Last news in Fakti

8 Юни, 2021 15:00 4 881 21

Защо месото в Германия е толкова евтино?

  • месо-
  • евтино-
  • германия-
  • консумация на месо-
  • месни продукти-
  • кланици

Месото загуби стойността си

Защо месото в Германия е толкова евтино? - 1
Снимка: Shutterstock

"Рецептата е от дядо ми", казва гордо месарят Кристоф Шнайдер. Той току-що е приготвил специален вид кървавица, типична за региона около Фулда в провинция Хесен. Шнайдер, чийто род традиционно се занимава с месарство и колбасарство от 1320-а година, все още произвежда колбасите сам. "Хубавото е, че за разлика от промишлеността, ние произвеждаме само това, което ни е нужно", казва той.

"Месото загуби стойността си"

Но местният месар отдавна не е основният доставчик в района. Причината: евтините меса в супермаркетите надделяват. Именно цената влияе на поведението на потребителите. "Месото отдавна е загубило стойността си", казва специалистката по селскостопанска продукция Кристиане Кемниц от фондация "Хайнрих Бьол". Тази фондация, близка до Зелената партия, ежегодно издава т.нар. "Атлас на месото". И отправя призива да не се продава евтино месо, тъй като именно това привлича клиентите, както подчертава Кемниц. Веригата LIDL например продава в Германия по 400 тона кайма седмично. А когато цените бъдат намалени допълнително, се стига до 612 тона.

Ниски цени, евтина продукция

Началото на масовата продукция на месо води началото си от 1960-те години. Тогава производството на месо на поточната лента предизвикваше едва ли не гордост. През 1966 година един репортер коментира масовите кланета по следния начин: "На потребителя могат да бъдат предложени по-ниски пазарни цени единствено чрез автоматизираната преработка на месото". Това е казано преди повече от 50 години - но остава в сила и до днес. Ежедневно в Германия се колят над 2 милиона животни. През 1950 година в Германия един килограм свинско месо струва 1,6% от нетния месечен доход, през 1975 година - само 0,56%. А през 2020 година килограм свинско е излизал само 0,22 процента от нетния месечен доход. "Месото е толкова евтино, защото производството му е евтино. Имам предвид ниските екологични стандарти, ниските стандарти при отглеждането на животните и ниското заплащане на служителите", посочва Кристиане Кемниц.

Скандалите, от които не произтече нищо

Днес големите концерни задават тона в месопреработването. Основните три в Германия са "Тьонис", "Фион Фуд" и "Вестфлайш" (Tönnies, Vion Food, Westfleisch), като и трите предприятия редовно стават обект на критики в медиите, при това от години. Както отбелязва Кемниц, широката общественост едва миналата година разбра какво всъщност се случва в кланиците. Това стана причина поне хората от по-младото поколение да се замислят за месните продукти, които попадат в чиниите им. "Над две трети от по-младите отхвърлят днешната месопреработвателна индустрия. Те виждат в нея заплаха за климата и като цяло се хранят постно много по-често от останалите възрастови групи", казва експертката.

Месото при месаря Кристоф Шнайдер във Фулда е от региона. Но някои от клиентите му не желаят да плащат по-скъпо за това. Дори и 20 цента отгоре им се виждат много и те недоволстват, разказва месарят. Той също е подложен на натиска на големите концерни и не разбира как скандалите в сферата са били забравени толкова бързо. Неговият апел: "Не трябва да ядем месо всеки ден. И не бива да се поддаваме на агресивната реклама на супермаркетите - все повече и повече. Нека да ядем по-малко месо, но затова пък по-добро".

Автор: Барбара Бернер


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бат Тонка

    19 3 Отговор
    Всеки сам избира за какво да си даде парите. Никой не трябва да се сърди на хората, че избират евтиното, както и на тези, които им го продават.
  • 2 Иван

    52 4 Отговор
    В България всичко е скъпо , защото народа спа 30 години
  • 3 селянин

    15 3 Отговор
    Карам на хранителни добавки
  • 4 Забравяте нещо

    24 3 Отговор
    В цяла Европа и съседна Турция, имат субсидии за производители. В Полша са толкова високи субсидиите, че само от тях печелят и продукцията може и на боклука да отиде.
  • 5 Тошко

    7 2 Отговор
    Дойчланд уубераалес!
  • 6 тортиля

    11 2 Отговор
    Защо месото в Германия е толкова евтино? Защото германците са богати хора и вземат големи заплати и пенсии,които им стигат да се издържат.
    Авторка: Бара бара Бернер
  • 7 Норкос

    3 4 Отговор
    Е как бе в България е най-евтиното месо
  • 8 Вили

    12 3 Отговор
    След като ни обясниха какви коли трябва да караме, как не трябва да пътуваме ,
    Сега искат да ни накарат и да не ядем.
    Изроди долни.
    Какво като не ям месо .Китай и Индия и всички като тях ще продължат да изхвърлят тонове химикали в името на евтино то производство от което си купуват всички включително и веганите
  • 9 Гого

    11 2 Отговор
    Взех преди час мариновани ребра,но тук са с всичкото по тях месо,а не ошмулени както в Бг.разфасофката е 2.5кг.цена за килограм-3.99€

    Коментиран от #17

  • 10 гост

    7 4 Отговор
    600 тона седмично за 85-90 милиона население с нелегално пребиваващите е 7 ГРАМА на човек СЕДМИЧНО или 1 (ЕДИН) ГРАМ дневно !!! Ако ще 100 пъти по толкова да продават останалите , което е абсурд , се пада по 100 грама на ден !! А това е върховото и останалите продават най-много десетина пъти по толкова ! Тоест 9-10 грама на човек дневно !! Това ли са големите продажби и големия проблем ?!
  • 11 Измама

    10 0 Отговор
    Ало сайтът,тази новина я публикувайте преди месец-два..като нямате какво да напишете и копи пейст. От години ви чета ,но и вие сте станали същия буламеч като другите
  • 12 Работил в Германия

    6 8 Отговор
    Незнам колко е евтино но месото не им вьрши за нищо.От нашето месо по хубаво няма а и не е толкова скьпо.
  • 13 Тази

    3 0 Отговор
    новина шоследните 3 месеца се публикува за треи път!!!
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 3 Отговор
    ДРуг път е много евтино....В големите вериги е по евтино,но в частните е доволно скъпо!Не,че съм примрял там за месо,но един път Грилвахме след добри показания на изследванията и забравих но над 50евро дадохме,за не повече от 2-3кг всякакви месни ......В Сравнение с БГ Хлябът им е разкошен и ,като в бг и МАслото Кравето е Разкошно и по евтино!Няма нищо общо с немското масло продавано тук!

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Edg

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    При частника е по-качествено големите вериги не е толкова добро имаше и репортажи по тази тема.
  • 16 Айде

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Стига ве,на месарницата при месар е не повече от 6-6.50евро свинско,заклано преди няколко часа,агнешко9-11евро в турска месарница клано както казва продавача на разсъмване.
  • 17 Живея там

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гого":

    Лъжеш. Ако са на тази цена са преоценени по 50% което значи че срока им изтича днес. И пак не се връзва. Мариновани ребра на тази цена на няма, дори и Лидълски.

    Коментиран от #18

  • 18 Гого

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Живея там":

    Бремен,Нойещадт,магазина е Netto.
  • 19 От Германия

    6 2 Отговор
    Евтиното им месо е шрот. Няма вкус, мириз направо си е трева. В селата частниците предлагат хубаво месо на друга цена, но е в пъти по-добро. От Лидъл и Пени не пазаря отдавна, месото им не става.
  • 20 Бай Шиле

    2 1 Отговор
    Ей някакво чудо става! Една тема дето да не напише някой,че в Русия е по зле.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: