Отидете към основна версия

3 531 48

Президентът на Словения идва в София с надеждата да реши проблема със Скопие

  • северна македония-
  • словения-
  • борут пахор-
  • ес-
  • българия-
  • албания

Разширяването на ЕС ще елиминира опасните и наивни идеи за преначертаване на границите в региона, каза Пахор

Снимка: БГНЕС/ EPA

Включването на Западните Балкани в разширяването на ЕС е условие за стабилно и просперитетно бъдеще на Европа. Не бе разумно да се отлага отварянето на преговори със Северна Македония, това също бе политически и морално погрешно, защото подкопава доверието в ЕС, заяви в петък словенският президент Борут Пахор, съобщи МИА.

Той говори на пленарно заседание на високо равнище на втория ден от международната конференция в рамките на Форума за диалог Преспа в Охрид. Пахор обеща, че като президент на Словения, която в момента председателства ЕС, и от името на правителството в Любляна той ще направи всичко възможно да деблокира процеса на присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС, предаде БТА.

Пахор обяви, че ще посети София идната седмица заедно с премиера и външния министър в опит да разблокира интеграционния процес на Северна Македония и Албания, за да може да им бъде позволено да започнат преговори с блока.
Според Пахор разширяването на ЕС със Западните Балкани е геополитически въпрос от най-висок приоритет. Разширяването на ЕС ще елиминира опасните и наивни идеи за преначертаване на границите в региона, каза Пахор.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 33 гласа.

Свързани новини