Last news in Fakti

15 Август, 2021 14:00 14 389 47

Руски и американски хеликоптери попаднаха в ръцете на талибаните

  • афганистан-
  • кабул-
  • сащ-
  • русия-
  • хеликоптер-
  • хеликоптери-
  • талибани-
  • бунтовници-
  • техника-
  • ввс

Белият дом е похарчил милиарди долари, снабдявайки афганистанската армия с оръжията и оборудването, от които се нуждае

Руски и американски хеликоптери попаднаха в ръцете на талибаните - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американски хеликоптери Blackhawk на стойност 6 милиона долара, заедно с тонове американско оборудване, попаднаха в ръцете на талибаните в Афганистан. Също така в социалните мрежи се появиха кадри от излитането на талибание в небето на Афганистан със пленени хеликоптери руско производство. Западните медии казват, че талибаните вече имат свои собствени военновъздушни сили, пише британският вестник Daily Mail, цитиран от агенция "Фокус".

Пилотите на афганистанските правителствени сили летят с хеликоптери руско производство, докато полетите на американски хеликоптери вероятно са спрени поради липса на резервни части от САЩ. Белият дом е похарчил милиарди долари, снабдявайки афганистанската армия с оръжията и оборудването, от които се нуждае, за да победи талибаните, но след разпадането на местната армия, тези американски инвестиции сега се използват ефективно от самите бунтовници, които се стремят да получат контрол върху големите афганистански градове.

През последните дни социалните медии бяха наводнени със кадри, на които бойци завземат складове с оръжия, но Daily Mail нарича отвличането на хеликоптери, произведени в САЩ, „важно заявяване на намерения“. Талибаните контролират голяма част от Северен, Западен и Южен Афганистан в шеметна офанзива за по-малко от три седмици преди САЩ да изтеглят последните си военни части, което поражда опасения от завръщането на талибаните на власт или нова гражданска война в Афганистан.

Талибаните направиха голям напредък през последните дни, включително превземането на Херат и Кандахар, втория и третия по големина град в страната. Сега талибаните контролират около 24 от 34-те провинции на Афганистан, оставяйки подкрепяно от Запада правителство с малък брой провинции в централната и източната част на страната, както и столицата Кабул. Афганистанският президент Ашраф Гани произнесе телевизионно обръщение в събота – първата му публична изява след последните успехи на талибаните. Той обеща да не се отказва от „постиженията“ на гражданската власт. САЩ продължиха мирните преговори тази седмица между правителството и емисарите на талибаните в Катар, а международната общност предупреди, че талибанско правителство, наложено със сила, ще бъде напълно политически и икономически изолирано. Но бунтовниците изглежда не са готови на отстъпки, след като печелят победи на бойното поле.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРОПАГАНДА

    90 7 Отговор
    ОТ НЯКОЛКО ДНИ ВЪРВИ ЯРОСТНА ПРОПАГАНДА ОТНОСТНО АФГАНИСТАН!ПОПАДНАЛИ ХЕЛИКОПТЕРИ ПРИМИТИВНИТЕ ЧАЛМИ СА ОБУЧЕНИ ПИЛОТИ И ИНЖИНЕРИ ЩЕ ПИЛОТИРАТ И СТРОЯТ ХЕЛИКОПТЕРИ?ГОЛЯМА ОКУПАЦИЯ НА АФГАНИСТАН КОЛКО ГОДИНИ А КОЙ ВЪОРАЖАВА ТАЛИБАНИТЕ ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ГОДИНИ ТАКИВА СТРАШНИ АРМИИ КАТО РУСИЯ И САЩ НЕ МОЖАХА НАД 40 ГОДИНИ ДА СЕ СПРАВЯТ СЪС ШЕПА НЕГРАМОТНИ И НЕВЕЖИ ВЪОРЪЖЕНИ С АК-47 ВИЕ ЗА КАКВИ НИ МИСЛИТЕ ?

    Коментиран от #8, #21, #40

  • 2 Бесен Язовец

    69 10 Отговор
    Ит къде руски вертолети в Афганистан ма? Краварите дариха на талибаните оборудване, обаче ако една ракета попадне на руска територия краварите и те ще го ядът!

    Коментиран от #47

  • 3 русенец

    157 1 Отговор
    Даже талибаните си имат ВВС.:( А ние имаме само генерали от ВВС.

    Коментиран от #10

  • 4 БОЛШЕВИК 🌟

    66 0 Отговор
    Е, нали сега талибаните поемат властта, къде и на кой да попаднат тия хеликоптере?
  • 5 До госпожа Мария Атанасова

    81 1 Отговор
    Четете ли това което сте написали ето го:"което поражда опасения от завръщането на талибаните на власт или нова гражданска война в Афганистан.". Ами тя гражданската война в Афганистан не е спирала какви опасения ви гонят че можела да започне. По-скоро може да се каже че отива към своя край след пълната победа на талибаните За съжаление разбира се
  • 6 смерш

    55 3 Отговор
    Седва дестабилизация на цяла средна Азия,след което ядрената сила Пакистан,целенасочено внедряване в "бежанските"групи на единични и на малки групи, на първо време "спящи" ,терористични клетки в западна и централна Европа,готови за активиране в съответното време!

    Коментиран от #36

  • 7 Браво талибан!!

    3 37 Отговор
    Подгответе тила за свещения джихад на север...
  • 8 Талибаните са вече тук

    56 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПРОПАГАНДА":

    Може да нямат кадри които да боравят с авиация но правителствените сили на Афганистан имат а те масово преминават на страната на талибаните
  • 9 Анонимен

    70 1 Отговор
    Тази афганистанска армия въобще някакъв отпор показала ли е, че хеликоптери не са ползвани или поне да са се оттеглили с пилотите към все още не превзет район. Айде да са изтребители и да нямат друго летище, но хеликоптери да изоставиш.Много нагласена работа и изглежда самите управляващи в Афганистан имат сделка и не оказват съпротива.
  • 10 гадно

    53 1 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Можем да им изпратим няколко генерала тамън ще им затрият и това което са пленили.

    Коментиран от #13

  • 11 Фффффф

    24 3 Отговор
    И едните и другите са тъпаци, загубиха войната в Афганистан и избягаха като мишки
  • 12 Перо

    69 0 Отговор
    Не разбрах талибанското правителство,дали е наложено от вън или от народа,след като няма никаква съпротива и закона за всички е шериата! Кои са “международната общност”? Просто трябва да се остави тази държава да се развива по собствен път,да се върнат с 1000 г.назад,без да се допуска тяхната емиграция в ЕС! Да се пържат в собствен сос! Сега кой ще плати българските разходи за толкова години безполезно,военно присъствие,на българския хал?
  • 13 русенец

    26 2 Отговор

    До коментар #10 от "гадно":

    Защо само няколко? За какво са ни? Авиация се прави с летци, не с фуражки.
  • 14 Белият дом е

    33 2 Отговор
    похарчил милиарди долари, снабдявайки афганистанската армия с оръжията и оборудването, от които се нуждае."
    Хахахаха,бас държа,че им е платено.
  • 15 Велик Афган

    8 6 Отговор
    Аллаху талибан
  • 16 СЛОНА

    39 1 Отговор
    А НАЩЕ САМОЛЕТИ ОТ САЩ СА ОЩЕ НА ХАРТИЯ ....
  • 17 Циганин

    47 7 Отговор
    Много невежество блика от коментарите, а никой не си задава въпроса от къде и как талибаните се снабдяват с оръжие и боеприпаси като наглед всички са срещу тях. Подобно настъпление е логистичен кошмар и за най-големите и богати армии, та какво остава за неграмотните както се изрази един талибани. Бас държа че всичко е планирано предварително от самите американци с цел дестабилизация на руските граници.

    Коментиран от #20, #22, #25, #26

  • 18 Голям ентусиазъм сред натуралните дебили

    3 39 Отговор
    Явно мурзилажът още не вдява какво става 😂😂😂

    Коментиран от #23

  • 19 чико

    36 3 Отговор
    За всичкото оръжие САЩ са си получили парите . Те добре въоръжаваха талибаните за да са силни при нужда срещу Русия .
  • 20 Историк

    44 2 Отговор

    До коментар #17 от "Циганин":

    Ами най-много руснаците да се сдобият с още една република,и да ги вкарат в пътя набързо
  • 21 Талибан

    18 19 Отговор

    До коментар #1 от "ПРОПАГАНДА":

    За неграмотни ви мислим. САЩ спечелиха войната, това е факт. Но не можаха да засадят семето на цивилизацията там. Примата си е примат. На него му трябва или диктатор като Асад, Садам, Кадафи или фанатичен ислям.Е САЩ докараха на бял кон фанатиците като премахнаха диктаторите. Дали не го знаеха това, дали се надцениха само те си знаят.

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 22 Обяснявам

    23 0 Отговор

    До коментар #17 от "Циганин":

    Снабдяват ги от Пакистан.Кой плаща доставките е друга работа.
  • 23 E kak да не

    32 2 Отговор

    До коментар #18 от "Голям ентусиазъм сред натуралните дебили":

    вдява?
    Всичкият мурзилаж, и не само мурзилаж, разбра че след славната победа на САЩ и НАТО те се оттеглят и оставят една цветуща, стабилна демокрация.
    Mission Accomplished, както се казва.

    Коментиран от #34

  • 24 Kcaniba

    26 0 Отговор
    Чак пък руско - мн се съмнавам!!
    Съвецко може - от 1989!
    Инак - фащ наведени до мяна и къде!!!
    Виетнам 2.0

    Коментиран от #38

  • 25 Местни

    27 0 Отговор

    До коментар #17 от "Циганин":

    Глупости къде е Русия къде Афганистан. Русия ще се намеси чак при Казакстан. Те нямат много оръжие въпроса е че САЩ не работят и не разбират местните. А без местни няма успех. Трябваше им силен човек а не демократ джендър. САЩ обаче не искат диктатори. Да ама в близкият изток има две опции диктатор военен или шериат. Америка избра шериата с неизбирането на военен диктатор. Дано това да им е за урок и да не закачат Асад и Хафтат повече.
  • 26 Знаеш ли планът

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "Циганин":

    какъв е бил?
    1. Дай да ги нападнеме да направим некой лев
    2. Абе никви кинти не направихме а сме три трилиона вътре, отделно войници.
    3. Дай да бегиме, те ше отидат на руската граница.
  • 27 123

    23 1 Отговор
    Важното е, че американските кооперации са прибрали милиардите за тези хеликоптери, както и за цялото оборудване. Нали за това се водят войните, за да има лоби за наливане на държавни пари в частни корпорации. А относно тази статия, как да взимаш на сериозно журналисти, които допускат най-елементарни грешки в писането.
  • 28 Рошко

    9 0 Отговор
    Ай @@ктир ние си нямаме блек хоук
  • 29 no name no face no number

    13 2 Отговор
    Браво на Талибаните големи бойци респект, а да не забравя и сащ да го ду...в ..ат
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сух

    25 1 Отговор

    До коментар #21 от "Талибан":

    Толкоз спечелиха войната, че 2свдмици след тях властта е в талибански ръце.. Много спечелиха войната.. нищо не са спечелили! Цялото това нещо е било подготовка за въоръжаване на талибаните с оръжие американско и най-вече Руско(за да се умият очите на невежите патоци), за да може да се случи точно тази война, покрай границите на Русия и по възможност в Русия. Трудно се воюва на няколко фронта. Нищо чудно да разпалят и войната с Украйна. Гадни........ управляват света, не им пука въобще за човешкия живот. Важното е целта Русия и в последствие Китай да бъдат смачкани и заличени. Но трудно ще им излязат сметките, въобще ако излязат..
  • 33 ВОЙНАТА

    16 0 Отговор
    ВОЙНАТА Е НАЙ ЛОШОТО НЕЩО ТРЯБВА ДА СПРЕ
  • 34 Натуралните дебили, пардон мурзили

    0 7 Отговор

    До коментар #23 от "E kak да не":

    Не вдяват, не само какво става, ами и какво ще последва, което е по-важното 😂😂😂
  • 35 246

    16 0 Отговор
    Американците да си припомнят Рамбо 3 когато Сталоун отива да помага на талибаните, които се борят против СССР. Много често действителността се оказва различна от онова, което ни показва филмовата индустрия.

    Коментиран от #39

  • 36 Костова

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "смерш":

    Талибаните са различна организация от Ислямска държава. Дори имат военни сблъсъци помежду си. ИДИЛ прави опити да завземе на север афганистански територии, но биват разпердушени от талибаните. Талибанита си имат някакви племенни свои идеи, в които не се включва завземане и дестабилизиране на съседните държави.Това по принцип. Но само бъдещето ще покаже.

    Коментиран от #37

  • 37 Мдаа

    11 0 Отговор

    До коментар #36 от "Костова":

    Това и именно твърдях вчера но пожънах много критики.Пак го казвам-Талибаните са чисто и просто борци за национален суверенитет,вярно религиозни фанатици са,но това прави ли ги по-лоши от окупатора?
  • 38 хахаха

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "Kcaniba":

    ами вероятно не знаеш, ама афганистанското правителство си купи руски хеликоптери, защото са по-добри от американските...не са останали от съветско време

    Коментиран от #42

  • 39 хахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #35 от "246":

    абе големи експерти тука бре! талибаните се появяват на терен след като СССР се изтегля...явно не си бил роден тогава, па и нашето образование е такова, че саде дебили от него излизат...
  • 40 Изглежда

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПРОПАГАНДА":

    Двете космически сили май максус не се справиха.
  • 41 един от многото

    1 2 Отговор
    Сега Талибаните търсят магарета и коне да ги впрягат!
  • 42 Kcanba

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "хахаха":

    може, но, съветски не са по лоши от руските де)))
  • 43 hmhmhm

    6 0 Отговор
    Марче неграмотна! - Кога се пише СЪС и кога С ???
  • 44 ясно

    7 0 Отговор
    Цената на Дрогата си остава.....
  • 45 ДОКО

    3 2 Отговор
    МНОГО Е ВЕРОЯТНО ТАЛИБАНИТЕ ДА НАПАДНАТ БАНКЯ ИМЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛА ОТ ПОЖАРНАТА БОКО ПЪРВИ ВЕЛИКИ С ОГЛЕД ДА ГЕПЯТ ДЕМОКРАЦИЯТА СКРИТА В ЧЕКМЕДЖЕТАТА МУ..
  • 46 Малий,тия Талибани...?!

    4 1 Отговор
    Като Рамбо от хамериканските филми...!На каквато и техника да се качи- все я управлява...!То самолети,то въртолети,то фадроми,то самосвали...-слаба ракия...!Само БГ-КАТ да ги хване -ще видят те стандартният въпрос...- ,,И Ко праЙм ся"....!!!
  • 47 така

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    правителствената армия на Афганистан отдавна си ползуваше и ползува руски хеликоптери и бронирани машини, няма нищо за чудене.
Новини по държави: