7 Юли, 2021 11:02 4 442 52

Руският шпионаж удари на камък и в Прибалтика

  • шпионаж-
  • шпиони-
  • русия-
  • латвия-
  • прибалтика-
  • янис адамсонс-
  • ссср-
  • кгб-
  • шпионска мрежа

Службите разкриха дейността на бивш министър, вербуван от Москва

Руският шпионаж удари на камък и в Прибалтика - 1
Снимка: Shutterstock

Високопоставен латвийски политик и бивш министър на вътрешните работи бе арестуван от службите в прибалтийската страна по обвинения в шпионаж в полза на Русия. Янис Адамсонс е член на парламентарната комисия по отбрана, вътрешни работи и борба с корупцията. В Латвия мнозина политици поставиха под въпрос защо Адамсонс, служил в миналото в редиците на КГБ, е получил такъв пост и достъп до чувствителна информация, припомня Radio Free Europe/Radio Liberty.

Associated Press посочва, че Янис Адамсонс е член на Социалдемократическата партия „Съгласие”, която е изолирана от другите политически партии в Латвия заради проруските си възгледи, които контрастират на проевропейска ориентация на прибалтийската държава.

Латвийските медии сега разкриха информация за цялата шпионска група, която стои зад кражбата на информация в полза на Русия. Мрежата е създадена още по съветско време, когато Латвия е част от Съветския съюз. Дори след разпадането му и обявяването на независимостта на Латвия през 1991 г., шпионажът в полза на Москва е продължил.

Кой е Янис Адамсонс? Адамсонс завършва Висшия военноморски политически колеж в Киев през 70-те години, когато Латвия е съветска република. От 1979 г. до разпадането на Съветския съюз през 1991 г. той служи в съветските гранични сили в Далечния изток. След като Латвия става независима, Адамсонс служи като командир на граничната служба на Латвия и по-късно министър на вътрешните работи. Адамсонс е вербуван от КГБ, тъй като войските на граничната охрана през съветската епоха са под шапката на командването на КГБ. Латвийските медии разкриха, че е арестуван и ръководещият дейността му руски офицер Генадий Силонов.

След разформироването на латвийското КГБ някои офицери, в това число Генадий Силонов, продължават шпионската си дейност. В тези смътни времена на залеза на Съветския съюз от Рига са откраднати досиета и документи с активни шпионски дела и изнесени в Русия, за да бъдат прикрити следите. От Рига откраднатите документи биват пренасочени към Краснодар, където за ръководител на Краснодарската дирекция на КГБ е назначен Юрий Евгениевич Червинский, служил като първи зам.-ръководител на латвийското КГБ преди независимостта. През 1992 г. Червинский ръководи група, която работи под крилото на Министерството на вътрешните работи, а по-късно на ФСБ, чиято цел е шпионска дейност в Латвия. Някои от агентите, които избират да заминат за бившата съветска република, искат гаранции, че ако бъдат арестувани, семействата им ще бъдат обезпечени финансово.

Силонов е един от шпионите, които решават да се върнат в Латвия, вместо да се установят в Русия, и на място да продължат дейността си. Той осъществява и контакт с Янис Адамсонс. Латвийските медии разкриха и каква информация е търсил Адамсонс, за да я предаде на руснаците: поръчки на въоръжените сили, данни за военния бюджет, информация за позицията на Латвия по проекта „Северен поток 2”. Това е поредният случай, в който руските служби се опитват да подкопаят суверенитета на друга държава, която е избрала своето евроатлантическо бъдеще. Подобни опити бяха направени и в България, но българските служби ги осуетиха, разкривайки руските шпиони.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Ви Байдън

    24 44 Отговор
    Тия навсякаде са плъзнали.

    Коментиран от #3, #15, #16, #21

  • 2 Левски

    55 18 Отговор
    Xaxaxaxa! Вчера в Русия арестуваха консула на Латвия или Литва заради ШПИОНСКА дейност! Шпионите за взаимни!

    Коментиран от #43

  • 3 haha

    47 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бате Ви Байдън":

    Денисеее, много ти е стара информацията. Това е събитие от преди два месеца. То бива, бива непрофесионализъм, ама това на нищо не прилича.

    Коментиран от #41, #44

  • 4 Някой

    41 4 Отговор
    Нека не си мислим, че само едната страна шпионира. Същото правят всички уважаващи себе си страни. Пък и всички мислещи за бъдещето си такива (България не попада в тази категория).
    В друга статия на този сайт, преди малко излезе иформация, че германец е арестуван в Германия за шпионаж в полза на Китай.
    Значи, навсякъде има шпионска дейност, навсякъде се залавят част от шпионите. Последните може да действат по вътрешно убеждение или пък заради пари - все тая.
    Много ме впечатли, че в случая медиите били разклрили руска шпионска мрежа. Да не би да се има впредвид Belingcat и други подобни? Тази държава няма ли си МВР и прокуратура, които да се занимават с тези разкрития?
  • 5 Сссс

    42 7 Отговор
    Малииий, много са зле "шпионите" на Русия! Ако беше истина, а не пропаганда, та и измислица да бяха й видели сметката досега. Ама защо не пишете колко "праведни" шпиони руските служби са хванали?
  • 6 Бесен Язовец

    50 8 Отговор
    Тоо щото у Латвия големите военни тайни, че няко иска да ги шпионира!
  • 7 Умен политик

    23 4 Отговор
    Шпиономания като КОВИД, плъзна навсякъде!

    Коментиран от #27

  • 8 Пропагандистите на сороснята

    36 8 Отговор
    Руснаците ударили на камик, а сороснята седна реско на тоягата в Русия!!!
  • 9 ГЕШТАПО

    38 1 Отговор
    О В БЪЛГАРИЯ ТУРСКИТЕ ШПИОНИ СА В ОБЩИНИТЕ, ПАРЛАМЕНТА, В МИНИСТЕРСТВА И НАЩЕ СЛУЖБИ НЕ РАЗКРИВАТ ОБСОЛЮТНО НИЩО. ДАЖЕ КАРАДАЪ КАЗА ЧЕ ТУРЦИЯ МУ Е МАЙКАТА РОДИНА НО ПАК СИ ЩЪКА И СЪБИРА ДАННИ В БЪЛГАРИЯ. ТАКА Е ПРИ БОЙКОШЕНКО РАЗБОЙНИКА. ДАНС, КАСКЕТА СПЯТ ДЪЛБОК СЪН- МИЛИТЕ МИЛИЦИОНЕРИ. ЗА ДРУГИТЕ ШПИОНИ НЕ ГОВОРИМ, ТЕ НАПРАВО СМЕНЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИ И КОЛЯТ И БЕСЯТ В КОЛОНИАЛНА БАНАНОВА БЪЛГАРИЯ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БОЙКОШЕНКО

    21 3 Отговор
    ДОМУЗА ДЖАМБАЗИН ПРЕВЕДЕНО КРАДЕЦ И ШПИОНИН НА СРУ И КОТ МУ СГОТВЯТ ТОВА ПИШЕ.
  • 12 Последните две изречения направо къртят!

    25 2 Отговор
    Напълно достойни за вестник “Работническо дело”
  • 13 Бесен Язовец

    24 5 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Верно е охлювите мн. мразите Руската Федерация!

    Коментиран от #25

  • 14 Мария Захарова

    28 2 Отговор
    От запания балкон на Кремъл може да преброиш латвийската армия и да разбереш какъв са смях, няма нужда от шпионаж!
  • 15 оня

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бате Ви Байдън":

    Щото па краварите спят:))
  • 16 ТИ ДА ВИДИШ

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бате Ви Байдън":

    Е то па шпионите на ФАЩ и запада са мноо УБАВЦИ...
  • 17 3.14К

    27 3 Отговор
    Представяте ли си каква информация са търсили? Отношението към Северен поток и разходи за отбрана. Явно и тези са събирали информация от вестници, TV и сайтове. Абе, за толкова прости ли ни имате?
  • 18 Деймос

    12 1 Отговор
    Липсата на аргументи или отговори се оформят като шпиони . Там близо стоят и 20% от населението на държавата , които нямат права ...
  • 19 Фен на копейкин

    2 18 Отговор
    Копейкин шчикията президент на шекер махала
  • 20 Kcaniba

    3 26 Отговор
    Русия е заплаха за свободния свят!ФАКТ Неоспорим!

    Коментиран от #22, #28, #33

  • 21 Хахаха

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бате Ви Байдън":

    Зомбираните са плъзнали навсякъде. Точно следвате опорки на лозунгите на комунистите. Русия е отдавна в 21рек, а зомбо пропагандистите са толкова де моде, че не могат и да си представят нищо различно от това, което едно време им втълпявали срещу запада. Сега същото срещу Русия бръщолевят. Смехурковци.
  • 22 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Kcaniba":

    За свободния от разума свят.
  • 23 Седесарят.

    24 4 Отговор
    На балтийците им забранено да говорят руски..Само в чужбина,с мене например.!!!.Аааах,какъв красив еезйик,казват .!.Щото литовския е 500 думи. !Диктатурата е пълна..!!Яко ги държат балтийчетата.!!
  • 24 Надайте се

    7 0 Отговор
    На ланският сняг и си мислете, че повече няма сняг да вали и шпиони повече никога няма да има. Един си отива, друг идва.
  • 25 Бесен Язовец

    4 14 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Не ми обръщайте внимание. Аз съм платен трол. Работя на минимална заплата за интересите на Путин. Хвала на Путин. Докато ми плаща няма да умра от глад като гол охлюв.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ARGON

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Умен политик":

    Медиите са дезинформация и пропаганда на юдейските глобалисти за наивните гои.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 100pera

    16 2 Отговор
    Боже, колко мъка има на този свят, Боже!
    Поне да бяхте написали, че тези ги е интересувало НАТО - щеше повече дикиш да хване пропагандата! Ама не - страшните латвийски въоръжени сили ги интересували! В това отношение дори нашите пропагандисти бяха по-умни.
    Ми айде и аз - без да съм шпионин, да отговоря на въпросите на руското разузнаване за Латвия, да разкрия страшните "тайни", които висят по интернет навсякъде:
    1. Латвия - с нейните действащи въоръжени сили в състав 5 300 човека е наистина огромна заплаха за руснаците! Особено като вземат да се въоръжат!
    2. Военният им бюджет за тази година е 750 млн. долара, което при цените там е наистина доста малко.
    3. Позицията на Латвия по "Северен поток 2" е крайно негативна. Винаги го съобщават на всеки съват в ЕС.
    Руското служби са големи балъци - не водят разузнаване, а имат под крилото си шпионски мрежи. А шпионите им (за да са наясно всички кой - какъв е) са в управата на проруски партии... Нещо като нашия Малинов с неговите смешни "докладни записки".
  • 30 ТОДОР

    15 1 Отговор
    КАКЪВ Е ТОЗИ УСТРЕМ ДА ПРЕПЕЧАТВАТЕ ВСЯКАКВИ ПАРЦАЛИ ЗА БАВНОРАЗВИВАЩИ СЕ?
  • 31 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    10 0 Отговор
    Защо нямате опция игнор на глупак, че да не четем глупостите на тоя селю?!?
  • 32 Факултету

    7 0 Отговор
    Ей ора чекайте и язе да кажем че и у назе в махлата многу ишпион многу нещу . Ей гу на , на жината уткраднаха килотете и гащите дека се сушат на телто . И тува са саму чужде ишпиони дека ни са виждале таквоз нещу.
  • 33 Sieg

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Kcaniba":

    Неоспоримо е, че нямаш А. К. Ъ. Л
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 пешо

    8 0 Отговор
    джамбаз пак си на амбразурата . голямо боклуче си .
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Землянин

    2 5 Отговор
    То самата им държава на мужиците скоро ще удари на камък.
  • 41 Е що

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "haha":

    - просто вади поовехтяла информацийка да компенсира вчерашния арест на естонеца. Това е работата, за която му плащат.

    Коментиран от #42

  • 42 100pera

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Е що":

    Вярно. Но то има и още - през март хванаха руски гражданин шпионирал в Крим за Украйна, през април пък в Санкт Петербург хванаха украинския консул да получава секретни материали.
    Сега ще изгонят и другаря Март Лятте обратно в Естония. Руснаците отдавна му имат зъб - още от миналата година. Щото се беше явил на процеса срещу един либерал - Димитриев от "Мемориал", когато балтийците се опитаха да го изкарат политически процес. Димитриев го осъдиха за педофилия (системно изнасилване на собствената му дъщеря)...
  • 43 ЕЛЛ

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Левски":

    Мисля, че беше на Естония (ст. Талин). То има ли разлика, все са една порода. То и кгб вече няма, а още треперят.
  • 44 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "haha":

    Денис иска да изпревари информацията за арестуването на латвийският посланик в Москва.Гепен на място с пари,свидетели и компрометиращи го документи ."Светел е като елха"- думи на Гешев.

    Коментиран от #45

  • 45 Ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Ха ха":

    Извинявам се на Естония,не на Латвия.Все тая.
  • 46 КОЙ

    4 0 Отговор
    От турски журналист такава и статията.
  • 47 Kcanba

    7 0 Отговор
    слугинаж джамбаццки!
    А как е амерският шпионаж! Той сякаш не е ударил на камък - нито в Германия, нито Франция, а пък те уж натом бато...
  • 48 барчо

    4 0 Отговор
    Абе гоуеми дрънканици. Какво ще предаде на руснаците от тази държавица, дето едва лази. Да нямат някакви съпер оръжия или космечески войски, или извънземни там. Смешници от кол и въже. Каквото се прави от усарите там се знае предварително и седи като доклад на бюрото на руския президент, даже още преди да се е случило.
  • 49 хахаха

    4 0 Отговор
    великите латвийски тайни...като най-голямата от тях е: как от 2 700 000 души през 1988 г. днес в Латвия живеят 1 900 000...
  • 50 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Още ли не сте наясно,че евроатлантическо бъдеще няма?
  • 51 Грух

    1 0 Отговор
    Джамбазов, я кажи кой те финансира ?
  • 52 Грух

    2 0 Отговор
    Хора, облъчват ни с проззападна пропаганда постоянно ! Западът си гледа него, за нас му не пука !
Новини по държави: