Отидете към основна версия

10 483 32

Фиаско за милиард

  • черна гора-
  • магистрала-
  • пристанище

Черна гора може да загуби свое пристанище

Снимка: БГНЕС/EPA

Китай може да наложи контрол върху най-голямото балканско пристанище, съобщи France 2.

Това е факт по споразумение с Черна гора. Страната получи голям кредит за строеж на нова магистрала.

Магистралата все още не е завършена, а средствата са изразходвани. Правителството на Черна гора настоява да получи подкрепа от ЕС.

В противен случай дългът ще трябва да бъде компенсиран. Пристанището Бар е на страната, но съвсем скоро може да премине под контрола на Китай.

Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич обяви това за най-скъпата магистрала в Европа и посочи, че подобна в Сърбия е била реализирана за многократно по-ниска сума. Главен изпълнител е китайска компания, която е обвинявана в корупция и разточителство.

Отправяни са въпроси към китайското правителство за причините за прескачане на бюджета, но отговор няма. Според договора, ако страната не може да върне кредита, тя ще трябва да се откаже от суверенитета над част от своята територия.

Реално пристанище Бар може да бъде придобито от китайското правителство като компенсация. Инвестиционният министър Младен Боянич признава, че са били приети условия, невиждани в Европа.

Черна гора вече призова ЕС да отпусне средства за завършване на магистралата, но от групата заявиха, че на този етап няма как да се обяви подобно решение.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.

Свързани новини