Отидете към основна версия

11 618 141

Британският главнокомандващ: В Черно море можеше да започне мащабна война!

  • черно море-
  • великобритания-
  • украйна-
  • крим-
  • нато-
  • русия

Генерал Ник Картър описва сблъсъка в морето като класически пример за битката на разказите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Инцидентът с британския разрушител Defender "можеше да доведе до необоснована ескалация", британското военно командване държи да предотврати подобни ситуации, заяви в петък началникът на щаба на отбраната на Обединеното кралство генерал Ник Картър, съобщава The Daily Telegraph.

Той обясни че единична грешка в играта на "котка и мишка" между Великобритания и Русия, можеше да доведе до напълно "мащабна война".

"Нещо, което ме държи буден в през нощта, е грешка в изчисленията, която идва от необоснована ескалация. Нещата, които видяхме в Черно море в сряда, са от тези неща, над които човек трябва да помисли доста добре", коментира генералът в интервю за The ​​Times.

Картър описва сблъсъка в Черно море като "класически пример за битката на разказите".

62-годишният Картър е началник на британския отбранителен щаб от 2018 г. Той многократно е изразявал опасения, че британската армия е "изостанала" от потенциалните противници, включително Русия и Китай, и изтъкна, че страната е атакувана с кибератаки от Русия и други страни ежедневно.

Миналия месец той повтори твърденията си за "руската заплаха" за Великобритания, обвинявайки Москва, че "помпа мускули в задния двор на Великобритания" на фона на твърденията за предполагаемо разполагане на "любопитни" руски подводници, обграждащи Великобритания.

В четвъртък неназовани източници на The ​​Telegraph, обясниха, че инцидентът в Черно море е планиран предварително и одобрен от премиера Борис Джонсън в понеделник.

Съобщава се, че идеята е замислена и планирана от министъра на отбраната Бен Уолъс, докато външният министър Доминик Рааб се противопоставя на фона на опасенията, че Москва може да "се опита да се възползва" от инцидента.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: