Отидете към основна версия

6 745 30

Ердоган към Путин: Благодаря за помощта!

  • турция-
  • пожари-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

Този следобед администрацията на президента съобщи в Туитър, че турските пожарникари и сътрудниците на други служби са успели да локализират почти всички пожари в страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган благодари днес на руския си колега Владимир Путин и на други лидери за помощта, оказана на Турция в борбата с горските пожари, предадоха турски медии, цитирани от БТА.

От името на моята страна бих искал да изкажа благодарности на президента на Азербайджан Илхам Алиев, на президента на Русия Владимир Путин и на премиера на Испания Педро Санчес за подкрепата им от първия момент на възникването на пожарите, написа днес Ердоган в Телеграм.

Турският президент изрази благодарност и за силната подкрепа от страна на ръководствата на Иран, Катар, Хърватия и Украйна.

От името на своя народ искам да благодаря на всички приятелски страни и организации, които ни изразиха съболезнованията си, както и готовността си за помощ и реално ни помогнаха. Надявам се в най-скоро време да преодолеем този тежък период, написа Ердоган.

В поста на турския държавен глава в Телеграм също така е публикувана инфографика със знамената на над 70 страни и десетки международни организации, на които Турция е изразила благодарността си за съдействието им.

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Франция и Гърция не са изпратили в Турция самолети за гасене на пожари, въпреки че са обещали, информира в. "Йени шафак".

Турция, разбира се, приема помощта от други страни. Франция първоначално предложи да изпрати самолет, но после не изпълни обещанието си. Гърция също обяви, че ще изпрати самолет, но след това се отказа от намерението си, тъй като в Гърция също бушуват пожари, посочи Чавушоглу.

В някои турски медии се появиха обаче и информации, че Турция е отказала помощ от някои държави за справянето с пожарите.

Този следобед администрацията на президента Ердоган съобщи в Туитър, че турските пожарникари и сътрудниците на други служби са успели да локализират почти всички пожари в страната.

146 от общо 154 горски пожари са поставени под контрол, се казва в съобщение на администрацията на Ердоган, публикувано в 15.30 ч.

Пожарите все още бушуват край курортите Мармарис и Бодрум (в окръг Мугла), в Манавгат и Алания (окръг Анталия). Съобщава се, че в момента няма опасност за жилищните райони и туристическите обекти.

Унищожителните горски пожари в Турция започнаха преди около седмица. Пожари се разразиха в десетки окръзи в страната (главно в Южна и Западна Турция). По последни данни на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) осем души са загинали при бедствията, а над 850 са пострадали.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: