Отидете към основна версия

3 456 26

Протестите в Куба са „началото на промяната”

  • куба-
  • aleteia-
  • протести-
  • репресии-
  • хавана-
  • промяна

Хиляди граждани поискаха промяна в Куба

Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидер на Християнското освободително движение в Куба заяви, че общонационалните улични протести срещу режима в Хавана са началото на промяната за управляваната от комунистите държава, предаде Aleteia.org.

Мануел Роблес Виламарин, един от лидерите на движението, започнато от кубинския дисидент Осуалдо Пая Сардиняс, заяви, че е горд да види хиляди кубинци по улиците на страната. Роблес не очаква това да е краят, въпреки че според съобщенията протестите бяха срещнати с остър репресивен отговор от властите и много хора бяха арестувани.

Християнското освободително движение е основано през 1988 година, за да се бори по мирен начин за свободата и правата на човека. През последните дни в Куба имаше многобройни протести срещу репресивния начин на управление на страната, продължаващата икономическа криза и липсата на перспектива за гражданите.

Кубинците са отчаяни от икономически и социални проблеми: пропадаща икономика, недостиг на храна в магазините, липса на лекарства в болниците и клиниките и много лошо справяне с пандемията от COVID-19. „Правителството е там, за да служи на хората. То няма правото да практикува насилие над хората, само защото те искат промяна. Нуждаем се от диалог, имаме нужда от нови избори, нова конституция. Ще се нуждаем от много международна помощ", каза Виламарин.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 18 гласа.

Свързани новини