Отидете към основна версия

5 525 31

Психологическата война на талибаните

  • афганистан-
  • талибани-
  • сащ-
  • нато-
  • кабул-
  • война-
  • психологическа война

Талибаните се нуждаят от международно признание

Снимка: БГНЕС/ EPA

Паника и страх обзеха Кабул, след като в покрайнините на столицата бяха забелязани бойци на талибаните. Някои държавни служби бяха призовани да се евакуират и магазините бяха затворени. Не беше посочена причина. Превземайки покрайнините на столицата, талибаните са готови да се насочат към Кабул, единственият голям град под контрола на правителството.

Възможно е много от техните бойци да са проникнали или да живеят и в Кабул. Те държат всички военни козове в момента и са на командваща позиция, посочва Би Би Си.

Бъдещи битки за Кабул ще доведат до огромни цивилни жертви и ще бъдат кървави. Талибаните са наясно с това и искат да изпратят съобщение до международната общност, че „новите талибани” са различни от предишното им въплъщение. Талибаните осигуриха безопасно преминаване на повечето войници и държавни служители в други провинции. Психологическата им война срещу силите за сигурност до момента работи - няколко провинции вече се предадоха предадени без бой и без един изстрел.

Талибаните може би водят същата игра и в Кабул, докато западните държави евакуират своите граждани. Талибаните се нуждаят от международно признание. Бунтовниците вече твърдят, че изтеглянето на американските войски показва, че те са победили най -голямата военна сила в света. Няма да е изненадващо, ако някои от техните местни лидери смятат, че това ще бъде голяма пропагандна победа, ако могат да контролират и евакуацията на САЩ и Великобритания през следващите няколко дни.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: