заначение дума.Президента на Египед, бивш военен взел властта след военен преврат ни е приятел, а в нашия "лагер" е и Саудитска арабия, където за аналгин/аспирин може да ти отсекат главата...
Новини по държави: