Отидете към основна версия

2 284 10

Обрат в Германия! Социалдемократите догонват консерваторите

  • германия-
  • ангела меркел

Допитванията сочат, че най-предпочитан от тримата водещи кандидати за канцлер е Олаф Шолц от социалдемократите с рейтинг 26 процента

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германските социалдемократи съкращават преднината в рейтинговите класации на консервативния блок ХДС/ХСС и на Зелените само месец и половина преди изборите за федералния парламент на Германия.

Това показват публикувани днес резултати от социологически допитвания, поръчани от РТЛ и от списание „Фокус“.

Според тях социалдемократите имат подкрепата на 19 процента от избирателите. Зелените са само с 1 процентен пункт преди тях. А ХДС губят 3 пункта от досегашния си рейтинг и към момента могат да разчитат на 22 до 23 процента от електората.

Като се има предвид, че възможната статистическа грешка е до 3 пункта, става ясно, че трите формации са с практически реални шансове да излязат победители в надпреварата за Бундестага на 26 септември. И още - че следващото правителство на Германия ще е най-малко три партийно.

Допитванията сочат, че най-предпочитан от тримата водещи кандидати за канцлер е Олаф Шолц от социалдемократите с рейтинг 26 процента, Аналена Бербок от Зелените има 16 на сто подкрепа, а лидерът на ХДС Армин Лашет - едва 12.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: