Отидете към основна версия

4 456 52

Руският шпионаж удари на камък и в Прибалтика

  • шпионаж-
  • шпиони-
  • русия-
  • латвия-
  • прибалтика-
  • янис адамсонс-
  • ссср-
  • кгб-
  • шпионска мрежа

Службите разкриха дейността на бивш министър, вербуван от Москва

Снимка: Shutterstock

Високопоставен латвийски политик и бивш министър на вътрешните работи бе арестуван от службите в прибалтийската страна по обвинения в шпионаж в полза на Русия. Янис Адамсонс е член на парламентарната комисия по отбрана, вътрешни работи и борба с корупцията. В Латвия мнозина политици поставиха под въпрос защо Адамсонс, служил в миналото в редиците на КГБ, е получил такъв пост и достъп до чувствителна информация, припомня Radio Free Europe/Radio Liberty.

Associated Press посочва, че Янис Адамсонс е член на Социалдемократическата партия „Съгласие”, която е изолирана от другите политически партии в Латвия заради проруските си възгледи, които контрастират на проевропейска ориентация на прибалтийската държава.

Латвийските медии сега разкриха информация за цялата шпионска група, която стои зад кражбата на информация в полза на Русия. Мрежата е създадена още по съветско време, когато Латвия е част от Съветския съюз. Дори след разпадането му и обявяването на независимостта на Латвия през 1991 г., шпионажът в полза на Москва е продължил.

Кой е Янис Адамсонс? Адамсонс завършва Висшия военноморски политически колеж в Киев през 70-те години, когато Латвия е съветска република. От 1979 г. до разпадането на Съветския съюз през 1991 г. той служи в съветските гранични сили в Далечния изток. След като Латвия става независима, Адамсонс служи като командир на граничната служба на Латвия и по-късно министър на вътрешните работи. Адамсонс е вербуван от КГБ, тъй като войските на граничната охрана през съветската епоха са под шапката на командването на КГБ. Латвийските медии разкриха, че е арестуван и ръководещият дейността му руски офицер Генадий Силонов.

След разформироването на латвийското КГБ някои офицери, в това число Генадий Силонов, продължават шпионската си дейност. В тези смътни времена на залеза на Съветския съюз от Рига са откраднати досиета и документи с активни шпионски дела и изнесени в Русия, за да бъдат прикрити следите. От Рига откраднатите документи биват пренасочени към Краснодар, където за ръководител на Краснодарската дирекция на КГБ е назначен Юрий Евгениевич Червинский, служил като първи зам.-ръководител на латвийското КГБ преди независимостта. През 1992 г. Червинский ръководи група, която работи под крилото на Министерството на вътрешните работи, а по-късно на ФСБ, чиято цел е шпионска дейност в Латвия. Някои от агентите, които избират да заминат за бившата съветска република, искат гаранции, че ако бъдат арестувани, семействата им ще бъдат обезпечени финансово.

Силонов е един от шпионите, които решават да се върнат в Латвия, вместо да се установят в Русия, и на място да продължат дейността си. Той осъществява и контакт с Янис Адамсонс. Латвийските медии разкриха и каква информация е търсил Адамсонс, за да я предаде на руснаците: поръчки на въоръжените сили, данни за военния бюджет, информация за позицията на Латвия по проекта „Северен поток 2”. Това е поредният случай, в който руските служби се опитват да подкопаят суверенитета на друга държава, която е избрала своето евроатлантическо бъдеще. Подобни опити бяха направени и в България, но българските служби ги осуетиха, разкривайки руските шпиони.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: