Last news in Fakti

14 Юли, 2021 11:36 2 142 30

10% от населението по света гладува. А богатите се надпреварват в Космоса.

  • глад-
  • космос-
  • население-
  • бедност-
  • богати-
  • оон

Нека летят, но не може ли с толкова пари и енергия да спасим и гладуващите?

10% от населението по света гладува. А богатите се надпреварват в Космоса. - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на гладуващите по света е нараснал значително заради пандемията. През 2020 година над 800 милиона души, т.е. 10% от световното население, са нямали достатъчно храна, сочи доклад на ООН. Ако сега някой каже, че е шокиран, лъже. Защото това съобщение не е дошло неочаквано. Проблемът просто се игнорира. Нашият богат свят е изпаднал в хранителна кома. И ситуацията става все по-абсурдна.

Десет процента от населението гладуват. А трима милиардери се състезават със своите ракети в Космоса: кой лети по-бързо, по-високо, по-далече. Мъск, Безос и Брансън искат да изпращат там туристи на ваканция. Нямам нищо против. Нека го правят, нека летят. Защото противното няма да намали глада по света. Но защо светът не инвестира точно толкова енергия, техника и пари и в развитието на нашите системи за ихранване? Подобно на това, което правят тези супермозъци в Космоса?

Първо климатичните промени, после пандемията

В Канада жегите и пожарите изпепеляват от седмици насам царевичните полета. Северозападът на една от най-богатите индустриални страни в света трепери за реколтата си. А експертите по климатичните въпроси го казват съвсем ясно: тази гореща вълна е рожба на човека. Следващата вече чука на вратата. Но политиците казват: трябва да се напаснем към климатичните промени. Вярно, по-изненадваща от климатичните промени беше пандемията. Тя ни връхлетя изведнъж. И според доклада на ООН именно тя е причината за повишаването на броя на гладуващите по света през 2020. За броя на малките недохранени деца, които са само кожа и кости, които не могат да учат, защото никога не са сити. И които не са били сити и преди пандемията.

Когато генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова поне в тежките пандемични времена да оставим оръжията, военните конфликти не свършиха. Ужасяващо! Но и това не е изненада. Но пък всички си имат извинение: коронавирусът и последиците от пандемията са повишили броя на гладуващите по света с 18%. И сега изведнъж всички се опасяват че до 2030 целта на ООН няма да може да бъде постигната. А именно: дотогава вече никой да не гладува. Знаем, че и тогава 660 милиона хора по света няма да бъдат нахранени - над осем пъти повече от сегашното население на Германия.

Вече няма извинение

Крайно време е да спрем да си затваряме очите. Трябва да променим световната система за изхранване, за да сме сигурни, че в Южен Судан например една чиния бобена чорба няма да е сто пъти по-скъпа, отколкото в Берлин, съотнесено към приходите на хората. Или казано с други думи: по-скъпа от средните дневни приходи. Борбата срещу глада трябва да е задружна - така, както се води борбата срещу коронавируса. И с толкова много енергия, че целта на ООН за един свят без гладуващи хора да бъде постигната преди да започнем да ходим на почивка в Космоса.

Автор: Анте Пасенхайм


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    15 8 Отговор
    Славчо и той да не остане по-назад, ще развива космическа програма..
  • 2 Механик

    14 3 Отговор
    Дойчевел, нали тия, богатите са именно от вашите. Давам пример със собственика ви, Сорос.
    Е, той не се надпреварва в космоса. Той с Гейтс и още 3-4 са решили да са богоравни. Зануляват населението, диктуват нов световен ред и пр. , но все тая.
  • 3 Пич

    9 4 Отговор
    Е значи , нас Славчо ни нарежда при богатите от място... И ние ще хвърчиме... А да ви е честито богатството... Вие си го избрахте... Ха-ха-ха...
  • 4 факт

    11 1 Отговор
    По лошото е че тази надпревара в космоса не води до научни открития ами се случва само щото на някого му се искало да види Земята "отгоре".

    Коментиран от #16

  • 5 Анонимен

    19 2 Отговор
    Храна няма но ваксини има
  • 6 Анонимен

    15 2 Отговор
    Къде е този глад, основната причина за него е как се управляват тези държави, а не липсата на технологии. В България като внасяме 90% от зеленчуците, не е заради липса на земя или хора, а заради нечии интереси.
  • 7 ала бала

    2 1 Отговор
    и напред....
  • 8 ТЪЙЙЙЙЙЙЙ ШЪЙЙЙЙЙЙ

    8 0 Отговор
    И ПО ГЛАДНИ ША НА ПРАЯТ А ТЕ ША СА ЧУДЯТ КВА ГЛУПОСТ ДА ПРАЯТ ЧИ ДА СИ ХАРЧАТ ОТКРАДНАТИТЕ ОТ НАС ПАРИ....
  • 9 БогатСвятЕС

    10 1 Отговор
    Е къде видя задружно справяне с коронавируса автора ? 27 държави мислеха как да направят бюрокрация и тестове за пътуване и не се обединиха нито да проектират ваксина, нито лекарство. Това ли е колективно решение ? Или пък че ЕС каза, че няма да одобрява ваксини от държави, които не са първи приятели на САЩ ? Това ли пак е загриженост към хората, било то и в "богатия" свят ?
  • 10 Историк

    3 11 Отговор
    Ми те виновни ли са,че са богати и успешни,явно имат качества различни от тези на повечето хора

    Коментиран от #14

  • 11 Емил

    9 1 Отговор
    Опитите са нахранване на гладните, води до задълбочаващо се безделие. Още 70 те години нахранването на Гана доведе до тотален мързел и нави проблеми. Примери много и нито един паложителен! Трябвя да се работи!

    Коментиран от #15

  • 12 БОЛШЕВИК

    5 1 Отговор
    Значи не сме само ние тука примиримите! Щом я няма събудена още тая злоба на роба, значи скоро няма да има промяна, камо ли революция. Щом има такава маса от бедно население по света, а търпи една шепа супер богаташи да вилнеят и пилеят труда им, и не се появява лидер който да ги поведе към революция, значи свта е закъсал много в неолибералното капиталистическо блато.
  • 13 Само споко

    5 1 Отговор
    Някои са гладни, защото правят по 10 дори повече деца. Аз не искам да им плащам и призовавам храната да се изхвърля, а не да се дарява. Даряването на храна е склоняване към мързел, а това е тежко престъпление!

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мдаа

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Емил":

    Да трябва да се таботи-най вече на масата..ей сега си сипвам ракийката(потна е)жената прави шопска салата и пастърмица за мезе,и почвам(отпускар съм)Наздраве на всички!Между другото,понякое време след обед,има вероятност коментарите ми да са леко неадекватни!
  • 16 Емил

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "факт":

    Глупости! Надпреварата е военна. Цивилни прогами за прах в очите!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Историк

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Киро Шпека":

    Проявата на завист,не е добро качество
  • 19 Сандо

    4 1 Отговор
    А защо ДВ забравя да спомене за непрекъснатите учения на НАТО?
  • 20 Рошко

    4 0 Отговор
    Dw пак лъжете, 10%са богатите и преядените, останалото е модерни роби
  • 21 Аз съм

    0 6 Отговор
    Техногичната еволюция свързана с изследвания на космоса трябва да продължава. Големите умове не трябва да спират да раждат. Някои хора мислят векове напред и за спасяване на човечеството на други планети, което е и логично продължение. Защо те трябва да спират прогреса си заради милиони мързелуващи. Карат ги да се чувстват виновни, че са умни и способни....?

    Коментиран от #24

  • 22 хах

    5 0 Отговор
    Те за това са богати, защото взимат от бедните.
  • 23 барчо

    2 1 Отговор
    Прочетох само заглавието и ще кажа, че това се казва капитализъм. Едни ще ядат черен хайвер, като повечето ще бъде хвърлен в боклука и ще летят в космоса не за изследвания, а да се повозят за милиони. Като се казва, че се лети в космоса, дори това не е цялата истина. В космоса е над 80 км отдалеченост о т земята, а те са на 60 км и то за 7 минути. Точно това е същността на капитализма. Безсмислено харчене на пари от определена каста за сметка на други касти. Ако тези пари се бяха насочили към африкански държави в които да се вложат не в помощи като храни, а в разработка на икономиката, те нямаше да бедстват и да мигрират. Никой нормален не желае да изостави собствения си дом, ако има храна, работа и забавления. Ноооо, капитала е точно това:"Когато цъфнат теменугите, е....и и майката на другите и гледай ти да си добре" - край на цитата!
  • 24 барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Аз съм":

    Пиша ти минус, защото дори не си прочел заглавието. Тук не говорим за научни изследвания, а някой с много пари да се повози за много пари безцелно. Сещаш ли се за какво иде реч. А що се отнася до научните открития, то ако такива фирми като Мерцедес, които притежават не само превозните средства Мерцедес, а и фирми като Грундиг, Телефункен, Филипс, Сони и т.н. инвестират огромни средства в нови научни открития, които обаче седят по сейфовете и биват вкарвани в експлоатация, когато на тях и е изгодно.

    Коментиран от #25

  • 25 Аз съм

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "барчо":

    Бил си ми минус, защото не ти стига пипето да прозреш какво се опитвам да кажа. Нали така се почва бе! Едно време са викали така и за първите автомобили и за първите самолети. За какво ни е бръмчаща каляска? Защо ни е да летим като птиците? Ако бяха всички така, още да сме на свещи. Сега разбра ли?
  • 26 Gen Gurko

    1 0 Отговор
    Да не би това да е безконтролно въдещата се част на човечеството, дето не може да си прави сметка на масрафа и все другите виновни и длъжни? Те ли са? Да не забравяме че и ние скоро ще се прескачаме с македонски съпровод в космоса и трябва следователно също да се чувстваме виновни.
  • 27 споко во

    0 0 Отговор
    сички жа ,умрем!
  • 28 незнайко

    0 0 Отговор
    Добре казано, но богатите гледат как да станат по богати като експлоатират останалото население !!! Добре, че ГОСПОД е помислил и никой не е занесъл богатството си на ОНЯ СВЯТ !!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ИЗМЕТИ

    1 0 Отговор
    СЛАВИ И БОКО СА ЕРГЕНИ , ТОЕСТ ЕГОИСТИ - ТОЕСТ БОКЛУЦИ
    10% от населението по света гладува. А богатите се надпреварват в Космоса.
    Нека летят, но не може ли с толкова пари и енергия да спасим и гладуващите?