Last news in Fakti

2 Юли, 2021 22:51 13 600 29

Достатъчно е да замените "Гърция" с "България" и ще видите как историята се повтаря

  • северна македония-
  • денко малески-
  • българия-
  • гърция-
  • ес-
  • преговори-
  • история

В разгара на изборите няма оправдание за младежа от ВМРО-ДПМНЕ, който отправи такива обиди към съседния народ, от които всички трябва да се срамуваме

Достатъчно е да замените "Гърция" с "България" и ще видите как историята се повтаря - 1
Снимка: БГНЕС

Анализ на Денко Малески, цитиран от агенция БГНЕС:

На първо място е интересът на България, а след това този на кандидата, заяви словенският премиер и нов председател на Европейския съюз Янез Янша. Съюзите се създават, за да защитават интересите на своите членове, а не на кандидатите за членство, съм писал и обяснявал безброй пъти. Защо и след 30-годишния опит с Гърция не сме в състояние да усвоим този базисен урок? Не знаем? Знаем. Защо тогава?

Защото народът не иска да чуе тази истина, а политиците и интелектуалците не искат да вървят срещу неговата воля от страх, че ще изгубят позициите си. Докога? Докато на самия народ не му дотегне и не потърси спасение.

Още е пресен в паметта ми споменът от разговора с тогавашния заместник-секретар на Министерството на външните работи Ристо Никовски, който, вярвам, с добри намерения се опита да ми покаже тази логика на политическо поведение. Това беше в началото на нашата независимост и на спора с Гърция. Защо толкова настоявате за компромис, ме попита той, посочвайки, че някое бъдещо правителство може да ми потърси отговорност. Ако не се ангажираме с бързо решение чрез компромис, отговорих аз, народът ще страда. Но същият народ ще ви обеси на площада, ако се опитате да му помогнете чрез компромис, беше неговият коментар.„

От гледна точка на политическата логика и на интереса на политиците да си запазят позицията, а в определени ситуации и живота, Никовски беше напълно прав. Теоретично погледнато, университетски професор, новак в политиката, какъвто бях аз, също така беше напълно прав по отношение на интересите на народа. За мое щастие и за нещастие на народа, политическата логика надделя и президентът Глигоров смени курса, с което получи и нов министър на външните работи. Останалото е история. Спорът, който продължи 27 години, беше решен с доста тежък за нас компромис.

Беше решен, тъй като бяха благоприятни международните условия за членство в НАТО, когато интересите на Америка по отношение на сигурността срещу тези на Русия се сблъскаха на Балканите, както и поради вътрешните обстоятелства, при които лидерите на две големи партии – СДСМ и Сириза, застанаха зад необходимостта от компромис. В този момент, почти три десетилетия по-късно, цялата партия трябваше да се обеси на площада.

И в новия спор с България е валиден съветът на Ристо Никовски, оттук и бягството на македонските политици и интелектуалци да се захванат с търсенето на бързо решение. Площадът все още чака, а заплахите са още по-силни. Македонско-българският, както и македонско-гръцкият спор преди, станаха важна част от партийната политика в битката за победа при следващите избори.

В разгара на изборите няма оправдание за младежа от ВМРО-ДПМНЕ, който отправи такива обиди към съседния народ, от които всички трябва да се срамуваме. Какво се случва? Върнете се малко назад в историята на нашата независима държава и прочетете записки от онова време. Достатъчно е да замените думата Гърция с думата България и ще видите как историята се повтаря. Всичко е буквално същото. Дали краят ще бъде същият? Янша кава: Да.

Денко Малески е първият министър на външните работи на независима Македония. При възникването на спора с Гърция Малески призоваваше публично за бързото му разрешаване. През пролетта на 2019 г. след като написа, че сме били един народ и Гоце Делчев е българин, той бе подложен на публичен линч, напомнящ времената след 1945 г, когато всеки с различно мнение бе преследван и анатемосван. Президентът Стево Пендаровски веднага го освободи от длъжността съветник "поради намалени бюджетни средства". Малески е професор по международни отношения в Университета в Скопие. Коментарът е публикуван в Plusinfo.mk.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6775

    35 5 Отговор
    Словения да си гледа работата

    Коментиран от #2

  • 2 Брендица

    8 21 Отговор

    До коментар #1 от "6775":

    Точно това ще прави Словения в следващите 364 дни на Върха на ЕС !

    Коментиран от #8, #23

  • 3 Браво на Денко Малески

    119 2 Отговор
    Шапки долу пред Денко Малески, че има смелоста да каже истината в Македония, като е загубил поста си, но държи на думата си.
  • 4 ученик

    38 9 Отговор
    този Янша, дето стола му се клати, всички нормални и прогресивни хора в неговата си страна, са го намразили и протестират срещу него, ще дойде на нас да ни оказва натиск, хайде бегай от тука бе, държава в която няма европейски основи и ценности, каквато е РСМ, и тяхната диво мразеща ретроградна партия ДПМНЕ, нямат място в съюза

    Коментиран от #5

  • 5 м илиев

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "ученик":

    кое точно не прочете - я пробвай пак

    Коментиран от #6

  • 6 ученик

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "м илиев":

    какво да чета бе дрогарю илиев, изказвам се по принцип

    Коментиран от #7

  • 7 м илиев

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "ученик":

    и какво точно е казал "този Янша " виж отново
    другар , не дрогар

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дидем

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ханъмчето ми то":

    И таз хубава сега войничка ли ще ти ставам стани, падни, легни.. Всъщност даже не зная дали сме се срещали вече?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Античното Маке

    42 7 Отговор
    Знаете ли защо гърците наложиха името "Северна Македония"??

    От падането на България под византийска власт до 17-ти век областта е известна под името „България“. Мнозинството от населението й се определя като „българи“. Най-големите български националисти в периода на Възраждането се раждат в старата област Кутмичевица( днес С.Македония) До началото на 20-ти век планините на север от Костурското езеро са считани от гърците за крепост на българщината. Приумицата някогашната област „Долна Мизия“, „Кутмичевица“, „България“ да възвърне античното си название „Македония“ е плод на гръцките напъни да елинизират българското население и да го отдалечат от корените му. Това се случва през 18-ти и 19-ти век. Така постепенно, в рамките на 4-5 поколения наименованието „Македония“ се утвърждава и се превръща в част от регионалната идентичност на местните българи. Първото българско училище се появява в Скопие още през 30-те години на 19-ти век, когато българското Възраждане в Мизия, Тракия, Добруджа и Поморавието едва прохожда. Костурското село Загоричани е наричано „Малката София“ заради категорично българския характер и самосъзнание на населението му. Областта влиза в рамките на Българската екзархия. През 1903 година най-масово въстава българското население на Костурско. От 1912 година до 1947 г в южната част на някогашната област Кутмичевица е извършен геноцид над българското население. Тази част от Македония попада в границите на кралство Гърция.. По времето на реж

    Коментиран от #16

  • 13 Античното Маке

    39 3 Отговор
    .. По времето на режима на Метаксас на българите е забранено да говорят на родния си език дори вкъщи. Между двете световни войни в района са заселени стотици хиляди гръцки бежанци от Мала Азия, а много българи се изселват на северо-изток - към Царство България. Етническата картина силно се променя, но въпреки това до началото на Втората световна война населението на север от Костурското езеро е преобладаващо българско, с категорично българско самосъзнание.

    През Втората световна война то създава собствена военна организация за отбрана от нападенията на гръцките андартски и комунистически партизански отряди. Начело на организацията „Охрана“ е българският офицер с произход от Костурско – Андон Калчев.По време на гръцката гражданска война българското население е подложено на геноцид от двете воюващи страни. Правителствените войски хвърлят напалм и подлагат на ежедневни бомбардировки българските села в района. Много младежи са насилствено мобилизирани от комунистите, а над 20 хиляди малолетни деца са изселени в социалистическия лагер, но без право да бъдат настанени в България. Всички те са възпитани далеч от родителите и близките си. Обучавани са на скопската книжовна форма и на най-яростната форма на антибългарски македонизъм. Много от тях стават убедени българомразци. Потомци на такива „деца-бегалци“ днес са сред най-големите врагове на България в р. Северна Македония. Днес в Егейска Македония няма българи, има „ендопи“ или „македонци– славофони“, според
  • 14 Античното Маке

    38 3 Отговор
    Днес в Егейска Македония няма българи, има „ендопи“ или „македонци– славофони“, според гърците. Те наброяват около 250 хиляди души. Доколкото имат съзнание, различно от гръцкото, то е силно повлияно от Скопската пропаганда и гледна точка за историята.

    Коментиран от #21

  • 15 Сайбиите

    22 1 Отговор
    Според българската конституция всички етноси на територията са част от българската нация. Българската конституция императивно забранява сегрегирането по расов,етнически,религиозен и имуществен признак. В Македония нямат понятие и разбиране за нация. В Македония са замръзнали в 15-ти век и не им изнася да правят разлика между нация и народ. В Македония по конституция има македонски народ и съжителстващи с макединския народ албанци,власи,роми,турци.... Тоест държавата е на македонския народ,а другите са приютени,както навремето Османската империя е била "приютила" под крилото си т.нар рум-милиет,тоест македонската конституция имплицитно дели населението на две категории - македонски народ и съжителстващи..... Повечето сърби в Македония се самоброят за македонци и то неслучайно - хем заемат позиции един път като македонци и втори път като сръбско малцинство. На горанците пък са им пришили,че са бошняци - нерде Босна-нерде Македония. Куците власи от тия врътки са най-печеливши защото играят двойна игра от 60-70 години,тоест от 1945г. насам. Тогава са били около 100 00,70-те години 32 000,а сега малко над 9000. Пита се в картинката къде сублимираха куците власи? Ами както навремето панагюрците станаха московци,така и куците власи от власи започнаха да се запишуват македонци. Процесът е описан прекрасно от френския изследовател Жан - Франсоа Гисийо в книгата му "Власт и етнос на Балканите". По тоя начин куците власи бозаят от две бозки - един път от бозката
  • 16 Абе кажи го с 3,максимум с 4 изречения

    8 22 Отговор

    До коментар #12 от "Античното Маке":

    Кой ще ти чете "романа" до края, аджамия момче си..
  • 17 Сайбиите 2

    12 1 Отговор
    По тоя начин куците власи бозаят от две бозки - един път от бозката на славомакедонците/българите и втори път от бозката на влашко малцинство и точно затова точно те са сайбиите в Македония наред със сърбите.
  • 18 м илиев

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "комунистче":

    прост съм , щото ти не схващаш идеята на написаното или щото нямаш идея от елементарна граматика . БЪЛГАРСКИ се нарича езика умнико умен . БЪЛГАРСКИ , ай вземи го научи най сетне , то да мислиш явно няма да се научиш ...
  • 19 Полковник РУМНО

    25 2 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 20 Сашш

    30 2 Отговор
    Браво г-н Малески ,явно честен човек , оттатък границата малко хора като Вас не се поддават на пропагандата и не могат да им промият съзнанието.
    Да много малко хора разбират ,че България не иска да ги пороби ,като в Северна Македония признаят историческата истина и като признаят ,че езикът е кодифициран български.
    Това не означава ,че от утре тази област ще се нарича България.
    Истината е ,че ние българите милеем за нашите сънародници и в Северна Македония и в Егейска Македония ,загубихме три войни само да сме заедно , защото сме едно цяло ,не сме се сражавали за територии ,а за хората които ги населяват ,за да не бъдат избивани ,измъчвани ,изнасилвани и унижавани.
    Помощта ,която България може да окаже на Северна Македония в бъдеще при нормални ,добри отношения ще бъде огромна и неоценима и безкористна.
    Такава помощ не можете да получите нито от Гърция ,нито от Сърбия ,нито от Албания,дори от ЕС и САЩ, защото въпреки обидите ви към нас и кражбите на история от нас ,вие сте българи и ние ви ОБИЧАМЕ!
  • 21 Епонимен

    1 10 Отговор

    До коментар #14 от "Античното Маке":

    няма толкова много население, колкото казвате. няколко хиляди са, 5 хиляди може би. а на тези места те не се смятат за българи. и в гражданската война комунистическите партизани се бориха заедно с жителите на районите на Кастория и Флорина за независима комунистическа Македония, както искаха Тито и Сталин. също така в Гърция има много райони с гръцки произход бежанци от Филипуполи, Варна, Пиргос и др, например Неа Анхиалос, от Анхиало-днес Поморие.

    Коментиран от #24

  • 22 Помнете историята!

    24 1 Отговор
    Пишете за геноцида извършен от гърците над българите в Северна Гърция. Не е било толкова отдавна. Моята баба ми е разказвала как са се спасили и дошли в България.
  • 23 нищо лично

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Брендица":

    Само 6 месеца а не цяла година ще са на върха на ЕС. Първо се информирай и след това коментирай.

    Коментиран от #26

  • 24 Голям праз

    14 0 Отговор

    До коментар #21 от "Епонимен":

    Да бе, няма. Няма защото хората още ги е страх . Един от най- големите геноциди през 20 в е извършен от гърците . А за размяната на населението през 20-те години на 20 в. има достатъчно данни,.
  • 25 Гърция използва Европейският съюз за...

    6 3 Отговор
    Да развие инфраструктурата в Северна Гърция и така да вдигне стандарта на местното население.Какво направиха българските управници при влазяне на България в съюза?Нищо не направиха за Северна България,а и за цяла България...Само за София и за банковите си сметки в чужбина.През целият период на членството на България в съюза,се краде на поразия от бандата на ГЕРБ,ДПС и другите патерици на грабливата бандитска групировка ,,Граблива Единна Разбойническа Банда"...ГЕРБ....
  • 26 Брендица

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "нищо лично":

    Зная, че е така. То затова и ефекти няма. 6 месеца са като 6 дни за управление, а се имат за сериозен съюз. Поне 1 година трябва да е ротацията
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пирински орел

    3 0 Отговор
    Благодаря Ви г-н Денко Малески. Винаги съм смятал, че трябва да има политик с яки топки, който да извика, че царят е гол! Ако България се съгласи с Македонияи нейните искания, ако се намери български политику който да приеме исканията на Македония. Това ще бъде историческо обезличаване и на България и на Македония. Европа и североатлантическия блок не се интересуват от нашата история, на тях им е все едно... Плановете са геополитически и геостратегически.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: