Отидете към основна версия

1 662 21

Байдън не съжалява за изтеглянето от Афганистан

  • афганистан-
  • сащ-
  • войници-
  • джо байдън-
  • война-
  • талибани

Афганистанските сили за сигурност трябва да се борят за себе си, каза Байдън

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент Джо Байдън заяви във вторник, че не съжалява за решението за изтегляне на армията на САЩ от Афганистан и че сега местните сили за сигурност трябва сами да се борят за страната си, предава ТАСС, съобщи агенция "Фокус".

„Те (афганистанските сили за сигурност) трябва да се борят за себе си, да се борят за страната си. САЩ подчертават, че ще продължат да изпълняват задълженията си, като предоставят директна въздушна подкрепа“, каза държавният глава, отговаряйки на въпроси на журналистите в Белия Дом. „Ще продължим да изпълняваме собствените си ангажименти, но не съжалявам за решението си [да изтегля войските от Афганистан]“, добави той.

Президентът посочи, че САЩ ще предоставят финансова подкрепа, цялото необходимо оборудване и храна на афганистанските сили. „Но те трябва да искат да се бият. Те са повече от талибаните“, каза американският лидер. „Вижте, ние сме похарчили над трилион долара за 20 години. Обучихме и предоставихме модерно оборудване на повече от 300 000 афганистански войници. Афганистанските лидери трябва да се обединят“, подчерта Байдън и добави, че хиляди американски войници са ранени и загинали в операциите в Афганистан.

Както съобщиха по-рано от ЕС, частите на радикалното движение контролират до 65% от територията на Афганистан, правителствените сили са сериозно отслабени от изтеглянето на войските на САЩ и НАТО. На 14 април Байдън обяви решението си да прекрати най-дългата военна кампания на САЩ в чужбина, в каквато се превърна Афганистан. На този фон има влошаване на положението със сигурността в републиката, поради факта, че талибаните увеличават темпото на настъплението си в редица направления. В началото на юли талибаните поеха контрола над областите по границите с пет държави - Иран, Таджикистан, Туркменистан, Китай и Пакистан. Според представители на талибаните и редица медии, последователите на движението окупират административните центрове на шест афганистански провинции - Джаузджан, Сари Пул, Кундуз, Нимроз, Такхар и Саманган.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: