Last news in Fakti

11 Август, 2021 18:45 2 735 35

Талибаните в мощна атака! Бунтовниците превзеха 8 столици на провинции за 6 дни

  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани-
  • нато

По време на управлението си от 1996 до 2001 г. талибаните никога не са контролирали напълно северната част, но този път изглежда имат намерение да я осигурят, преди да затворят столицата

Талибаните в мощна атака! Бунтовниците превзеха 8 столици на провинции за 6 дни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Талибаните поеха контрола над още един град в Северен Афганистан в сряда, коментира официален представител, осмата столица на провинция, която пада в рамките на шест дни, докато чуждестранните сили, ръководени от САЩ, завършат изтеглянето си, съобщава "Ройтерс".

Талибаните превземат Файзабад, столицата на североизточната провинция Бадахшан, когато президентът Ашраф Гани се приземи в Мазари-Шариф, за да събере защитниците, когато талибанските сили се приближиха до най-големия град на север.

След дълга битка във Файзабад правителствените сили се оттеглиха в съседен район, каза пред "Ройтерс" Джавад Муджадиди, член на провинциалния съвет от Бадахшан.

Той каза, че бойци от талибаните са превзели по-голямата част от провинцията и са обсадили Файзабад, преди да започнат офанзива.

Далечната североизточна провинция Бадахшан граничи с Таджикистан, Пакистан и Китай.

Загубата на града е последният неуспех на притиснатото правителство, което се бори да спре инерцията на талибанските атаки през последните няколко месеца. Талибаните се борят да победят подкрепеното от САЩ правителство и да наложат отново строгия ислямски закон. Скоростта на тяхното напредване шокира правителството и неговите съюзници.

Силите на талибаните сега контролират 65% от Афганистан, превземат или заплашват да превземат 11 столици на провинции и се опитват да лишат Кабул от традиционната подкрепа от националните сили на север, заяви във вторник високопоставен представител на Европейския съюз.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова афганистанските лидери да се борят за родината си, като заяви, че не съжалява за решението си да изтегли американските войски, отбелязвайки, че САЩ са похарчили повече от 1 трилион долара за 20 години и са загубили хиляди войници.

САЩ осигуряват значителна въздушна подкрепа, храна, оборудване и заплати на афганистанските сили, каза той. Северът от години бе най-мирният регион на Афганистан, с минимално присъствие на талибаните.

По време на управлението си от 1996 до 2001 г. талибаните никога не са контролирали напълно северната част, но този път изглежда имат намерение да я осигурят, преди да затворят столицата.

Правителствените служители призоваха за натиск върху Пакистан да спре подкрепленията и доставките на талибаните да преминават през границата. Пакистан отрича да подкрепя талибаните.

Правителството се оттегли от трудно защитимите селски райони, за да се съсредоточи върху задържането на населени места. На някои места правителствените сили се отказаха без бой.

Сега Гани призовава за помощ от старите регионални силови посредници, докато се опитва да проектира авторитет от централното правителство над традиционно своенравните провинции. Той се среща с ключови регионални лидери в Мазари-Шариф.

"Предвижда се президентът Гани да се срещне с представители на местното правителство и сили за сигурност, политически и джихадистки лидери, племенни старейшини и влиятелни хора", се казва в съобщението на президентския офис.

На юг правителствените сили се борят с талибани, които се опитват да стигнат до главния затвор на провинция Кандахар, за да освободят задържани, заявиха служители там. Борбата се води и в град Фарах на запад, близо до иранската граница.

Във вторник в Женева ръководителят на ООН по правата на човека Мишел Башелет заяви, че се появяват съобщения за нарушения, които биха могли да представляват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително "дълбоко обезпокоителни доклади" за екзекуции на предали се правителствени войници.

Шест държави-членки на ЕС предупредиха изпълнителната власт на блока да не спира депортирането на отхвърлените афганистански търсещи убежище, пристигащи в Европа, опасявайки се от евентуална повторна криза като 2015-16 г. заради пристигането на повече от милион мигранти, главно от Близкия изток.

САЩ ще завършат изтеглянето на силите си този месец в замяна на обещанията на талибаните да предотвратят използването на Афганистан за международен тероризъм. Талибаните обещаха да не атакуват чужди сили при изтеглянето им, но не се съгласиха с прекратяването на огъня с правителството.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    22 0 Отговор
    Бегам бързо!
  • 2 Последния Софиянец

    22 2 Отговор
    С тия никой не може да се оправи.Да им направят резерват.

    Коментиран от #16

  • 3 Спокойноооо

    21 1 Отговор
    скоро ще имат среща с ония лудите откъм север....
  • 4 Потрес!

    12 2 Отговор
    Както върви, след два месеца ще нападнат Русия и САЩ!

    Коментиран от #8

  • 5 Дельо Хайдутин

    26 3 Отговор
    Ясно че вярата надвива парите.
  • 6 БОЛШЕВИК 🌟

    21 3 Отговор
    Така се прави когато имаш желание да управляваш. Всичко е борба, а не някой да ти сложи властта на тепсия.
    Власт с кръв се взема и само с кръв се дава!

    Коментиран от #26

  • 7 Румпелщилцен

    18 1 Отговор
    Там няма мир от почти 50 години.Три поколения не знаят друго освен война. Американците не могат да стоят вечно там от 2001 година минаха вече 20 години. Да ги оставят да се оправят сами. Лошото е че ще тръгне нова вълна от бежанци.
  • 8 смерш

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "Потрес!":

    Без чичо Сам,който ги създаде и сега ще ги използва отново за да може
    да създава проблеми чрез ислямските малцинства на Китай и Руската Федерация!
    И ако за Китай проблема няма да е толкова сериозен ,то за Руската Федерация след Путин/рано или късно/проблема ще бъде смъртно опасен!

    Коментиран от #10, #19

  • 9 В.В.П.

    15 1 Отговор
    Ще превземат държавата,и после САЩ,ще дойдат да ги освободят..Поне ще опитват ,20 г..
  • 10 БОЛШЕВИК 🌟

    26 2 Отговор

    До коментар #8 от "смерш":

    Колега, специално за талибаните - те никога не са искали да нахлуват в чужди граници, камо ли да завладяват територии, те просто искат където си живеят, те да си живеят както те си желаят, и да не им натрапват чужди управления и демокрации!
  • 11 Фен

    11 2 Отговор
    Успех! За добро или лошо, тази държава трябва да има единно управление. Както и нашата!
  • 12 Сега

    19 1 Отговор
    се вижда как ФАЩ са воювали в Афганистан. Талибаните живи,цивилни 250 000 убити!

    Коментиран от #17, #18

  • 13 Иншала

    1 8 Отговор
    Машала! аЛЛахата е велика!
  • 14 Санди

    11 1 Отговор
    Кой дава оръжието на талибаните?

    Коментиран от #20

  • 15 И кой ще ги спре?!

    3 2 Отговор
    Ами нема кой..
  • 16 бл.134 в Зап. парк

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Удри!
  • 17 В.В.П.

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сега":

    Нищо не са воювали тез боклуци..Вече са добри ,намеренията ,на талибаните..!Хаха.Правят срещи със САЩ,и ЕС..Руснаците имат за изпробване нови оръжия..Дойде моментът...Бий ,за да те уважават!!!
  • 18 Антитрол

    20 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сега":

    Както воюваха срещу ислямска държава в Сирия - ужким много ги бомбандираха ама ония почти бяха превзели Сирия.

    Талибаните тъкмо американците ги създадоха да се бият против Русия. В Рамбо 1 те бяха "братята ни талибаните". Ислямска държава също те я създадоха да свали Асад и да заграбят петрола. Та до там с американските "борци за демокрация".

    В Афганистан "борбата" им се заключаваше в това че превърна страната в най-големия износител на хероин.
  • 19 Не думай

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "смерш":

    Вече е отработена друга схема. През Иран и Турция към ислямския анклав КОсово и оттам- Европа.
  • 20 СъРъУуу

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Санди":

    Мъ що питаш ? Оти и ний не знаими.
  • 21 123

    6 2 Отговор
    Афганистан е на талибаните. Те си решават как да живеят. Сатанинска демокрация никой не иска.
  • 22 Анонимен

    7 3 Отговор
    Че Тръмп направи грешка, е ясно. Но защо и Байдън продължава изтеглянето, когато е ясно, че до няколко дни Афганистан ще е под властта на талибаните? Това е пълна безотговорност, да оставяш милиони хора на милостта на тия диваци, при положение, че имаш ресурса да спреш диваците. Тази постъпка на САЩ ще обезсърчи и останалите им съюзници. Поведението на Байдън е абсолютно нелогично и ме кара да мисля, че има някакви скрити цели. Вероятно идеята е мигрантския поток към Европа да потегли отново.
  • 23 Румпел

    10 0 Отговор
    Талибаните в момента са много добре въоръжени. Въпросът е кой им е дал пари и кой ги е въоражил.

    Коментиран от #25, #30

  • 24 Дядо Петко

    11 1 Отговор
    Въпросът с талибаните щеше да е решен , ако краварите не им помагаха и не им даваха оръжие по времето, когато руснаците бяха там. Същото е и в Сирия. Там създадоха и помагат на ИД.
  • 25 СъРъУуу

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Румпел":

    Белким не знаш?
  • 26 Перо

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    В БГ не е така. Мишките и парите определят властта. Никой не мисли за кръв,продават се без кръв!
  • 27 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    4 1 Отговор
    Къде бяха ТАЛИБАНИТЕ и ТЕРОРИСТИТЕ през 2020-та, когато всички армии бяха на КПП-та, а всички полицаи пазеха метрата за най-големите престъпници - неносещите маска?
  • 28 име

    1 1 Отговор
    Руснаците май трябваше да си направят днешните учения направо с талибаните, вместо да стрелят толкова ракети на зула.
  • 29 Диего

    4 1 Отговор
    Американските военни освободиха 40 бойци от терористичната група „Ислямска държава“ от затворите, контролирани от кюрдските сили на Демократична Сирия (SDF), и ги транспортираха до базата им в провинция Ал-Хасеке в североизточна Сирия.
    Сред изнесените терористи са лидерът на шпионските групировки ИДИЛ и специалист в производството на взривни устройства. Вашингтон планира да използва ИДИЛ „за изпълнение на плановете си в региона“.
  • 30 Антитрол

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "Румпел":

    Не знаеш ли кой ги въоръжаваше и въоръжава - същите които въоръжаваха и ислямска държава.

    Талибаните държаха производството на хероин а американците го изнасяха даже и с военни самолети - заплащаха им с оръжие (даже и произведено в България).

    Та в това се заключаваше "войната" на американците с талибаните и за това Байдън ги изтегля защото лай...та са много големи там.

    Въпроса е че от това талибаните са много по-богати и много по-добре въоръжени от правителствената армия и резултатът е ясен - тия малоумници ще завладеят отново Афганистан.

    Но така е навсякъде където минат американците.
  • 31 Евросъюза

    7 0 Отговор
    Сащ се изтеглят и ще ни набутат авганистанските бежанци и ще ни поучават как да се отнасяме с тях. Мерси от подобни приятелски жестове. Ми той и Лукашенко действа като американците, ама него го плюят.
  • 32 ХАРОН

    2 1 Отговор
    Следва Ширят, който ще зарази Пакистан и една- две бивши съветски републики. Това Русия няма да го допусне и вече тренира по границата си "изпепеляване". Американците рядко се изнасят по терлици- ще минат в нелегалност в региона. Това им се отдава- не губят жива сила и не се налага да компенсират и да обясняват в щатите провала си.
  • 33 Kcanba

    7 2 Отговор
    чакам от седмици сороснята да се произнесе, защо, рушняците били победени, като са тръгнали спокойно и планово, с вдигнатите флагове ( е да, ако броим горби-предатела , това е единствената причината да се смятат за победени де) ))) А амеропосраните са победителите... по терлици, милиарди разходи, десетки хиляси избитите и хаоса!!!

    Коментиран от #34

  • 34 Просто е но не е за прости

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Kcanba":

    Затова не можеш да разбереш защо. Малък джокер...след афганската авантюра сесесерето се разпадна 😂😂😂
  • 35 незнайко001

    1 0 Отговор
    Не се ли повтарят събитията от края на войната САЩ - Виетнам ?
    И да не стане така, че тези бунтовници си искат държавата и народът не иска повече американци там ?
Новини по държави: