Отидете към основна версия

6 540 59

ЕС наказа още по-болезнено Александър Лукашенко

  • европейски съюз-
  • беларус-
  • санкции-
  • александър лукашенко

Европейски дипломат заяви по-рано пред медиите, че готвените нови санкции целят да ударят режима на беларуския президент в портфейла

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Външните министри от ЕС се споразумяха за налагане на санкции на ключови сектори от икономиката на Беларус. Това е в отговор на принудителното приземяване на самолета на „Райънеър“, с който пътуваше опозиционният журналист Роман Протасевич.

Ограниченията ще се отнасят за износа на торове, тютюневата индустрия, петрола и петролните продукти, както и за финансовия сектор.

Освен това министрите договориха замразяване на авоарите и забрана за пътуване за 86 лица и организации. Седем от санкционираните са пряко свързани с приземяването на самолета в Минск миналия месец.

„Ще продължим да санкционираме Лукашенко и режима му, за да увеличим натиска да се оттегли от поста“, заяви първият дипломат на Германия Хайко Маас.

Страните от ЕС вече предприеха наказателни мерки, засягащи отделни представители на властта в Минск, припомня АФП. Европейски дипломат заяви по-рано пред агенцията, че готвените нови санкции целят да "ударят режима на президента Александър Лукашенко в портфейла".

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.

Свързани новини