Last news in Fakti

21 Юли, 2021 12:16 2 805 24

Мечтата на Вучич да обедини сърбите в една държава без нито един изстрел е нереалистична

  • сърбия-
  • сащ-
  • нато-
  • балкани-
  • даниел сървър-
  • сигурност-
  • отбрана

Вучич иска да обедини сърбите в едно пространство, но НАТО няма да го позволи

Мечтата на Вучич да обедини сърбите в една държава без нито един изстрел е нереалистична - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Време е Европейският съюз и НАТО да покажат на Сърбия, че ще защитават съседите ѝ от политиката на Белград. Това подчерта американският експерт по балканските въпроси Даниел Сървър, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore, предаде агенция "Фокус".

В публикация Сървър твърди, че държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич иска да обедини сърбите в едно пространство, но припомня, че последният път, когато Белград се е опитал да го направи, е завършил с война със съседни държави. „Сърбия има осем съседни държави. Всички имат сръбско малцинство, въпреки че в България то е по-малко. Шест от тях са членове на НАТО (Хърватия, България, Унгария, Северна Македония, Черна гора и Румъния). Други две имат войски на ЕС и НАТО, ангажирани с тяхната териториална цялост (Босна и Херцеговина и Косово). Какво се случи, когато Сърбия се опита през 90-те години да разшири политическото си пространство и да обедини някои от тези малцинства в една държава? Война със Словения, война с Хърватия, война с Босна и Херцеговина, война с Косово и война с НАТО. Резултатът: сърбите са напуснали за съседни държави, но нито един квадратен сантиметър не е даден на Белград“, казва Сървър.

Идеята на Вучич, че може да обедини сърбите в една държава без нито един изстрел, е нереалистична, уверява американският експерт. Ако това беше истинското ѝ намерение, то Сърбия нямаше да се въоръжава. „Ако ѝ вярвахме, то Сърбия нямаше да се превъоръжава с руско и китайско оръжие. Сърбия не е изправена пред никаква военна заплаха от осемте си съседи. Той (Вучич) осъзнава, че ако Сърбия стане достатъчно силна, нейните съседи ще се откажат от територия, вместо да рискуват война. Няма причина да мислим, че това ще се случи или че Сърбия няма да използва оръжия, ако смята, подобно на Милошевич, че може да спечели“.

В тази връзка Сървър призова Вашингтон и Брюксел да изпратят ясно послание до Вучич. „Брюксел отдавна е казал, че ЕС вече няма да твърди, че членството е възможност за държава, която има териториални амбиции и не зачита границите на съседите си. И е време Вашингтон да даде ясен сигнал, че НАТО ще защити всички съседи на Сърбия от недобронамерени намерения на Белград“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тоя с магарето

    51 3 Отговор
    Тоя кравар за какво сръбско малцинство в България говори? Ето такива прости и неуки хора се опитват да ръководят народа.
  • 2 но пасаран

    42 0 Отговор
    нема как друже Вучич всите сръбе у една държава, а българите разпарчатосани из всички балкански държави. С ваште камъни по вашта глава.

    Коментиран от #7

  • 3 Ха ха ха🤣

    40 1 Отговор
    В Унгария имало сръбско малцинство... А че Войводина е с унгарско мнозинство, дава ли си сметка този? Сърбия ще се кротне, когато се свие до размерите на носна кърпичка, след отделянето на Войводина.
  • 4 Ами лесно е

    25 1 Отговор
    Прибира всички сърбета от БХ, Косово, Македония и където и да е в Сърбия и проблемът е решен.
  • 5 Калмук

    38 1 Отговор
    Тоя шушляк къде пък видя сръбско малцинство у нас ??? Е.ати "експерта" ?!?!?!?!

    Коментиран от #9

  • 6 глоги

    15 1 Отговор
    Даниел Сървър. Поне Даниел Интернет да е. Каубойска му работа.
  • 7 Сръбската

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "но пасаран":

    държава ще се свие до някогашния белградски санджак.
  • 8 Мечтата

    22 3 Отговор
    на краварите а създават проблем дори да го няма.
    Сръбско малцинство в България йакова няма.
    Държава без армия не е държава.

    Коментиран от #12

  • 9 Калник,

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "Калмук":

    сръбско малцинство в България е видял вашия "брат" Вучич. Май ти е трудно да осмислиш писан текст?...
  • 10 В една държава една ли

    9 1 Отговор
    Но на една върба.....
  • 11 сатаНАТО

    13 8 Отговор
    Когато възникне спор между християни и мюсюлмани, защо НАТО винаги подкрепя мюсюлманите? И дори най-радикалните части от тях?

    Коментиран от #13

  • 12 Не грамотник,

    5 11 Отговор

    До коментар #8 от "Мечтата":

    такова малцинство е видял руското прокси Вучич. Четѝ по два пъти, щом ти е трудно да разбереш от първия, преди да коментираш.

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Може би защото

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "сатаНАТО":

    Те са правите в спора.
  • 14 Мечтата на Вучич

    9 4 Отговор
    Ще завърши като мечтата на Милошевич. На наровете в Хага.
  • 15 А ти грамотния

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Не грамотник,":

    убеден ли си, че Вучич въобще е казвал нещо подобно или са прото удобни и платени журналистически писания.
  • 16 Дано

    22 2 Отговор
    да пробва че НИЕ да си върнем западните покрайнини!!!! УНГАРИЯ войводина, а сърбите са си получат заслуженото възмездие за великосръбския шовинизъм! А за Бг. слепците заслепени от сръбската плескавица и чалга имам съвет : четете повече история, на балканите няма по голям душманин за нас от сърбите!!!! Направиха това което и турци не успяха: 2 милиона българи да се зоват македонци и да мразят родните си братя, та и до днес продължават да субсидират и да подклаждат антибългаризма и в РСМ и в сърбия...

    Коментиран от #19

  • 17 Пере

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Не грамотник,":

    Има Македонско малцинство.

    Коментиран от #18

  • 18 Верно

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пере":

    Пере, и всичките са в Карлуково и тук таме в приюти за душевно болни ренегати!!!
  • 19 Али Раза

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дано":

    Абсолютно сте прав.Нямало е момент в историята, когато гнусните сърби да не са се опитали да унищожат България.Що се отнася до българите, които почитат сърбите-дано им дойде акъла.
  • 20 Симеон Велики

    2 3 Отговор
    Ами България ако си прибере всички територии които сме имали като империя, ще граничим с Мексико и Антарктида то Европа Азия Америка Африка са били български
  • 21 Дебилчев

    4 0 Отговор
    В България няма сърби, но в Сърбия има български земи с български етнос-западните покрайнини, и БГ иска обединение на всички българи както и всички останали
  • 22 незнайко

    3 3 Отговор
    САЩ са на принципа РАЗДЕЛЯЙ и ВЛАДЕЙ !!! ЕС също се води по този принцип !!!
  • 23 Историк

    1 0 Отговор
    Има няколко елемента, които има в подобни изказвания.Под условие, че въобще са изричани от лицето представител на Сащ.
    Първо личи, че въобще не познава проблемите на Балканите- отношения между страните, география, проблеми.Поради това излиза с бланкетно- повърхностни изказвания.
    Второ цели сплашване на Сърбия, такова предупреждение е отправено и към Милошевич през 90-те.на 20 век.
    Трето Сърбия очевидно няма да бъде съюзник на Нато и това се разбира от Сащ.

    Коментиран от #24

  • 24 ФAКТИ.БГ

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Историк":

    ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Кoмeнтaри публикувaни c линкoвe (връзки, url) към други caйтoвe и външни изтoчници, c изключeниe нa wikipеdiа.оrg, mоbilе.bg, imоt.bg, zаplаtа.bg, аutо.bg щe бъдaт прeмaхнaти.
Новини по държави: