Отидете към основна версия

8 438 35

Четири категории на ужаса: Защо месото в Германия е евтино?

  • месо-
  • германия-
  • евтино-
  • ужас-
  • евтино месо-
  • животновъдство-
  • алди

Водещ гигант в бранша обяви, че ще спре продажбите на определен тип месо

Снимка: Shutterstock

Преди дни от веригата АЛДИ съобщиха, че смятат да спрат продажбите на най-евтиното месо от животни, които по правило се отглеждат в лоши условия. Защитници на животните отдавна критикуват ниските цени и качеството на грижата за животните. В бъдеще е предвидено на опаковките с месо в дискаунтъра да е отбелязано в какви условия са отгледани животните, от които е съответното месо.

Спорно е обаче доколко новите мерки ще доведат до някаква съществена промяна. И докато от „Грийнпийс“ хвалят новите мерки, от Организацията за защита на животните „Peta“ ги определят като недостатъчни. През 2019 година търговците на храни в Германия се споразумяха около четиристепенна категоризация, с която се обозначават условията на отглеждане на животните.

Четири категории с минимални разлики

Първата категория е най-ниската и означава, че животните са били отглеждани при най-минимални стандарти. За свиневъдните ферми това означава, че всяко животно там трябва да разполага с поне 0,75 кв.м. площ. Във втора категория животните имат малко повече свободно пространство - по около 0,83 кв.метра, а пилетата и пуйките се отглеждат не върху каменния под, както е в първа категория, а върху слама. Но и в двата случая става въпрос за животни, които се отглеждат в затворено пространство без свободен излаз.

В трета категория животните също не могат да излизат навън, но поне се намират в помещения, до които има приток на чист въздух. „Дори в най-добрата - четвърта - категория подобренията са всъщност незначителни“, критикува Лиза Кайнц от организацията „Peta“. „Естествените потребности на животните са съвсем различни, обикновено те се нуждаят от стотици квадратни метра площ и нито едно промишлено предприятие, което иска да е рентабилно, де факто не осигурява такива условия“, казва тя за ДВ.

Ужасяващи условия

Сегашните условия на отглеждане в индустриализираното животновъдство нямат нищо общо с потребностите на самите животни – затова те страдат от множество заболявания, предизвикани от катастрофалните условия. Често пъти те вегетират върху решетки, поставени на каменния под, при изкуствена светлина и наблъскани между различни ограничителни прегради.

„На практика тези животни живеят направо върху изпражненията и собствената си урина“, казва Лиза Кайнц. Дискаунт-веригата за хранителни стоки АЛДИ има магазини в много страни, включително в САЩ. Но засега отказът от евтино месо (от категориите 1 и 2) ще важи само за магазинната мрежа в Германия, научи ДВ от концерна. Конкретно за клиентите новите мерки означават, че месото ще поскъпне. От концерна обаче уверяват, че няма да вдигат цените на месото от трета и четвърта категория.

Автор: Щефани Хьопнер

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: