Отидете към основна версия

14 424 47

Руски и американски хеликоптери попаднаха в ръцете на талибаните

  • афганистан-
  • кабул-
  • сащ-
  • русия-
  • хеликоптер-
  • хеликоптери-
  • талибани-
  • бунтовници-
  • техника-
  • ввс

Белият дом е похарчил милиарди долари, снабдявайки афганистанската армия с оръжията и оборудването, от които се нуждае

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американски хеликоптери Blackhawk на стойност 6 милиона долара, заедно с тонове американско оборудване, попаднаха в ръцете на талибаните в Афганистан. Също така в социалните мрежи се появиха кадри от излитането на талибание в небето на Афганистан със пленени хеликоптери руско производство. Западните медии казват, че талибаните вече имат свои собствени военновъздушни сили, пише британският вестник Daily Mail, цитиран от агенция "Фокус".

Пилотите на афганистанските правителствени сили летят с хеликоптери руско производство, докато полетите на американски хеликоптери вероятно са спрени поради липса на резервни части от САЩ. Белият дом е похарчил милиарди долари, снабдявайки афганистанската армия с оръжията и оборудването, от които се нуждае, за да победи талибаните, но след разпадането на местната армия, тези американски инвестиции сега се използват ефективно от самите бунтовници, които се стремят да получат контрол върху големите афганистански градове.

През последните дни социалните медии бяха наводнени със кадри, на които бойци завземат складове с оръжия, но Daily Mail нарича отвличането на хеликоптери, произведени в САЩ, „важно заявяване на намерения“. Талибаните контролират голяма част от Северен, Западен и Южен Афганистан в шеметна офанзива за по-малко от три седмици преди САЩ да изтеглят последните си военни части, което поражда опасения от завръщането на талибаните на власт или нова гражданска война в Афганистан.

Талибаните направиха голям напредък през последните дни, включително превземането на Херат и Кандахар, втория и третия по големина град в страната. Сега талибаните контролират около 24 от 34-те провинции на Афганистан, оставяйки подкрепяно от Запада правителство с малък брой провинции в централната и източната част на страната, както и столицата Кабул. Афганистанският президент Ашраф Гани произнесе телевизионно обръщение в събота – първата му публична изява след последните успехи на талибаните. Той обеща да не се отказва от „постиженията“ на гражданската власт. САЩ продължиха мирните преговори тази седмица между правителството и емисарите на талибаните в Катар, а международната общност предупреди, че талибанско правителство, наложено със сила, ще бъде напълно политически и икономически изолирано. Но бунтовниците изглежда не са готови на отстъпки, след като печелят победи на бойното поле.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: