Отидете към основна версия

3 417 20

Талибаните напредват в Афганистан, Байдън не съжалява

  • афганистан-
  • джо байдън-
  • талибани-
  • ашраф гани

По оценка на европейски представители, посетили страната, над 65% от територията на Афганистан вече е превзета от бунтовниците

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън заяви, че не съжалява за решението си да изтегли американските войски от Афганистан въпреки продължаващото настъпление на талибаните.

А шест европейски страни призоваха за продължаване на депортациите на афганистански бежанци, независимо опасната обстановка в родината им.

Байдън отбеляза, че Вашингтон е изразходвал 1 трилион долара за последните 20 години и има хиляди загубени човешки животи. Той допълни, че Съединените щати ще продължат да изпълняват задълженията си, като предоставят въздушна подкрепа, храна, екипировка и заплати на афганистанските сили.

В същото време талибаните установиха контрол върху осма провинциална столица в рамките на шест дни.

По оценка на европейски представители, посетили страната, над 65% от територията на Афганистан вече е превзета от бунтовниците. Общността обмисля подкрепа за съседните страни с оглед на очаквания бежански поток, който може да достигне половин милион души.

Германия вече обяви официално, че спира да връща афганистанци в родината им заради влошаващата се обстановка там. Нидерландия също ревизира решението си за принудителни депортации.

По-рано шест страни-членки, сред които Германия и Нидерландия, поискаха Европейската комисия да даде препоръка за принудително връщане на афганистанските бежанци, за да не се дава погрешен сигнал и на други афганистанци да потърсят убежище в Европа, мотивираха се страните.

„Всяка страна членка индивидуално решава дали връщането е възможно с оглед на конкретните обстоятелства. Като задължително трябва да се вземат предвид основните принципи за върховенство на закона и защита на човешките права. Но ЕС не регулира този процес“, обясни говорителят на Европейската комисия Адалберт Янц.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: