Отидете към основна версия

2 814 24

Мечтата на Вучич да обедини сърбите в една държава без нито един изстрел е нереалистична

  • сърбия-
  • сащ-
  • нато-
  • балкани-
  • даниел сървър-
  • сигурност-
  • отбрана

Вучич иска да обедини сърбите в едно пространство, но НАТО няма да го позволи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Време е Европейският съюз и НАТО да покажат на Сърбия, че ще защитават съседите ѝ от политиката на Белград. Това подчерта американският експерт по балканските въпроси Даниел Сървър, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore, предаде агенция "Фокус".

В публикация Сървър твърди, че държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич иска да обедини сърбите в едно пространство, но припомня, че последният път, когато Белград се е опитал да го направи, е завършил с война със съседни държави. „Сърбия има осем съседни държави. Всички имат сръбско малцинство, въпреки че в България то е по-малко. Шест от тях са членове на НАТО (Хърватия, България, Унгария, Северна Македония, Черна гора и Румъния). Други две имат войски на ЕС и НАТО, ангажирани с тяхната териториална цялост (Босна и Херцеговина и Косово). Какво се случи, когато Сърбия се опита през 90-те години да разшири политическото си пространство и да обедини някои от тези малцинства в една държава? Война със Словения, война с Хърватия, война с Босна и Херцеговина, война с Косово и война с НАТО. Резултатът: сърбите са напуснали за съседни държави, но нито един квадратен сантиметър не е даден на Белград“, казва Сървър.

Идеята на Вучич, че може да обедини сърбите в една държава без нито един изстрел, е нереалистична, уверява американският експерт. Ако това беше истинското ѝ намерение, то Сърбия нямаше да се въоръжава. „Ако ѝ вярвахме, то Сърбия нямаше да се превъоръжава с руско и китайско оръжие. Сърбия не е изправена пред никаква военна заплаха от осемте си съседи. Той (Вучич) осъзнава, че ако Сърбия стане достатъчно силна, нейните съседи ще се откажат от територия, вместо да рискуват война. Няма причина да мислим, че това ще се случи или че Сърбия няма да използва оръжия, ако смята, подобно на Милошевич, че може да спечели“.

В тази връзка Сървър призова Вашингтон и Брюксел да изпратят ясно послание до Вучич. „Брюксел отдавна е казал, че ЕС вече няма да твърди, че членството е възможност за държава, която има териториални амбиции и не зачита границите на съседите си. И е време Вашингтон да даде ясен сигнал, че НАТО ще защити всички съседи на Сърбия от недобронамерени намерения на Белград“.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: