Last news in Fakti

26 Юни, 2021 20:30 8 326 103

Москва: Черно море е арена на открита конфронтация, всичко е възможно! (ВИДЕО)

  • русия-
  • нато-
  • черно море-
  • крим

За случилото се с британския ескадрен миноносец "Defender" има две коренно противоположни версии - руска и британска

Москва: Черно море е арена на открита конфронтация, всичко е възможно! (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Черноморският басейн се превръща в арена на открита конфронтация и всичко може да се случи. Това каза пред БНР Максим Шаповаленко - капитан втори ранг от запаса, заместник-директор на руския независим Център за анализ на стратегиите и технологиите.

Черноморският регион се превръща в арена на конфронтация на границата между мира и войната. При това положение всяка случайност може да се превърне в трагедия. Още повече че това ще е случайност, при която могат да загинат хора. Случайно потопяване на кораб или сваляне на самолет. Възможни са всякакви варианти, които безспорно е добре да бъдат избегнати, обясни той.

Според Шаповаленко това бе едно от серията предупреждения, отправени от руското министерство на външните работи след инцидента в сряда в морето край нос Фиолент, недалеч от Севастопол.

На 23 юни 2021 г. руски кораби откриха предупредителен огън срещу британски разрушител в Черно море.

За случилото се с британския ескадрен миноносец "Defender" има две коренно противоположни версии - руска и британска. Руската гласи, че въпреки предупрежденията британският кораб е навлязъл в териториалните води на Русия. Кораб от руския Черноморски флот е открил предупредителен огън, а фронтови бомбардировач Су-24 е пуснал четири бомби по курса на "Defender", преди миноносецът да се оттегли от "руските" води.

Според британската версия за събитията стрелбата от руска страна е била учебна. "Defender" е преминал съвсем законно през украински, а не през руски, териториални води по пътя си от Одеса за грузинското пристанище Батуми.

Би Би Си разпространи кадри, на които наистина се чува вербално предупреждение от руската брегова охрана.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че флотата на Нейно величество ще продължи да отстоява международното право, а от Москва предупредиха, че следващият път могат да отговорят със сила. Вчера повториха предупреждението си.

Шаповаленко е категоричен, че използването на предупредителна стрелба е безпрецедентен факт. Не си спомням скоро да е ставало такова нещо. Вероятно с изключение на неотдавнашния случай с украинските кораби в Керченския проток. Всичко това обаче е обусловено от факта, че Крим е особена територия. Русия я възприема с оглед на реалностите след 2014 г., а Западът и НАТО - с оглед на реалностите преди това. Затова сблъсъкът на интереси и прехвърчането на искри бяха неизбежни, обясни руският военноморски офицер.

На въпрос дали стрелбата може да се повтори, руският анализатор цитира руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, според когото следващият път хвърлянето на бомби може да бъде не само пред кораба, но и по самия кораб. Разглеждам това изявление не толкова във връзка с конкретния случай с британския ескадрен миноносец, колкото във връзка с дейността на Северноатлантическия алианс на територии на бившия Съветски съюз като цяло. Мисля, че тези думи на Рябков са всъщност червена линия и той иска да каже: "Ако продължавате така, може да се стигне до открит военен сблъсък".

Според Шаповаленко отговорът на този въпрос е как Запада възприема сигнала на Москва. Може да бъде възприет като последно предупреждение, а може и да не бъде забелязан изобщо.

Преди предстоящите учения на НАТО "Морски бриз 2021", които са планирани за 28 юни до 10 юли в Черно море Русия призова САЩ и техните съюзници да се откажат от маневрите, заради опасността от непредвидени инциденти

Запитан расте ли заплахата от пряк военен сблъсък между Русия и НАТО в Черно море руският анализатор отговори, че това не бива да се изключва по простата причина, че страните тълкуват по различен начин Конвенцията по международно морско право от 1982 г.

"Като военен зная, че всичко може да се случи", каза Максим Шаповаленко и припомни, че на 16 април, преди поредицата летни учения в Азовско и Черно море, руското министерство на отбраната закри за мореплаване и полети три района в западната, южната и източната част на Кримския полуостров.

От своя страна военният министър на Великобритания Бен Уолъс заяви, че миноносецът Defender e преминавал мирно през украинските териториални води. "От една страна това е позоваване на международните правни норми, но от друга действието на тези норми е съмнително в условията на спор между държавите за териториалната принадлежност на полуостров Крим и териториалното море около него", каза анализаторът.

Според него преминаването в тези води е провокация.

Според репортаж на Би Си от борда на ескадрения миноносец при преминаването са работели са радиотехническите средства, които служат за събиране на информация. Показаха ни как се зарежда зенитно-артилерийски комплекс, каза Шаповаленко.

Той изтъкна силата на здравия разум - капитанът на британския миноносец прояви здрав разум в условията на цялото това противопоставяне и изведе кораба си от териториалните води и продължи по пътя си. Тоест, не тръгна да отстоява правото си. Здравият разум винаги трябва да се приветства, обясни руският анализатор Максим Шаповаленко.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА

    5 28 Отговор
    26-ти юни,
    2020-та година.

    В НС, Антон Кутев събуди всички нормални!

    “Навсякъде по света мафията се разбива,
    когато по някаква причина ,
    някой отвътре “пропява”…”,
    Заяви от трибуната на НС Кутев.
    Елементарна истина е, която се знае в цял свят!

    Божков, от българската мафия, отвътре “пропя” .
    Но мафията у нас няма да бъде разбита и след 11 юли!

    Защото държавната машина зависи от НС!
    С машинното гласуване ще изчезнат "мъртвите души" и "коригираните протоколи"!
    Които вече 30 г. определят победителите!
    Но избранниците в НС пак ще се предопределят от прагът на преференции и "избираемите места"!
    А не от преференциите за тях!
    В НС пак ще са не народни представители,
    а защитници на партокрацията и на олигархията!
    Макар и с различен персонаж!
    Защото присъствието им в НС ще продължава да се дължи не на получените преференции,
    а от това, дали предварително са подставени на "избираемо място"!

    Заради прагът на преференции и "избираемите места",
    изборите на практика са за избор на партия,
    а не за избор на личностите, които ще ги представляват в НС!

    Мафията се разбива,
    когато някой отвътре “пропява”!

    Но никой в НС не пропява за Светая светих на парламентарната мафия!
    Прагът на преференции и "избираемите места"!

    Аз не сам Кутев, но и аз бях
    "бутонче за гласуване" в Народното събрание!
    Заклевам се в децата и внуците си!
    Това е истината!

    И все пак, по-малката грешка е,
    ако на 11 юли се гласува с № 23 и преференция 105.

    Коментиран от #5, #36

  • 2 Хан Ко Брат

    87 0 Отговор
    Каквото и да става в Черно море, само не пипайте крайбрежния замък на Сокола.

    Коментиран от #15

  • 3 КОТарАК

    125 16 Отговор
    съмнявам се вече някой английски кораб да направи този номер дори и да има заповед. след това предупреждение от руска страна си е самоубийство

    Коментиран от #7

  • 4 КОНТРАТА

    121 18 Отговор
    Фашистите провокирт Руската Федерация в нейни суверени води. Всички провокации на фалустите са тенденциозни. Фашистите искад да жертват сеойте екипажи в Черно море за да налагат после безмислени санкции. Фашистите нямат налягане за Въоръжените сили на РФ за широкомащабен конфлик и го знаят!!!

    Коментиран от #81

  • 5 Шаповаленко

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    Да ти имам проблемите.
  • 6 Руския

    15 70 Отговор
    Направо рашките да отиват и да окупират босвора . Това им е мечта отпреди няколко века . И да не забравят да си вземат ВОДКА

    Коментиран от #90

  • 7 Фридман

    68 7 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Значи не си чувал за соросоидни камикадзета с промит мозък!!
  • 8 народ

    54 5 Отговор
    Който търси, намира!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 чичо Сам

    23 91 Отговор
    Ха спрете миноносеца де!Ама не ви стиска!Май ви друса шубето?

    Коментиран от #64, #96

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Защо ли

    22 87 Отговор
    Само за Русия Черно море е арена на открита конфронтация..?! Украйна и останалите държави с излаз на Черно море не се конфронтират с никого...!!!

    Коментиран от #20

  • 13 Чибуратор

    41 5 Отговор
    След срещата на Байдън и Путин, веднага тези провокации, по-скоро прилича на режисура от двете страни. Някои да има идея за целта?

    Коментиран от #56

  • 14 Кинжал

    102 17 Отговор
    За всичко са виновни фашизираните украинци. Те заедно с поляците и литовците са най-големите 0трепки на Европа. За англосаксонската сган въобще няма смисъл да говорим.

    Коментиран от #27

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 NikNay

    17 20 Отговор
    Всичко е театър за наивници ! Нито запада може без Русия нито Русия може без запада ! И едните и другитв прокаряат политика на страх и конфронтация за да замажат истинаките проблеми и големите коеупционни ярътки.
  • 17 Кук, Доналд Кук

    63 8 Отговор
    Докато не построят на корабите си тоалетни за всички видове полове, флотът на съюзниците не е боеспособен. Единствено могат да обикалят като гладни кучета и да вършат дребни провокации.

    Коментиран от #21

  • 18 уиски с лед

    17 83 Отговор
    Руснаците са много смели когато нападат украински гемии и влекачи. Пред превъзхождащ ги противник подвиват опашки и лаят след като отмине.

    Коментиран от #22, #24, #43, #50, #65

  • 19 хаха

    13 22 Отговор
    Новия премиер Славчо Мажоритарния Трифонов, ще купи един самолетоносач и руснаците ще се предадат.

    Коментиран от #48, #69

  • 20 А дано

    51 7 Отговор

    До коментар #12 от "Защо ли":

    Какво се правиш на ударен ...важното е , да се пише против Русия . Не се напъвай , така както са я подкарали твоите хора , май пак ще посрещаме братушките с цветя и ...СБОГОМ “София прайд“ и Карарадайъ.
  • 21 Д. Петров

    4 28 Отговор

    До коментар #17 от "Кук, Доналд Кук":

    А във фърчилата на чукчите, трябва да има и хладилник, понеже са свикнали при зор да а.ат на топло!
  • 22 recovery

    33 4 Отговор

    До коментар #18 от "уиски с лед":

    Имаха възможност,да се противопоставят когато зелените вежливи войници влязоха в Крим!Но...всички знаем,че си замълчаха,като н@акани!
  • 23 Матрос

    42 7 Отговор
    Щом като е стигнало до там ,че в Черно море всичко може да се случи и има един Маршал ШОЙГУ се казва е след негова намеса повече нищо няма да се случва!

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Някой

    44 2 Отговор
    Пуснали ги през руски води, като знаят че може и да ги убият обаче не им пука за живота на обикновените моряци. Мръсна сган
  • 26 Контраадмирал Ку Ку

    5 24 Отговор

    До коментар #23 от "Матрос":

    Кой бе ,Козоебетович ,дет не е служил ли ?

    Коментиран от #33, #92

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гай Турий

    50 4 Отговор
    Когато руснаците започнат да правят тия номера около Англия, тогава тия да се плюнчат. Каква работа има около Крим тоя британски кораб? Къде е Ламанша, къде е Крим?!

    Коментиран от #31

  • 29 Ко рече

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "боко бендер":

    Бре? На пияно състояние не се пише. На душевно болно също.
  • 30 Пръц и Мирис

    11 10 Отговор
    Хайде да започне вече една световна война, писна ни да чакаме

    Коментиран от #34, #40

  • 31 Украинец

    7 50 Отговор

    До коментар #28 от "Гай Турий":

    Ами Руснаците каква работа имат в Крим Да си обират дисагите и да се махат Не са желани

    Коментиран от #35, #77

  • 32 Пътьо

    8 33 Отговор
    Украйна си е на украинците, все едно Турция да ни окупира и да каже, че земята ни е тяхна

    Коментиран от #47

  • 33 Същия

    32 2 Отговор

    До коментар #26 от "Контраадмирал Ку Ку":

    Ами то и СТАЛИН не е служил ама ЛЕГЕНДАРНИТЕ ЧЕРВЕНОАРМЕЙЦИ умираха при СТАЛИНГРАД,МОСКВА ,КУРСК с ЗА РОДИНУ,ЗА СТАЛИНУ! И на оня с мустачките дето е служил и бил на война е знае се как завърши. Така ,че РУСНАЧЕТАТА си знаят работата. Както се казва по настрани и по надалеко от там, иначе лошо става.
  • 34 Петолъчкин

    6 3 Отговор

    До коментар #30 от "Пръц и Мирис":

    Омириса сайта ва Пуфтялник Семерингата ти изтърва
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Пиар

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    Никой ли не ти каза че дълга и не на място пропаганда е вода в чужда мелница?.

    Коментиран от #60, #61, #63

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Наблюдателен

    12 6 Отговор
    "...Чeрнoмoрcкият рeгиoн ce прeвръщa в aрeнa нa кoнфрoнтaция нa грaницaтa мeжду мирa и вoйнaтa. При тoвa пoлoжeниe вcякa cлучaйнocт мoжe дa ce прeвърнe в трaгeдия. Oщe пoвeчe чe тoвa щe e cлучaйнocт, при кoятo мoгaт дa зaгинaт хoрa. Cлучaйнo пoтoпявaнe нa кoрaб или cвaлянe нa caмoлeт. Възмoжни ca вcякaкви вaриaнти, кoитo бeзcпoрнo e дoбрe дa бъдaт избeгнaти, oбяcни тoй...." - Еми че то свалянето на самолет се случи вече - сега какво следва?
  • 40 Миришеш без пръц

    12 1 Отговор

    До коментар #30 от "Пръц и Мирис":

    Защо ти трябва война да усетиш как умираш? Луди всякакви.
  • 41 Еко лок

    1 9 Отговор
    Язък за черномоските пигвини ,тюлени ,и птицочофки,ще омрат на брега ,подммени от руските еко лоци
  • 42 Трън П

    24 2 Отговор
    Всичко е очевидно едната страна настъпва и все повече се приближава до другата, като се надява да успее да я въвлече в неядрен конфликт с близки по територия и култура държави. Лично според мен е изключително важно да се даде ясен знак, че подобен неядрен конфликт не би могло да има, и че стратегическия баланс трябва да се възстанови незабавно, защото подбудителя на събитията няма да остане в страни, а ще бъде в средата на ядрените гъби.
  • 43 пич,прекачил си

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "уиски с лед":

    уискито.Май само тогава си смел за такива грешни изказвания
  • 44 ваня

    7 0 Отговор
    а кой елиминира българския летец ?‽????????
  • 45 ЕЕЕ

    21 2 Отговор
    И с Долнад Кук стана подобно нещо, само че след това екипажа пдоаде рапорти за уволноние и повече не се мяркаха в Черно море. Интересното тогава беше, че прелетелият Су24 даже нямаше видимо въоръжение, а успя да изключи всички системи на американския кораб....голям цирк беше.

    Коментиран от #51, #54

  • 46 баба ти от бг

    6 1 Отговор
    Черно море- койе пуснал там мошенници? има конвенция за Черно море !7392не е грешен код! Явно не знаете български- бугарица- 6 ти век, която говорят до Полша Чехия Словения Хърватия и другите
  • 47 Равнопоставеност

    11 2 Отговор

    До коментар #32 от "Пътьо":

    Украйна е на законно избраното правителство, а не на група крещящи лумпени по площадите, ММА биячи и други подобни. А що се отнася до Крим - случая е аналогичен на Косово, а и е очевидно чии флаг се вее в Крим и на кого плащат данъци. Това да се отричат очевидни неща си плаче за диагноза.
  • 48 Е това му се вика

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "хаха":

    Детска радост, розови бонбонки!
  • 49 уиски с лед

    3 24 Отговор
    По всични международни правила и договори Крим си остава украйнска територия. От тук следва, че дори и едино гюле изстреляно от мурзилажа може да предизвика такъв отговор че не само Черно но и Азовско море да им се види тясно.

    Коментиран от #55, #59

  • 50 Бадемите са при мен

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "уиски с лед":

    Американското космическо командване има доказателства, че Москва е извършила неразрушителен тест на антисателитно оръжие в космоса на 15 юли, се казва в изявление на командването. "Тестът от миналата седмица е нов пример, че заплахите срещу американските космически съоръжения и тези на техните съюзници са реални, сериозни и нарастващи", се казва в текста. Ако си виждал въртоглава овца, корсби и самолетои ще им се завие свят от въртене в кръг.

    Коментиран от #62

  • 51 Трън П

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "ЕЕЕ":

    Знам, че се лансираше подобна теза в медиите, но в действителност причината за това да напълнят гащите беше друга. И тя беше много по-обикновенна и традиционна.
  • 52 AC 130

    4 15 Отговор
    Руси,смърдите!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ???

    2 15 Отговор

    До коментар #45 от "ЕЕЕ":

    Ако е имало подадени оставки е по скоро, защото са им наредили да не предприемат нищо и реално да се оставят на руснаците. Нали не мислиш, че просто един самолет ще премине покрай тях и ще направи каквото и да било без да бъде свален( освен ако не им е наредено изрично да не правят нищо). При това положение всеки уважаващ себе си военен би подал оставка. Да имаш оръжия , а да ти наредят , че не можеш да ги ползваш( и по добре де). Аз така ги виждам нещата, останалото са детски сънища за памперси и ракети.

    Коментиран от #67

  • 55 Какви гюлета бълнуваш

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "уиски с лед":

    На 5 юни американският портал The Space Review публикува разследваща статия на известния анализатор в областта на съветските и руските космически програми Барт Хендрикс „Пересвет: руската мобилна лазерна система за заслепяване на вражески спътници.
  • 56 На 100% подкрепям

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чибуратор":

    тази хипотеза , те трябва да ни "СТРАХУВАТ" , да ги гледаме в очите и да ги коментираме . На мен не са ми интересни . Света трябва да ги натисне да си плащат и да спазват правилата , а не "дойдохме видяхме и той умря" 🧐😏
  • 57 Шанс

    10 0 Отговор
    ТОВА Е НАШИЯТ ШАНС ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ БЕТОНА ПО МОРЕТО - РАКЕТИ И БОМБИ ПО ЦЯЛОТО КРАЙБРЕЖИЕ. МАСИРАНО.
  • 58 ???

    3 1 Отговор
    Като цяло това са някакви политически маневри които са неразбираеми за обикновения човек. Оръжия имат и едните и другите, но не там е работата. Всичко това са политически ходове.
  • 59 Трън П

    16 3 Отговор

    До коментар #49 от "уиски с лед":

    Или Украйна си е сменила знамето или Крим е на Русия. А да се репчиш с някакво въшливо корабче на най-голямата държава на света, която е и водеща ядрена сила е като пекинез да лае настървено срещу мечка. Трябва да е щастлив ако не му обърнат внимание. Ти какво въобразяваш си че САЩ ще започнат ядрен конфликт заради потопено Английско корабче? Или може би ти ще идеш да се биеш с Русия като доброволец? Неее чакай знам какво ще направят ще забранят на още 5 руски чиновника да имат сметки където нямат. Ще е жалко за момчетата, които с нищо не са виновни, а ще платят цената, но избора си е техен в крайна сметка.

    Коментиран от #70

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Д. Петров

    2 3 Отговор

    До коментар #50 от "Бадемите са при мен":

    Бадемите захаросани ли са, или си ги клатиш в джоба?
  • 63 ИСТИНАТА

    6 11 Отговор

    До коментар #36 от "Пиар":

    26-ти юни,
    1941-ва година.

    Веднага след като на 22-ри юни,
    националсоциалистът Хитлер напада изпреварващо социалкомуниста Сталин,
    готвещ нападение над Германия на 4-ти юли,
    комунистите в България са задействани за саботажи и терор над българският народ!

    В Разложко е създадена първата терористична комунистическа банда в България!
    Наречена партизанска чета!
    С командир, кремълската марионетка Никола Парапунов.




    И до днес продължават да се обгрижват паметниците на комунистите терористи!
  • 64 чичо поСр*м

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "чичо Сам":

    Миноносеца що е сменил курса?! Тия пъзльовци ли ще ни пазят от руската агресия??

    Коментиран от #73

  • 65 ракия със салата

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "уиски с лед":

    Смели са и срещу колониални гемии. Те си стрелят, ако гемията продължи по курса, последствията са нейна сметка. Добре че на капитана му е мил живота.
  • 66 ???

    4 3 Отговор
    Нищо чудно след тази случка Путин да разпореди повече средства за отбрана. Същото важи и за натовските държави. Както казах по горе политически ходове, а зад тях обикновено стоят зависимости и най вече пари. Трябва да се поддържа някакво напрежение иначе няма как да се оправдаят разходите за отбрана.
  • 67 Трън П

    14 2 Отговор

    До коментар #54 от "???":

    Случая е следния: Кораби, които не са на държави граничещи с Черно море имат право на ограничен престой в него. Доналд Кук не само, че беше превишил това време, а и навлезе в чужда акватория. Тогава бяха изкарани противокорабните комплекси Бастион и корабчето беше взето на прицел (имайки предвид характеристиките им кораба не би имал никакъв шанс), което не остана незабелязано от сателитите. След това един противокорабен Су-24 със система за електронна борба започва да прелита над кораба имитирайки заход за атака. Капитана знае, че е под прицела на Бастионите и не се и опитва да оказва каквато и да е съпротива. Самолета прави над 15 подобни захода, като екипажа е осъзнал, че са пушечно месо и след акостиране масово напускат. Това е общо взето синтезирана накратко историята.

    Коментиран от #72

  • 68 Тираджия

    3 12 Отговор
    Тия червени боклуци се на АКАХА!

    Коментиран от #71

  • 69 Ганьо

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "хаха":

    Нема нужда - Боко ще асфалтира нова писта на вълнички и ще сложи там стари ф-16-ки с нов радар за 2 милиарда. Заради вълнообразния асфалт противника или ще мисли, че това е река или просто няма да може да допусне, че по това ще се движи мотопед, а какво остава за самолет.
  • 70 уиски с лед

    4 20 Отговор

    До коментар #59 от "Трън П":

    Въшливото корабче е натъпкано с толкова техника с колкото мужиците не разполагат в целият си черноморски флот. То, това корабче е способно да открие всяко нещо изстреляно по него в радиус от 380км. и да му отговори в пъти по-унищожително. Именно и затова кремльовската шпана си подви куйрука. Но ти не се хаби защото всичко едва сега започва. Ще има и още шамари и ритници.

    Коментиран от #75, #76

  • 71 Трън П

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "Тираджия":

    Честита демокрация - жив и здрав Макрон!

    Коментиран от #74

  • 72 ???

    4 2 Отговор

    До коментар #67 от "Трън П":

    Ами не съм много наясно как стоят нещата, а и едва ли някой тук е. Всеки си драска и най вече медиите. Това в което съм 100% сигурен е че винаги нещата са много по различни от това което се предлага на общността. По твоята логика излиза, че тия с кораба едва ли не са напушени идиоти. Нали не мислиш че е така. Пристрастията ви ви замъгляват съзнанието
  • 73 Дългия

    5 18 Отговор

    До коментар #64 от "чичо поСр*м":

    Защото са джентълмени ! Защо един възпитан пътник си отстъпва мястото в автобуса? А между другото това корабче с лекота ще свали руските хвърчила и има огнева мощ да изпепели половината паплач!!!
  • 74 Тираджия

    4 12 Отговор

    До коментар #71 от "Трън П":

    Не харесвам Макрон а още по малко нашия фатмак и дребния Пундю .!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Трън П

    11 1 Отговор

    До коментар #70 от "уиски с лед":

    В интерес на истината кораба е сравнително модерен, но не би имал шанс. Арсенала на type 45 включва предимно ракети с обхват до 30км. Общо около 50 бр.
    Съжалявам, че ще те разочаровам, но това далеч не дава токова големи разрушителни възможности колкото си представяш. Освен това не би бил способен да отрази евентуална атака от противокорабните комплекси в региона тъй като те са организирани така, че да стрелят залпово по такива точкови мишени.

    Коментиран от #78

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 уиски с лед

    1 13 Отговор

    До коментар #76 от "Трън П":

    Фактът че гордите наследници на нахимов , този дето си потопи корабите пред Севастопол за да не влезат англичани и французи не се опитаха да атакуват корабчето показва че защитата на отесеството си е едно, а съсем друго самоубийството.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Рико

    4 16 Отговор
    Един въпрос, който странно защо никога не се поставя : каква е разкладката на руския матрос. И каква е сравнена с британския моряк. Няма значение ли? Някога може и да си ги лъгали, но сега имат информация - колко милиарди са натрупали тарикатите в Кремъл и колко зелева чорба е изсърбал руският войник. "За родину", ама този път няма да мине. При военен конфликт тежкото разложение в руските части е неизбежно.

    Коментиран от #83, #86

  • 81 Рико

    4 14 Отговор

    До коментар #4 от "КОНТРАТА":

    Въоръжени сили? Руското момче пред това да стане пушечно месо ще предпочете да дезертира и да отиде при сестра си във Флорида. Там има парти, няма смърт. При една война ,колко мислиш че ще останат във "въоръжените сили"?
  • 82 Д. Петров

    2 5 Отговор

    До коментар #77 от "pokoloko":

    Нещо, за македония и русляшките кражби ли споменаваш!?
  • 83 Д. Петров

    1 1 Отговор

    До коментар #80 от "Рико":

    Ишши, с риск да изляза от темата, някой има ли идея, колко е бил порциона преди в английският флот? Аз се облещих, това ще го ям и пия, поне бая дни

    Коментиран от #84

  • 84 Рико

    1 4 Отговор

    До коментар #83 от "Д. Петров":

    Не зная ,но преди години ,когато им отмениха полагащата се ежедневна доза ром, едва не направиха революция. /Знам го от медията, не съм бил там, а и беше доста отдавна/.
  • 85 Зайко Байко многознайко

    14 0 Отговор
    Един немски канцлер беше каэал в началото на миналото столетие следното:" Лесно е да иэкараш руската мечка от бърлогата, трудностите почват обаче когато се опиташ да я върнеш обратно"! В тоя ред на думи искам да отбележа една анатомична особеност на мечките ! Това е эа теэи, които обичат да дърпат мечката эа опашката, анатомичната и особеност е че мечката има къса опашка и докато сте увлечени да я дърпате, неусетно можете да се оэовете в лапите и!
  • 86 Зайко Байко многознайко

    5 0 Отговор

    До коментар #80 от "Рико":

    Прав си! Контролирането на информационните потоци днес не може да се провежда максимално, но всеки народ на нашата планета обича да приема нещата по по-лесен начин , эащото тежкия живот, борбата эа насъщния се отраэяват эле на психиката. 3атова човешкото същество дълбоко в себе си е оптимист (иначе до сега да няма хора на нашата 3емя) искам да отбележа обаче , че мненията ни относно патриотиэма на руснаците ни се раэминават! Фактът, че ти пиша оэначва , че съм преценил , че можеш да направиш своите иэводи! Желая ти успех въпреки раэликата в мненията ни.🤔👏

    Коментиран от #87

  • 87 Рико

    3 4 Отговор

    До коментар #86 от "Зайко Байко многознайко":

    Така трябва да си говорят хора,които искат до истината да стигат. Това че не съм съгласен с теб, не означава че не си прав. А за патриотизма има и такава нашенска поговорка : С празна раница, не се пази граница. И това има значение.
  • 88 Лалев

    6 0 Отговор
    Защо не изпратят руски кораби да го обкръжат както е в руски води.Плътно в кръг и да го арестуват.Къде ще иде
  • 89 РуСаЩеСкИтАйКиКаЙ

    2 0 Отговор
    Руснаците да направят рублата със златно покритие и да искат запада да плаща в рубли а базите от Сирия да окупира северен К Ипър и да иска обединение на острова а с подводници да окупира фолклендските острови
  • 90 сороснерес

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Руския":

    а ти памперси не забравяй да вземеш..
  • 91 кавали

    9 1 Отговор
    Въоръжен до "зъби" с ракети, английски кораб на нейно нищожество, плава близо до Русия. Майка си ли търси този кораб? Какви ги дирят американци, англичани и вся осталная сволач в Черно море и още повече във водите на Русия? Руснаците предупредиха, че няма да ви стигнат чувалите за трупове този път и е най добре да си обирате крушите от тук. А няма да се учудя, ако нашите пенсионирани военнослужещи - натовци, пратят бай Ганьо, да изяде целия бой. Бате този път ще раздава от големия бой, и съветвам нашите продажници, да не се месят и да бягат надалеч от боя.
  • 92 Посетител

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Контраадмирал Ку Ку":

    Ти сигурен ли си, че не е служил?! Щото в Русия наборната служба не е отменена, а и Шойгу е на такава възраст, че по негово време НЯМА НАЧИН ДА НЕ служиш!!!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Гост

    2 15 Отговор
    Според ООН тези води не са руски.
    Английския кораб , плава според международното законодателство в териториални води на Украйна. Кораба има всички разрешителни да плава там,
    Едно е путин да стреля по украински кораб, друго е по английски натовски кораб в чужди териториални води.


    Defender е кораб с изключително модерен и силен радар, електронно разузнаване като е оборудван РЕБ , преди седмица изключи навигациите в Крим. В момента в Черно море няма нито един приличен и по млад от 50г руски кораб.
    Отделно в този момент близо до него има 3 американски разрушителя

    Радва ме обаче овчия поглед и радост в руофилската душа, как се радват че рашките стреляли по англичани. Добре че в русия има и някой умен, че да остави само предупреждение.

    Коментиран от #97

  • 95 Историк

    0 9 Отговор
    От 1917 г. на СССР и Русия не вярвам и една дума.

    Коментиран от #100

  • 96 Костова

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "чичо Сам":

    Той сам ще се спре, ако го уцелят там, където трябва. Тогава няма да им бъде на англичаните до политически философии чий е Крим и прилежащите му води защото ще заработи инстинкта за самосъхранение.
  • 97 Костова

    9 1 Отговор

    До коментар #94 от "Гост":

    Колкото и да е модерен кораба шансовете му срещу 20-те съпровождащи го руски изтребители са минимални. Това и е преценил съответния командир, давайки команда за бързо бягане от,, украинските " териториални води.

    Коментиран от #98

  • 98 Абе, Костова,

    1 1 Отговор

    До коментар #97 от "Костова":

    гледай видеото и преброй летателните машини? И при ниско кръвно няма да видите толкова. Записът на ВВС показва какво се е случило!

    Коментиран от #99

  • 99 падналия ангел

    4 0 Отговор

    До коментар #98 от "Абе, Костова,":

    Ми слушай и ти записа! Когато журналиста пита зам.командира колко саамолета има около тях, командира казва, че на радира се виждат 14! Тези, тоито прелитат покрай кораба не са с въоръжение, пилоните им са празни.
  • 100 хихихихихи

    3 0 Отговор

    До коментар #95 от "Историк":

    Ти от 1917 год. ли си почнал да слушаш?
  • 101 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    Защо спорите не ми е ясно? Руснаците имат толкова много начини да унищожат натовските кораби в Черно море, даже и с ракети от кораби в Каспийско море. После ще започне световна война, но тогава вече няма да има смисъл да питаме кой е виновен.

    Коментиран от #102

  • 102 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор

    До коментар #101 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Даже известен брой кораби са прехвърлени от Каспийско в Черно море!
  • 103 кочо

    0 1 Отговор
    ПО МОЕ МНЕНИЕ РУСИЯ ТРЯБВАШЕ ДА НАНЕСЕ ЯДРЕН УДАР ПО АНГЛИИСКИЯТ КОРАБ И ДА ГО ИЗПАРИ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания