21 Юни, 2021 14:45 6 505 59

ЕС наказа още по-болезнено Александър Лукашенко

  • европейски съюз-
  • беларус-
  • санкции-
  • александър лукашенко

Европейски дипломат заяви по-рано пред медиите, че готвените нови санкции целят да ударят режима на беларуския президент в портфейла

ЕС наказа още по-болезнено Александър Лукашенко - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Външните министри от ЕС се споразумяха за налагане на санкции на ключови сектори от икономиката на Беларус. Това е в отговор на принудителното приземяване на самолета на „Райънеър“, с който пътуваше опозиционният журналист Роман Протасевич.

Ограниченията ще се отнасят за износа на торове, тютюневата индустрия, петрола и петролните продукти, както и за финансовия сектор.

Освен това министрите договориха замразяване на авоарите и забрана за пътуване за 86 лица и организации. Седем от санкционираните са пряко свързани с приземяването на самолета в Минск миналия месец.

„Ще продължим да санкционираме Лукашенко и режима му, за да увеличим натиска да се оттегли от поста“, заяви първият дипломат на Германия Хайко Маас.

Страните от ЕС вече предприеха наказателни мерки, засягащи отделни представители на властта в Минск, припомня АФП. Европейски дипломат заяви по-рано пред агенцията, че готвените нови санкции целят да "ударят режима на президента Александър Лукашенко в портфейла".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сандо

    47 9 Отговор
    Ако ЕС продължава да наказва така,в скоро време санкциите ще бъдат само срещу Русия.Отделен въпрос е какво ще стане с ЕС,но това нас не ни касае,в смисъл че никой не се и сеща да ни пита за мнението.
  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    70 10 Отговор
    Е това , ако не е НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА - здраве му кажи ‼

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Адвокат

    41 5 Отговор
    И кое по точно ще му осъдят на Лукавия? Че тъй като го гледам трепери от страх .
  • 6 БАЙ Х@Й ‼

    67 7 Отговор
    Открито заявяват , че целта им е сваляне на правителството в НЕЗАВИСИМА страна ‼

    Коментиран от #13

  • 7 БАЙ Х@Й ‼

    64 5 Отговор
    Какво ли биха казали господата, ако Путин заяви спирам газа за ЕС докато не махнете Урзула или Меркел‼
  • 8 ха-ха-ха

    52 5 Отговор
    Ще му пръснат на дедовия! Докато Китай и Русия са зад него и с топ не могат да го бутнат!
  • 9 100pera

    45 4 Отговор
    Понякога си мисля, че нашите управници правят всичко възможно да натикат окончателно Беларус в РФ. Те и без това имат споразумение за създаване на съюзна държава още от 1996 г., ама сега като нищо и да го изпълнят.
    А и самолета не е приземен принудително в Минск. Поне да бяхте чули записите за разговорите между РВД и пилотите... Това е тяхно решение. А е можело и да продължат до Вилнюс, но не са го направили. Записите ги пуснаха в Ютюб, а от компанитя ги потвърдиха. Ама не - санкции.
    На диктатора Лукашенко изобщо няма да му трепне окото. Санкциите засягат винаги и само обикновените хора. Никога управниците им.

    Коментиран от #25

  • 10 Много добре го каза:

    12 25 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼":

    "...във ВЪТРЕШНИТЕ работи" - ограничават ИЗНОСА на споменатите стоки и продукти, което не е намеса във ВЪТРЕШНИТЕ работи - никой не го спира да си ги продава на вътрешния пазар.

    Коментиран от #16, #27

  • 11 яяяя

    25 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Ключовата дума е "независима държава" !
  • 12 Много добре го каза...-допълнение

    34 2 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Също така не могат да го спрат да изнася за държави извън ЕС.
  • 13 Банго Васил

    2 17 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Бртчет пак си си го извадил. Явно ти плащат много добре.
  • 14 ДжафДжаф

    36 3 Отговор
    Е и? По този начин принуждават Лукашенко да прави "съюзна държава" с Русия. Влезне ли един път руската армия в Беларус, връщане на заде нема. Протасевич, Гологъзов и тем подобни в Сибир. Путин да им се беше молил, нямаше да му свършат черната работа по-добре.
  • 15 ****

    40 4 Отговор
    А мухльовците от ес защо мълчаха когато франсетата стачкуваха срещу макарона,и защо не се обявиха срещу него и да го презоват да си подаде оставката,а искат Лукашенко да напусне. Това не е ли намеса във вътрешните работи на Беларус? Лукашенко е избран законно след избори и никой не може да призовава за неговото напускане,а ес дали ще призове оня заспалия кравар да напусне ако се издъни?
  • 16 Ами не

    38 5 Отговор

    До коментар #10 от "Много добре го каза:":

    Но го ограничават заради вътрешни проблеми-нали се сещаш,че това си е чиста намеса във вътрешните работи...? Все едно,че трябваше да санкционират Франция и Макрон за протестите на Жълтите Жилетки..-там полицията уби 12 протестиращи...-но това си е вътрешна работа на Франция--нали...? Айде стига с това лицемерие вече..-Лукашенко бил диктатор..-а Макрон нищо че има убити при протести-той е пазител на демокрацията...-я стига евро-атлантически простотии..

    Коментиран от #19, #20

  • 17 dron

    2 24 Отговор
    Да си го прибира путя в кремъл,та току виж престанал да сваля самолети. Руският трол да почва да пести,че с.поток 2 ще го пуснат след като изберат Навални за президент...

    Коментиран от #35

  • 18 европалячовци

    27 3 Отговор
    Ще му пръднат на дедувака на Батката.Кой ги бръсне за сливи тия европосерковци вече.
  • 19 Щом като са вътрешни

    4 19 Отговор

    До коментар #16 от "Ами не":

    работи, да беше хванал опозиционера, без да сваля самолет на ЕС, летящ от държава в ЕС към друга държава в ЕС (минаващ транзит над Беларус), в който е имало и граждани на ЕС. За Макрон никой не ти го оспорва.

    Коментиран от #30, #36, #51

  • 20 В крайна сметка,

    4 18 Отговор

    До коментар #16 от "Ами не":

    сваляйки самолета, той сам е намесил/поканил ЕС във вътрешните работи на държавата си.
  • 21 6A13TT

    25 2 Отговор
    ЕС се управлява от умствено изостанали. Което автоматично означава, че вас ви управляват умствено изостанали.
  • 22 Тарзан

    23 2 Отговор
    Ес прави това което му заповяда САЩ. Без Русия Ес е загубен.
  • 23 русениец

    14 1 Отговор
    Тей ще е като отказва да пороби държавата си със нарежданията от СЗО и ООН. Иначе цитират ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ? ХА Смях
  • 24 Грух

    9 1 Отговор
    ЕС умре.
  • 25 Санкциите

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "100pera":

    на ЕС въобще не влияят на Беларус по никакъв начин. Ама това няма кой да го чуе на западналата кочина налагаща санции както гърците хвърлят салфетки на сиратки. Лукашенко съвсем ясно го каза,вашите санкции не ме притесняват,защото ние с вас не търгуваме,основ но това правим с Русия и като цяло с Евразииския съюз,така,че това нас не ни засяга,това са думите на Лукашенко,но тия на запад чуват собствените си гласове и никой друг и на бялото казват черно.
  • 26 барчо

    6 1 Отговор
    Факта е, че в момента се слага каруцата пред коня. Налагат се санкции за нарушение, което не е доказано, че е извършено. Локашенко заяви, че ще съди всяка една държава, нарушила правовите правила. Всеки един може да си приказва каквото си иска, но когато се стигне до съд, нещата приемат съвсем друг характер от този на клюкарските дрънканици. На този натиск ще има отговор и той ще е изненада и неочакван, но оригинален. Да не забравяме, че зад Беларус седи не кой да е, а Русия. Тя може да забави, но не забравя и това няма да ни е лицеприятно.
  • 27 Ама ти нали

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Много добре го каза:":

    се сещаш,че тези стоки са в незначителни количества от търговията с Беларус и да не ги вземат на Беларус това няма да и повлияе особенно,защото търговията и е основна на изток,а не на запад. В случая губят единстевно и само западните държави.

    Коментиран от #39

  • 28 ДаЗдраПерМа

    6 1 Отговор
    на 24 май смъкнаха белоруското знаме във Рига и го смениха със знамето на опозицията. Оказа се че това е работа на американския дипломат Нилс Студентс а беше обявено като акция на белоруската опозицията.
  • 29 ДаЗдраПерМа

    4 0 Отговор
    Белорус внася годишно в млрд дол от
    Русия-21,8
    Китай-3,3
    Германия-1,8
    Украйна-1,5
    Полша-1,2

    Коментиран от #33

  • 30 барчо

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Щом като са вътрешни":

    Хипотетично и нямащо нищо общо с беларуския случай. Българските служби научават, че на борда на самолет, минаващ през територията на България пътува гражданин, който е виновен за смъртта на 20 българи какво трябва да направят??? И това при положение, че този човек бива прикриван от държавата от която е излетял и от държавата в която ще се приземи??? А една от жертвите е баща ти или майка ти или пък сестра ти или пък детето ти???? А беларуския случай няма нищо общо с описания, защото този самолет не е приземяван насила, а капитана на полета го е направил по собствено усмотрение и записите са на лице.

    Коментиран от #40

  • 31 ДаЗдраПерМа

    2 0 Отговор
    Белорус изнася годишно в млрд дол за
    Русия-12,9
    Украйна-4,0
    Англия-2,8
    Полша-1,4
    Германия-1,3
    Литва-1,1

    Коментиран от #34

  • 32 барчо

    5 1 Отговор
    Големия брат Русия ще реши всички тези проблемчета и то не в полза на ЕС. На заем брашно, тъпкано се връща. Някой дали е виждал баба Меца разгневена срещу себе си и какво се случва с отделителната му система в такъв сублинен момент???
  • 33 барчо

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "ДаЗдраПерМа":

    Сега ще внася 30 милиарда от Русия, другите ще чакат
  • 34 барчо

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "ДаЗдраПерМа":

    Сега ще изнася 24 в Русия, другите ще чакат включване.
  • 35 Дневални ще

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "dron":

    стои в кафеза докато цъфнат налъмите и Путин каза на Байдън да не се повдига този въпрос въобще,а СП2 ще тръгне колкото и да нети се ще,защото иначе западналяците ще дзиндзиликат на зима и ще питат къде е топлото.А,на Лукашенко и на Путин въобще не им дреме за санкциите на западналяците и глъмперите американски.А виж какво став с новите коли,заради липса на материали за производството на чипове и платки идващи от Русия и Китай стоят готови необорудвани и са пълни паркинзите на заводите със скрап стояща на вън.Мисли преди да пишеш,а не ей тъй на изуст накълвано.
  • 36 Не е свалял

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Щом като са вътрешни":

    самолета,а това беше инсцинировка от приближените на Протосевич,направиха го жертвен агнец и при преминаването му през проверката за оръжие и гранична проверка никой не се е сещал за него. Рзбрали са чак като са прочели в социалните мрежи ,които интересно как го написаха задържан преди още да кацне самолета. А задържането му е в резултат на публикуваното в соц . мрежите.

    Коментиран от #37, #41

  • 37 ДаЗдраПерМа

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Не е свалял":

    летището във Вилнюс също е получило заплахи за бомба но нищо не казват на самолета чакат белорус да реагира
  • 38 Хахаха

    3 0 Отговор
    Няма никакво вмешателство..... Хахахахахахахахахахаха
  • 39 Предполагам,

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ама ти нали":

    вече си прочел/а коментар 12, който е допълнение към ком. 10, и можеш да си отговориш сам/а на въпроса.
  • 40 Налице са записите

    1 7 Отговор

    До коментар #30 от "барчо":

    с Минск, и то това, което е предоставено от Минск. Нали се сещаш, че ако ти или някой от близките ти беше в самолета, щеше да ти е все тая, дали е имало човек като Протасевич на борда и каква е била причината да те приземят, съпътстван от изтребител, щом като е нямало пряка опасност по време на планирания полет за твоя живот или този на близките ти.

    Коментиран от #42

  • 41 Забележката ти е добра,

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Не е свалял":

    ще попитам само - какво се случи с въпросния мейл, който беше използван за оправдание - разследва ли се кой го е писал, защо е пратен в Минск, след като заплахата е била за територията на Литва, имало ли е въобще такъв мейл? Или и той е бил инсценировка?
  • 42 барчо

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Налице са записите":

    Има заплаха за бомба в самолета и това става в района, където се намира атомната централа на Беларус. На теория може самолета да се насочи към точно тази атомна централа и всички много добре знаят какво стана на 11 септември с ония близнашките кули и с пентагончето, дето му съкратиха ъгъла. Съвсем естествено е да се предприемат мерки, защото нали се сещаш какво ще стане ако там се бумне някой самолет???? В атомна централа, а???? Подобни мерки се вземат по цял свят и защо според теб същите мерки, които взема противникова държава да се третират по-различно??? Украйна приземи самолет на Беларус преди няколко години и арестува един арменски гражданин и го арестуваха, а америкнците приземиха правителствен самолет на президент на суверенна държава и изкараха всички, за да направят обиск, та ти дрънкаш врели некипели за този. Всички пътници са си престигнали накъдето са тръгнали и даже двама направиха икономия с прехвърлянето си.

    Коментиран от #43, #44

  • 43 А ти замисляш

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "барчо":

    ли се, че именно заради 11 септември опасността идва и от реакцията на хората, намиращи се на борда на самолета? Достатъчно е, един-двама да си помислят, че се случва отново случилото се на 11 септември, и хаосът на борда на самолета, предизвикан от нечий цивилен кураж, ти е гарантиран. Какво се случи с мейла - потъна в забвение. Ако е имало заплаха за отклоняване към АЕЦ - какъв е смисълът да съобщават за заплаха, касаеща Вилнюс И ТО С МЕЙЛ (а не по телефона например)?!
  • 44 Между другото,

    2 5 Отговор

    До коментар #42 от "барчо":

    обискът на президентския самолет никъде не е потвърден. Хайнц Фишер е казал, че не е имало такъв обиск, именно защото самолетът е бил правителствен.

    Коментиран от #46

  • 45 Икономика за лешояди

    4 2 Отговор
    Немците много са се настървили на Беларус, готови са да го оглозгат. Но само си мечтаят, дано.
  • 46 барчо

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Между другото,":

    Няма нужда да се потвърждава или отхвърля. Факт е, че самолета принудително по нареждане на УСАта е приземен. Точка по въпроса. Всичко останало е плод на интерпретация. Каква е целта за приземяването??? Ми да се арестува някой там. Самолета е приземен и никой нищо не прави за арестуването на този човек. Ти вярваш ли в задгробния живот??? Ако не са го обискирали, то какъв е смисъла да приземяват президентски самолет??? Само да се направят на велики ли??? Това че в определени медии дето ги четеш не се пише нещо, не значи че то не е станало!!!

    Коментиран от #48

  • 47 Факт

    3 0 Отговор
    С всеки изминал ден ЕС с действията си, се превръша американски щат и това е факт. Защо когато презимиха самолета на Хуан Ево Моралес Айма който е държавен глава представляващ държава не наложиха тяхните (справедливи) мерки
    А сега когато бе заловен поредният възпитаник на цру и хоп веднага санкции.
    Е това е американска Евро справедливост
  • 48 Не е точка

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "барчо":

    по въпроса. Самолетът се е приземил доброволно, по решение на екипажа и със съгласие на президента. Други държави са отказали достъп под натиска на САЩ, но това не значи, че самолетът е бил обискиран в Австрия. Ти, в тези медии, които четеш, прочете ли някъде, че по време на визитата си в Боливия през 2015 г., Фишер е посрещнат с военни почести и награден от Моралес с най-високия боливийски орден, включително и с подарък от по-личен характер - портрет на Фишер? Няма да го намериш в англо-, руско- или българоезични медии. Потърси в немско- или испаноезични или напиши "Фишер", "Моралес" и "орден" на латиница и гледай снимки. Надали Моралес щеше да го направи (още повече като човек с южноамериканска кръв и его), ако се беше почуствал унижен, какъвто би се очаквало да е, ако е бил обискиран президентският му самолет.
  • 49 един от многото

    2 0 Отговор
    Алоооо , демократите , наказвате олигарсите а ще страдат обикновените хора!
  • 50 Гост

    1 0 Отговор
    Ще му накривите капана на Лукашенко. Той и Белорус бяха двадесетина година под санкции. И оцеляха. Колкото повече Западът наказва Белорус, тя все повече ще се ориентира към Русия.
  • 51 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Щом като са вътрешни":

    Е, как да го хване Лукашенко Протасевеч, след като той живееше в Полша ? Нали се сещаш, че не могат да го грабнат от варшавските улици хей така или пък от Атина, където се е срещал с Тихановская.

    Коментиран от #52

  • 52 Не могат да го

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    грабнат ей така, но е наивно да се учудват или възмущават, че ЕС се е намесил, при положение, че става въпрос за самолет и граждани на ЕС. Какво друго очакват? Ако самолетът беше руски, дали Русия щеше да си мълчи, когато е приземен нейн самолет? Може би биха го уредили по друг начин, но никоя уважаваща себе си страна няма да стои и гледа безмълвно.
  • 53 Землянин

    1 1 Отговор
    Хора, забравете за самолета за момент. Сега си представете, че сте белоруски гражданин, живеещ в страната си, но преди да си го представите, идете вижте обикновения гражданин как живее и каква им е системата на управление в 21. век като имате в предвид, че се намират в Европа. На всеки му е ясно, че вмешателство във вътрешните работи на една страна е нещо отвратително, но лично аз мисля, че едно 90% от населението ще получи по-приятен начин на живот, ако падне тоя русопитек...
  • 54 Ляв плюс

    1 1 Отговор
    " целят да ударят режима" ..........и народа! На западните демократи никога не ин е пукало, че удряйки режима, удрят и народа. Очевидно, всеки народ си заслужава санкциите докато премине към послушание и васалитет......
  • 55 Варненец

    1 2 Отговор
    Лукашенко щял да се уплаши... и си го е преместил.
  • 56 АУУУУУ

    2 0 Отговор
    ХА ХА. .....Червените пенсии се запениха в коментарите. ... Явно 3 те процента от БВП които ЕВРОПА свали на Беларус са малко. ....още финансови шамари предстоят на Лукашенко. .... И НАЙ -ХУБАВОТО Е ЧЕ ОТ ВАС НИЩО НЕ ЗАВИСИ 😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #59

  • 57 1944

    0 0 Отговор
    и тоя селяндур ще процъфтява като източните мизерници под санкциите.
  • 58 Тази паплач

    1 0 Отговор
    самонаричаща се ЕС , включва такива мъдреци като Ал.Йорданов... Това е достатътчва. Впрочем - да накажат /санкционират/ и пилотите на 4Райън еър4, които САМИ РЕШАВАТ къде да кацнат - разговорите им с диспечерите са публикувани, там няма "насилствено сваляне", нито пряка намеса в полета им. Виж, сваленият от украинците пътнически самолет СЪЗНАТЕЛНО е отклонен от земния диспечер от маршрута му, но затова - нито дума... А пък на Беларус едва ли и пука - те си имат достатъчно голям пазар...
  • 59 А от теб

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "АУУУУУ":

    - още по-нищо... Впрочем -гражданите на Беларус живеят по-добре от нас - гордите членове на ЕС... Иди и виж.