Отидете към основна версия

4 077 25

Нова зловеща находка в Канада: стотици детски гробове край католически интернат

  • гробове-
  • интернат-
  • канада-
  • детски гробове-
  • зловещо-
  • църква-
  • ватикана-
  • джъстин трюдо-
  • геноцид

Те са били извеждани насила от семействата си с цел да бъдат приобщени към бялото население: десетки хиляди деца на коренното население в Канада са станали жертва на този културен геноцид. Доказателствата се множат.

Снимка: Shutterstock

В района на бивш католически интернат за деца от коренното население в Канада са открити стотици анонимни гробове. Дотук в селището Маривал в Западна Канада са намерени 751 безименни гроба, съобщи председателят на местната коренна общност Кадмус Делорм. Толкова много анонимни гробове никога преди не са били откривани в страната.

Това е престъпление срещу човечеството, агресия срещу коренното население, заяви представител на Федерацията на суверенните коренни народи FSIN. Същевременно той призова канадското правителство и Католическата църква да окажат съдействие в разследването на престъплението. "Ще намерим още тела, но няма да спрем, докато не открием всички деца", увери той. Трябва да си извлечем поуки от миналото, обяви на свой ред премиерът Джъстин Трюдо. "Канада трябва да напредне по пътя на помирението", каза той.

Гробове край училища

В края на май в района на друг бивш католически интернат близо до градчето Камлупс в провинция Британска Колумбия бяха открити тленните останки на 215 деца от коренното население. Зловещата находка тогава предизвика шок в Канада, а правозащитници от ООН настояха за щателно разследване на обстоятелствата. Дотук обаче всички запитвания до Ватикана за официално извинение и за предоставяне на наличната документация случая остават без отговор. След откритието в Камлупс с подкрепата на властите започна разкопаване на терените на бивши училища за деца от коренното население на Канада, в т.ч. и в района на Маривал на 140 километра източно от столицата на провинцията Реджина. Там от 1899 до 1997 година е имало католически интернат за деца от коренното население. Бившата сграда на интерната е разрушена и на нейно място е построено друго училище.

Малтретирани и сексуално насилвани

След 1847 година в Канада около 150 хиляди деца от коренното население, както и от смесени бракове, са отделени от семействата и културата си и са вкарани насила в църковни домове с цел да се адаптират към обществото на белите. Много от тях са били малтретирани в домовете, имало е и сексуални посегателства. Най-малко 3200 от тези деца са починали, повечето от туберкулоза.

Жертва на "културен геноцид"

Много местни общности сега обвиняват домовете, които са оформили цели поколения, за социални проблеми като алкохолизъм, домашно насилие и висок процент на самоубийства. През 2008 година Отава официално се извини на оцелелите от интерната. А през 2015 г. анкетна комисия заключи, че те са жертва на “културен геноцид”.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: