Отидете към основна версия

6 966 56

Ким Чен Ун призна: Масов глад в Северна Корея

  • северна корея-
  • глад-
  • храна-
  • недостиг-
  • ким чен ун

Южнокорейските медии коментираха, че Ким Чен Ун забележимо е отслабнал

Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун по време на реч на пленума на Централния комитет на Корейската работническа партия обяви за възможен недостиг на храна в страната.

Това предаде японската телевизия NHK. "Поради щетите от миналогодишния тайфун планът за отглеждане на зърно не беше изпълнен и следователно в момента има напрегната ситуация с осигуряването на населението с храна", предупреди лидерът на Северна Корея, предаде News.bg.

Според Ким Чен Ун, цитиран от южнокорейската телевизия, удължаването на карантинните мерки, въведени в КНДР поради коронавируса, "доведе до продължаване на борбата за осигуряване на населението с дрехи, храна и жилище". Освен това Ким Чен Ун призова партията и хората от Северна Корея да бъдат готови за нов "труден марш". Този термин в историята на КНДР се отнася до периода от 90-те години на миналия XX век, когато страната преживява тежка икономическа криза, утежнена от масовия глад.

По-рано южнокорейските медии коментираха, че Ким Чен Ун забележимо е отслабнал. Само преди месец официалното издание на комунистическата партия в Северна Корея за първи път призна, че ваксинацията срещу COVID-19 не е панацея и затова гражданите трябва да се готвят за дългосрочни усилени протиепидемични мерки. През февруари месец страната поиска ваксини срещу коронавируса от подкрепяната от Световната здравна организация (СЗО) програма Covax. КНДР поиска ваксини, въпреки че официално не дава информация да има заразени.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: