Last news in Fakti

29 Юни, 2021 07:30 9 833 38

Португалия: Върху България е упражняван натиск за Северна Македония

  • северна македония-
  • натиск-
  • българия-
  • португалия-
  • история-
  • преговори-
  • ана паула закариаш

България винаги е казвала, че не е против членството на Северна Македония, обяви Португалия

Португалия: Върху България е упражняван натиск за Северна Македония - 1
Снимка: Shutterstock

Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш изрази надежда изборите през юли да доведат до намиране на решение върху ветото на България за започване на преговори със Северна Македония за членство в ЕС. Министър Закариаш, чиято страна ще предаде ротационното председателство на Словения на 1 юли, очаква, че като страна от същия регион тя ще помогне за намирането на решение на проблема, но подчерта, че българската позиция трябва да се уважава и да не се внасят разногласия в ЕС. Министърката разговаря с журналисти в Лисабон, предаде БНР.

"Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат".

Министър Закариаш определи като "важен момент" да не се внасят в ЕС разногласия между две страни: "Ние трябва да уважаваме българската позиция и направихме това. И е важно в ЕС да не се внасят разногласия и проблеми между две страни. Искаме те да се решат преди дадена страна да се присъедини към Европейския съюз. Затова не можахме да започнем, защото трябваше да дадем време на България да реши това със Северна Македония преди свикването на междуправителствената конференция".

Министър Закариаш каза, че и върху България е упражняван натиск за намиране на компромис: "Тук има баланс, така че ние оказвахме натиск и върху България, защото бяхме поставили на масата добро предложение - да се разгледа, да се види дали може да проработи. Също така работим и със Северна Македония и се опитваме да видим дали идва момент, в който да постигнем съгласие по въпроса. Но този натиск все пак има граници".

На въпрос на "Хоризонт" реалистично ли е тези избори да променят позиция, около която има много широк обществен консенсус, както и на репликата, че България не е против европейската перспектива на Северна Македония, а просто иска да спре с антибългарската реторика и съвместната историческа комисия да поднови заседанията си, министър Закариаш отговори: "Това, което усещам, е, че моментът не беше подходящ. На България ѝ трябваше повече време, за да обсъди тези въпроси. Дали ще има избори или не, смятам, че преговорите със Северна Македония трябва да продължат, особено по отношение на пътната карта, която трябва да е ясна. И двете страни се опитват да изразят позицията си - България винаги е казвала, че не е против членството на Северна Македония в ЕС, напротив, иска да е там. Но добавя, че трябва да има яснота по някои аспекти. Затова понякога е необходимо повече време, повече предпазливост и дебатите трябва да продължат. Сигурна съм, че колегите ни от Словения, които са от същия регион, със сигурност могат да подкрепят този процес и да помогнат за придвижването му напред с всички сили. Мисля, че нашите усилия бяха оценени и от България, и от Северна Македония. Но е необходимо време между баланса на натиска, който оказваме и разбирането на ситуацията, която трябва да се постигне. Като председателство ни се искаше да отбележим тази точка, но трябва да разберем обстоятелствата".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    119 13 Отговор
    Дръж се Радев!Ние сме с теб!

    Коментиран от #8

  • 2 Не знам

    127 5 Отговор
    Словения не е честен брокер, тя е видимо про-Скопие. Не става за посредник.
  • 3 Генералът

    133 1 Отговор
    Ще продължим да отстояваме нашите национали интереси до край.
  • 4 фен на сидеров

    108 5 Отговор
    май на някои толупи в ЕС започва да им просветва.
  • 5 Полковник РУМНО

    89 4 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 6 един от многото

    110 2 Отговор
    Най после и страна от ЕС да защити Българските интереси в спора със Северна Македония!
  • 7 temerut

    70 1 Отговор
    Ти да видиш!Пък ний да не забележим!Ха сега да видим има ли истински българи сред политиците,които да дадат отпор на този натиск!
  • 8 альо

    10 32 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Последния комунист ли си?

    Коментиран от #13

  • 9 шумкари

    5 63 Отговор
    В интересите на комунистите е ЕС да не се разширява. В техен интерес е да пратят Македония в съветска орбита. Комунистите не искат България и Македония да се обединят.

    Коментиран от #14, #22

  • 10 ggg

    63 1 Отговор
    Не на влизането в ЕС!!! Изместват постоянно спора, не ни считат за добронамерени и ни злепоставят пред целия свят! Хитруват, не са честни!!!
  • 11 Бамбука

    42 6 Отговор
    За съжаление не можем да накараме РСМ да говори на правилен български. Просто в този район си говорят на диалект. Нещо като шопите или във Северозападна България.

    Коментиран от #16

  • 12 гошо

    33 1 Отговор
    ВЕТО!
  • 13 temerut

    27 5 Отговор

    До коментар #8 от "альо":

    А ,не е!Много сме!Всички с мнение различно от твоето са комунисти,така ли?
  • 14 temerut

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "шумкари":

    И кой го казва-шумкар!!!Това е виц?
  • 15 Псевдоним

    50 0 Отговор
    Видяха че няма да стане така и сега ще търсят варианти по тъч линията. Наскоро германският външен министър имаше изявление, че трябва да се премахне ветото в ЕС. Как се досетиха точно след като скръцнахме със зъби.
  • 16 temerut

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бамбука":

    ,,Книжовният" им език има малко общо с диалета -български-там.Или поне имаше.За последните години книжовната им норма,като официална за общуване,доста е променила самия диалект.Както и у нас --диалектите се смиват дори в ежедневното говорене.
  • 17 хаберих

    52 0 Отговор
    "Португалия: Върху България е упражняван натиск за Северна Македония." ХА, ВИ ДОБЪР ДЕН! МАЛКО ЛИ ЗАЙО БАЙО ОБИКАЛЯ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ,ЗА ДА НАТИСКАТ БЪЛГАРИЯ? ДОРИ И НА АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ОДУПИ,САМО И САМО И ТЕ ДА ВЛИЯЯТ НА БЪЛГАРИЯ.
  • 18 Скопие лъжат че са бедни!

    4 18 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 19 резервист

    39 2 Отговор
    Най-после европейски политик да показва мислене като такъв, а не като чиновник. Остава някой да си събуе обувката и да започне да блъска по катедрата като Никита Сергеич! Защо бягат от правилото в Европейското семейство да се влиза след решаване на противоречията със съседите, а не да внасят допълнително напрежение? За чиновника всичко се свежда до ръкавелите и мастилените петна по пръстите!
  • 20 Прозявам се

    10 8 Отговор
    Хем се мразим с макетата на макс,хем сме "братя" звучи ми като политическа песен отпреди 1989.Ще ги пуснем ли,няма ли да ги пуснем..Като си гледам заплатата и "ток,вода,телефон" + другите разплащания,виждам шкембето на професионалния "патриот" Красю и си викам - ай с.....р бе,той профи,,аз аматьорче,какъв патриотизъм да му изкарам аз на него,бие ме отвсякъде! Не ставам за патриот,с две думи...
  • 21 Ами като е така

    34 0 Отговор
    "но подчерта, че българската позиция трябва да се уважава и да не се внасят разногласия в ЕС.". Защо упражнявате натиск върху България.
  • 22 Анти шумкар

    28 1 Отговор

    До коментар #9 от "шумкари":

    С кого да се обединиш? С тези дето от раждането ги учат че са потомци на висшата раса на Александър Обратния, и че нямат нищо общо с татарите в България, и че братята им в Пирин са под робство в тази държава? Айде пак опитай! Същото е и с Косово, мразят албанците, същото е и с кипърските гърци, мразят Гърция!
  • 23 българка

    33 0 Отговор
    На България не и трябва време, защото историята е ясна - записана даже на камък! На РСМ и трябва време, за да се опомни, защото много години са насаждани лъжи и омраза - от кого е ясно!
  • 24 Европа

    26 0 Отговор
    Да не говори само за език и история, нека види как ги възпитават в омраза към България, как нарушават правата на тези които се обявили за българи. Европа да види на какво ги учат в техните училища. Северомакаките си плащат яко за лобита по света ние също трябва по убедително да се защитим
  • 25 предстои

    26 1 Отговор
    И Словения като стане председател, натиска срещу България ще се усили от местните словенски ковунистечески агенти на югославската удба.

    Коментиран от #30

  • 26 Ъхъъ

    19 1 Отговор
    Ако продължават да се правят на интересни в западна Европа и да ни натискат на всяка цена да изтъргуваме идентичността и историята си да не стане BGexit, да ги видим след това тарифите на стоките от Турция как ще им се отразят !?!?
    Всичко си има граници …
  • 27 ХХХ

    23 0 Отговор
    А, не, бе! Оказван е брутален натиск. А макетата използват за да се наложат и да не спазват договорите. На европейското какви цяха тези шлемове и знамена с вергинската звезда? И нас това ни чака, ако клекнем, но още по-крайно. Ще ни кълнат в учебниците си, ще ни крадат царе и история, но видиш ли местното им северномакедонско наречие било съвсем нов език....
  • 28 Хитрото

    15 0 Отговор
    На всички е пределно ясно трябва баня е много вода да се измият македонцитефири ще излязат сред това чисти и българи или да си стоят с шиптърите в Албания.
  • 29 Факт

    9 0 Отговор
    Интересно какво видя в библиотеката португалеца!?
  • 30 Историк

    17 1 Отговор

    До коментар #25 от "предстои":

    А после идва Франция.А тя не е толкова чалната към Македония.Словенския локомотив е последния напън на македонистите
  • 31 Кубрат 632

    18 0 Отговор
    Добре де, при положение че има историографски документи, артефакти и исторически извори, какво има да говорим? Като не искат справка с българската история, има световна такава. На всички е ясно, че преди 1944г. географска област Македония е част от Кралство на сърбо-словени и хървати. Населена предимно с българи, едноцифрени проценти гърци, власи, турци и цигани. Нека се отворят архивите, дори и тези на Османската империя и да се приключва. Никой днес през 2021г. не иска тези на запад от гр. Петрич, да са част от България. Чисто и просто - спират с фалшификацията на Българска история, спират да искат българско гражданство въз основа на произход и живи и здрави да сме.
  • 32 Македонците обикалят от врата на врата..

    10 0 Отговор
    По всичките си номера, които прилагат си проличава,че са си чисти сто процентови Българи,но живота им с коварните сърбомани е сменил чипа им и сега са вече никои.....Албанците ще им сменят чипа в скоро време завинаги....За веки веков!
  • 33 Srp i tsuk

    4 1 Отговор
    И Словения и С.Македония са част от насилствено разделена Югославия. Хораата там гледат различно на насилниците (които за нас са справедливи съдници). Кого би подкрепила с апломб и дори агресия, една Словения? Аз нямам съмнения. Не храня надежди.
  • 34 Интересно

    14 1 Отговор
    защо не е поставен и въпроса за освобождението на Скопие и грубото фалшифициране на историческите факти с антибългарска насоченост (Освобождението на Скопие е македонски драматичен филм за 2016 г., режисиран от Раде Шербеджия и Данило Шербеджия. Филмът беше избран като македонски вход за най-добър чуждоезичен филм на 89-та награда на Академията, но не беше номиниран. ) Фактите са категорични: новината е разпостранена от радио Москва, радио Лондон и радио гласът на Америка, а по сведения на генерал Уолтър Оксли – ръководител на британската част на Съюзническата контролна комисия в България, изпратени до ръководството на британското военно министерство както и щаба на Обединените съюзнически сили в Средиземноморието:„...Скопие е овладяно след слаба (германска) съпротива срещу концентричните български атаки. Партизаните са изчаквали на околните хълмове, като са се спуснали за да подкрепят навлизането на българите в града. Българите са задържали военнопленниците, но са предали плененото оръжие на Титовите партизани....“
    Докога ще позволяваме да се гаврят тези ренегати с пролятата кръв на българските войници!!!! Време е ВЪНШНО ДА СЕ РАЗМЪРДА и да не изчаква отново така наречените македонци да петнят името на България! Време е и българската документалистика да филмира и разпострани такива очевадни удбашки фалшификаци !!! Да не допускаме нова стратегически грешки под влияние на македонския ни сантимент и натиска на европейските ни партньори!!!
  • 35 Грогу

    6 0 Отговор
    Cлoвeния , Cлoвaкия и Хървaтия дa плecнaт c ръцe и дa ce пeгръщaт брaтcки cъc C Мaкeдoния, нo дa нe зaбрaвят , кaквo ce cлучвa c Гърция и Cърбия , кoитo нaпaдaхa вeрoлoмнo Бългaрия при вceки удoбeн cлучaй .Ceгa Турция и aлбaнци им гo връщaт и зaрaди нac. Дaли щe пoдкрeпят крaжбaтa нa РCМ oт Бългaрия ,нa прoизхoд , иcтoрия и eзик...рeшeниeтo cи e тяхнo.
  • 36 РОКЕН РОЛ

    5 0 Отговор
    КАК ТАКА ДЪРЖАВА КОЯТО НЕ Е В ЕВРОСЪЮЗА ЩЕ ИМА ТОЛКОВА ПРЕТЕНЦИИ ДА НИ КАЗВА ЧЕ СМЕ С БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ ОТ 20 ВЕК ДА КРАДЕ ЕЗИК И ИСТОРИЯ И БЪЛГАРСКА КУЛТУРА ???? КАТО ИМА ЧЕРНО НА БЯЛО ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ И АРТИФАКТИ ИЗБРОЯВАМ ШУМЕРИ ПЕРСИ ИНДУСИ КИТАЙЦИ АРАБИ ГЪРЦИ АРМЕНЦИ МОНГОЛИ ХУНИ АВАРИ ПЕЧЕНЕГИ ДАКИ РИМЛЯНИ КУМАНИ ЛАТИНЦИ ФРАНКИ ГЕРМАНИ ВИКИНГИ ТУРЦИ РУСИ СЛАВЯНИ И ДР НЕ Е МАЛКО НА ЛИ ? НО ЗА БАЙКО НЕ ! ТОВА Е РОМОНТИКА ОТ ШЕКСПИР ЕДНА ДЪРЖАВА УПРАВЛЯВАНА ОТ БОЛНИ ПОЛИТИЦИ ЦИТИРАМ ГЕЙ НАРКОМАН И ЛУД АЙ СТАВА ГЕНИЯ НА ХИТЛЕР С БОЛНИ АНБИЦИЙ ДА ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА НА/ ГЕЯ/ АЛЕКСАНДАР Е ЕВРОПА САШ СВЕТОВНА ДЕМОКРАЦИЯ НАШТИ ИЗВИНЕНИЯ ЗАЩО НИ ИЗВИВАТЕ РЪЦЕТЕ И ПРИТИСКАТЕ ?? КАДЕ Е СВЕТОВНИЯ МИР И СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО !!! НИМА ТРИМА СЕВЕРНИ +ЕДИН ГОЛЯМ СЕВЕРЕН ЩЕ НИ ВЪРТЯТ!!! НАТИ ХАШИШ + ПУРА И СВЕТА Е ТВОЙ!! ДА АМА РЕАЛНОСТА Е ДРУГА ! ДА ГИ ОСТАВИМ В ТЯХНИТЕ НЕРИАЛНИ СЪНИЩА !! ТАМ СА ПО ДОБРЕ ! НЕГИ СЪБУЖДАЙТЕ !!!!
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония..... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, ЗAЩOТO ИЗЧEЗНE ЛИ БЪЛГAРOФOБИЯТA ИЗЧEЗВA И ДЪРЖAВAТA КOЯТO E ИЗГРAДEНA НA ТAЗИ OCНOВA....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Много от хората там, искат пак да се върне Югославия. Това показва, че авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България.
  • 38 Ивайло

    0 2 Отговор
    Глупав популизъм. Няма да накараме северомакедонците да се почувстват българи с това вето - ще засилим омразата им към България, ще съсипем за дълго бъдещето на региона и на самите нас. Историята няма как да се открадне, тя се е случила, който не я знае е невеж, не крадец; а за предполагаемото преследване на хора с българско самосъзнание там - четете делата в европейския съд по правата на човека, няма такива случаи. Националният ни интерес е колкото се може по-бързо да премахнем границата помежду ни.
Новини по държави: