Last news in Fakti

25 Юни, 2021 13:28 4 048 25

Нова зловеща находка в Канада: стотици детски гробове край католически интернат

  • гробове-
  • интернат-
  • канада-
  • детски гробове-
  • зловещо-
  • църква-
  • ватикана-
  • джъстин трюдо-
  • геноцид

Те са били извеждани насила от семействата си с цел да бъдат приобщени към бялото население: десетки хиляди деца на коренното население в Канада са станали жертва на този културен геноцид. Доказателствата се множат.

Нова зловеща находка в Канада: стотици детски гробове край католически интернат - 1
Снимка: Shutterstock

В района на бивш католически интернат за деца от коренното население в Канада са открити стотици анонимни гробове. Дотук в селището Маривал в Западна Канада са намерени 751 безименни гроба, съобщи председателят на местната коренна общност Кадмус Делорм. Толкова много анонимни гробове никога преди не са били откривани в страната.

Това е престъпление срещу човечеството, агресия срещу коренното население, заяви представител на Федерацията на суверенните коренни народи FSIN. Същевременно той призова канадското правителство и Католическата църква да окажат съдействие в разследването на престъплението. "Ще намерим още тела, но няма да спрем, докато не открием всички деца", увери той. Трябва да си извлечем поуки от миналото, обяви на свой ред премиерът Джъстин Трюдо. "Канада трябва да напредне по пътя на помирението", каза той.

Гробове край училища

В края на май в района на друг бивш католически интернат близо до градчето Камлупс в провинция Британска Колумбия бяха открити тленните останки на 215 деца от коренното население. Зловещата находка тогава предизвика шок в Канада, а правозащитници от ООН настояха за щателно разследване на обстоятелствата. Дотук обаче всички запитвания до Ватикана за официално извинение и за предоставяне на наличната документация случая остават без отговор. След откритието в Камлупс с подкрепата на властите започна разкопаване на терените на бивши училища за деца от коренното население на Канада, в т.ч. и в района на Маривал на 140 километра източно от столицата на провинцията Реджина. Там от 1899 до 1997 година е имало католически интернат за деца от коренното население. Бившата сграда на интерната е разрушена и на нейно място е построено друго училище.

Малтретирани и сексуално насилвани

След 1847 година в Канада около 150 хиляди деца от коренното население, както и от смесени бракове, са отделени от семействата и културата си и са вкарани насила в църковни домове с цел да се адаптират към обществото на белите. Много от тях са били малтретирани в домовете, имало е и сексуални посегателства. Най-малко 3200 от тези деца са починали, повечето от туберкулоза.

Жертва на "културен геноцид"

Много местни общности сега обвиняват домовете, които са оформили цели поколения, за социални проблеми като алкохолизъм, домашно насилие и висок процент на самоубийства. През 2008 година Отава официално се извини на оцелелите от интерната. А през 2015 г. анкетна комисия заключи, че те са жертва на “културен геноцид”.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    33 5 Отговор
    айде емигрирайте с децата си в Кенъда да им вземат органите
  • 2 Ужааас !

    43 2 Отговор
    И тези лицемери спрели някаква водка , която се казвала Сталин !
  • 3 Факт

    47 1 Отговор
    Човекът е единственото животно, което целенасочено избива индивиди от собствения си вид. И с цялата си наглост се наричаме "хомо сапиенс".

    Коментиран от #7

  • 4 Hess

    48 1 Отговор
    ..Американската демокрация в действие...кой зне в САЩ какво се е случвало и там.
  • 5 Нейко Томов

    37 2 Отговор
    Какво друго може да се очаква от католицизма. Ако се върнем малко назад в историята ще открием такива чудовищни престъпление, които никой друг режим в човешката история не е извършил
  • 6 _&-+-&_$$

    30 1 Отговор
    Сега ще е справедливо веднага да се наложат санкции на Канада, А защо не и на метрополията.
  • 7 Чичо Сам

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Това е защото хората нямат вече съперници в животинското царство. В повечето години от човечеството, хората са се мъчели да оцелеят. Само около последните 300 хиляди години започват да воюват заедно хората.
  • 8 другарят

    25 1 Отговор
    Това е зловещо, но е нищо в сравнение с това което се е случвало във фашистка Америка!
  • 9 БКП=герп=сдс

    19 0 Отговор
    Това е ужасно!
    И както някой каза - нагло лицемерие на католическата църква покровителствено от "демокрацията"!
  • 10 "Белият" католик

    16 1 Отговор
    е портиера на Ада.Коренните на Канада са сибирските ненци,чукчи,якути и пр.които са преминали преди Беринговият проток да се отвори и са стигнали до Огнена земя,крайната южна точка на двете Америки.Наричат ги "индианци" защото първият жесток колонист и "откривател" Колумб мисли че е намерил Индия.Сега "сибиряците" и "афроамериканците" почват да събарят белите паметници"подтиснатите стават лоши! Бумерангът се връща!
  • 11 bauman

    20 0 Отговор
    Това си е чиста проба геноцит ,ако пък се изкарат истините т.е. избиването на 20 милиона индианци на двата Американски континента ,тогава световната общеснвеност дали ще си мръдне устните....
  • 12 123

    13 1 Отговор
    Какво да очакваш от Сатанистите.
  • 13 Рошко

    4 1 Отговор
    Така ли му викат вече културен геноцид, а някакво извинение да сме чули от франсета и ингилизи, ама за арменския геноцид ореваха орталъка, и кои са оцелелите повече арменци или индианци
  • 14 Гост

    8 0 Отговор
    Дойче стига сте се пъхали в работи отпреди 100 години, ам пишете, че сега децата стават жертви на масов експериментален геноцид с тез ваксини и няма да са 700 жертви, ам милиони и милярди. Че каква поука сме извлекли от миналото,не разбрах?

    Коментиран от #21

  • 15 Изроди

    6 1 Отговор
    Точно затова са ги вкарали в домовете за да ги насилват и да се гаврят с тях.Това разбират под преминаване.По сходен начин и нас преобщават към тяхната култура.Защо по кабеларките след 00:00 часа въртяха порно филми до зазоряване а в неделя порно с мъже които групово се плющят! На кой е необходимо да гледа как мъже се чифтосват еякулурат един в друг и камерата снима как семето се оттича навън всички подробности.Това се случва със знанието на спец службите и властта ВСИЧКО СА ПЛАНИРАЛИ. Всичко за да ни смачкат децата.Данс ГДБОП МВР парламент ВЛАСТТА ВСИЧКИ СА В ИГРАТА!
  • 16 дико

    9 1 Отговор
    ИЗВРАЩЕНИЯТА на КАПИТАЛИЗМА може да се окажат по страшни от тези при социализма .
  • 17 лара

    2 2 Отговор
    новина от преди три месеца...
  • 18 big

    6 0 Отговор
    Това не е вярно! В такава демокрация като тяхната, това не може да се случи! Това става само в Русия и Беларус! За тези, които не са разбрали, това е сарказъм!
  • 19 Госあ

    6 1 Отговор
    Менгеле и немските нацисти ще се окажат като ангелчета сравнение със северноамериканските бандити и проститутки.
  • 20 барчо

    4 0 Отговор
    "Културен геноцид"? По-скоро ми звучи като клика от "особените детелюбци", които са намерили законен начин да имат при себе си незащитени деца и да ги "възпитават". Доколкото си спомням там някъде пък беше открит преди 20 или повече години езеро в което бяха хвърлени стотици новородени деца пак от католически храм или нещо подобно. Да не говорим, че е всеобща тайна за сексуалната ориентация на служителите там. Въобще реализацията на религията е нещо много спорно дали изобщо е в полза или във вреда.
  • 21 барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Бъдещето няма как да се гради без минало. Всичко се строи на здрави основи, иначе се срива. Няма ли осъдени за индианците, Корея, Виетнам, Ирак, Либия, Югославия, Сирия и т.н., няма как да се построи бъдещ различен свят. Всеки престъпник е осъден за вече извършено престъпление и много пъти то е по-скоро показателно за тези, които за в бъдеще и се иска да постъпят по същия начин. Някои престъпления не трябва да имат давност. Не се ли осъдят миналите престъпления, няма как да докажеш на бъдещите престъпници какво се случва след това.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тошово време

    0 2 Отговор
    Българските комунисти също направиха геноцид над малцинствата в периода им на оправление.
  • 24 Yuliyan

    3 1 Отговор
    ЖИВЕЯ В КАНАДА ОТ ГОДИНИ, ДЪРЖАВА НА ПЕДОФИЛИ И ПЕДОФИЛИЯ!!! НЕ МОЖЕ И ДА СИ ПОМИСЛИШ ДА ОСТАВИШ ДЕТЕТО СИ САМО, ДЕЦАТА ВИНАГИ ХВАНАТИ ЗА РЪКА НАВСЯКЪДЕ. УЧИЛИЩЕТО Е КАТО КАЗАРМА, ТАКА ПАЗЯТ ДЕЦАТА.
    ИМА ОТДАЛЕЧЕНИ СЕЛИЩА И АКО СИ ЧУЖД И ЗАГОВОРИШ ДЕТЕ, ПЪРВИЯТ КОЙТО ТЕ ВИДИ ТЕ ЗАСТРЕЛВА.
  • 25 Гост

    0 0 Отговор
    Дъщеря ми живее в Канада, но в Квебек . Там , където са открити гробовете са английски провинции. Нищо такова не ми е разказвала , а и аз съм била там. Хората в английските провинции са студени и отчуждени. В Квебек много си помагат. Всичко там е спокойно. В училищата обаче е вярно , че има дисциплина като в казарма , униформа , без тичане , без говорене в час, не се отговаря и спори с преподавателите.
Новини по държави: