Last news in Fakti

17 Август, 2021 13:00 7 914 40

Вижте каква част от Афганистан владеят талибаните (КАРТА)

  • афганистан-
  • талибани-
  • карта-
  • кабул-
  • война

Талибаните превзеха в неделя столицата Кабул

Вижте каква част от Афганистан владеят талибаните (КАРТА) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Талибаните вече са установили контрол над почти цялата територия на Афганистан, включително и над столицата Кабул. Това става ясно от картата на De Re Militari.

В оранжево са районите със съпротива на правителствени сили, които имат все още имат контрол върху дузина селища в северната и източна част на страната.

В неделя талибанските бунтовници нахлуха от всички страни в столицата Кабул. Представител на талибаните каза, че скоро те ще обявят създаването на Ислямско емирство Афганистан. Така се казваше страната при управлението на талибаните през 1996 - 2001 година.

Твърде рано е да се каже как талибаните ще управляват в Афганистан, заяви техен лидер. "Ние искаме всички чуждестранни сили да напуснат страната, преди да започнем да преструктурираме управлението" в Афганистан, подчерта талибанският лидер. Той отбеляза, че бойците на движението в столицата Кабул са били предупредени да не плашат цивилните и да им позволят да се върнат към нормалното си ежедневие. "Войната в Афганистан приключи", каза още говорител на талибаните.

Вижте каква част от Афганистан владеят талибаните (КАРТА)
De Re Militari


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандокан с двата ножа

    32 16 Отговор
    Скоро Европа бъде Талибан контрол. Шериат фор ол
  • 2 КЪДЕ Е ПАСИ

    62 5 Отговор
    ТOЧКO ТOЧEВ AБE ЗAЩO НAЩE AТЛAНТИЦИ ТAКA ПOЗOРНO МЪЛЧAТ??? КЪДE CA ТEХНИТE AТЛAНТИЧECКИ OПOРНИ ТOЧКИ??? КO CТAНA БРE EВРEИНO ПACИ???? КЪДE ТAКA ДЪЛБOКO CE CКРИХТE??? МEЖДУНAРOДНИЯ ГЪЛЪБ МУТРAКA РAЗБOЙКO И ТOЙ CE CКРИ И ПOКРИ. КO CТAВA ТУКA БРE AТЛAНТИЦИ???? ПAМПEРCИТE ЛИ ВИ CВЪРШИХA ИЛИ ПAРИТE OТ CAЩ????

    Коментиран от #19

  • 3 ГЪЛЪБА НА ЕРДО

    33 3 Отговор
    ЕЙ ДЖАМБАЗИНО , БЕГАЙ СПЕШНО ДА ТЪРСИШ СКРИЛИТЕ СЕ МИШОЦИ ОТ АТЛАНТИЦИТЕ ЩОТО НЕМАШ ОПОРКИ И Я НЕМАМ ОПОРКИ. В БЕЗТЕГЛОВНОСТ СМЕ!!!!
  • 4 русенец

    58 3 Отговор
    40 000 талибани превзеха за седмица страна , защитавана от 500 000 души войска, 1/4 от която са специални части. Питам се за колко секунди ще превземат България страна, която има 30 000 души войска , 20% от която генерали?

    Коментиран от #6, #9, #12, #14

  • 5 МАФИЯ НА ББ

    19 2 Отговор
    ЕЙ ДЖАМБАЗИНО-ПРЕВЕДИ Я ТАЯ КАРТА БРЕ ДЖАМБАЗ/РАЗБОЙНИК ОТ ТУРСКИ/
  • 6 Българин

    29 12 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Нашата храбра армия от чалгари гласуващи за Слави ще се реди на опашка за предаване на оръжие, само при новината, че талибаните са тръгнали да ни завладяват
  • 7 това

    10 1 Отговор
    добре!Ама кой ще праща на тая Нова държава...?!
  • 8 Реалист

    13 5 Отговор
    Значи всички страни в Европа да имат към милион войници армия. По същата калкулация, ония брадатите ще завладеят цяла Европа са около седмица само с 200 хиляди брадати

    Коментиран от #11

  • 9 Мирослав

    10 17 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Ха, нашите ще напълнят гащите още когато ония са на Малко Търново, а учиндолеца и Румен Радев ще са напуснали България по-бързо и от афганистанския президент. Пак под предлог да се избегне кръвопролития

    Коментиран от #25

  • 10 1944

    3 19 Отговор
    големи хвалби за талибаните в руските медии. май са забравили , че ахундзада се е сражавал срещу савецките окупатори.

    Коментиран от #13, #16, #17

  • 11 русенец

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    От къде ги извади тези 1 000 000 войска на ЕС? :)
  • 12 1944

    4 21 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    савецката власт уби храбрите български офицери патриоти. сегашните им марионетки се стряскат от сянката си. генерали с миши сърчица.
  • 13 русенец

    19 4 Отговор

    До коментар #10 от "1944":

    Руснаците се сражаваха с муджехедини . Има разлика.

    Коментиран от #23

  • 14 Грульо

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Тиквата каза, че ще избяга още с първите гърмежи. :D
  • 15 Талибани

    17 1 Отговор
    Ако има някаква съпротива то тя ще дойде от Север и то от местни хора узбеки, туркмени и т.н. които ще бъдат малтретирани. Тогава не се знае Русия как ще реагира неофициално, защото официално ясно че няма да се меси. Но ако ги снабдява с оръжие на талибаните не им трябва много да бъдат победени.

    Коментиран от #26

  • 16 любопитен

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "1944":

    Публикувано във факти.бг: големи хвалби за талибаните в руските медии...
    Следенето на руските медии служебно задължение ли ти е или, като малък си "напряган" от мужици и си с психическа травма?

    Коментиран от #18, #20

  • 17 Руснаците ги тресе

    3 22 Отговор

    До коментар #10 от "1944":

    Афганският комплекс. Нормално е да хвалят тези които ги докараха до разпад. Нормално е да забравят, че тях ги разгромиха в битки, докато американците просто решиха да си тръгнат без бой след 20 години.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пепи

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "КЪДЕ Е ПАСИ":

    Монито Паси е в сервиза с Трабито. После ще ги направи на пух и прах.
  • 20 1944

    0 9 Отговор

    До коментар #16 от "любопитен":

    на цензорчето не му дават копейки и днес е зло. та питам ти поне дочете ли винету?
  • 21 Мурзили, следвайте опорките

    2 11 Отговор
    Америте ги сразиха в битка, а не са си тръгнали сами, а ние не загубихме безславно преди време, а горни ни предаде.
  • 22 Деца на САЩ

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "Руснаците ги тресе":

    ХеХе нали беше Роналд Рейгън които победи комунизма??? Сега талибаните значи трябва всички цяла Европа да са признателни на Талибаните:))). Иначе Афганистан не случаино има такава странна форма като теротория защото е между Руската и Английската империя. Точно от Пакистан САЩ даваше на Талибаните модерно оръжие и даже обучаваше Осама. Не е ли ирония сега че точно децата им ги унизяват? Днешните талибани нямат нищо като оръжия и пак победиха за седмица. Това означава че САЩ направиха едно нищо в Афганистан за 20 години само показаха лицето на корупцията и жаждата за пари. Когато Русия се изтеглиха правителството на Афганистан не падна и трябваше още САЩ много да се трудят!!! Ето сега децата на САЩ ще управляват дано да са доволни. И не само талибаните, Алкайда, и другите радикални елементи бяха създадени от САЩ да се борят срещу комунизма настъпващ в Азия. Е да ама в комунизма едно от нещата е подтискане на религията. Сега децата на САЩ ще изядат главата на Европа а САЩ те просто с един акт се отричат от децата си и продължават напред.

    Коментиран от #24, #40

  • 23 И каква е разликата?

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "русенец":

    Нещо като между БКП и БСП ли?
  • 24 Браво, следваш опорките

    6 7 Отговор

    До коментар #22 от "Деца на САЩ":

    Точно така, сесесерето се изтегли, а не го изгониха, а сащ го изгониха, а не реши да се изтегли. Всички мурзили да вземат пример от теб!!!

    Коментиран от #28

  • 25 Да ама

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мирослав":

    имаме лодка а талибаните не могат да плуват.
  • 26 от север

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Талибани":

    винаги е имало съпротива, даже и при първото завлядяване на столицата Кабул преди 25 години, просто там коренното население са узбеки таджики, и туркмени, със сигурност ще получат логистична и материална подкрепа от руската армия но неофициално, официалната политика ще бъде ненамеса, Афганистан е трън в петата на много империи, но оцеляването в тази дива и сурова действителност е много трудно, Планините на Хиндукуш крият неизчерпаеми запаси от литии, а тепърва този метал ще се използва повече от всичко за електромобилите, и още много злато, уран, платина и каквото се сетите, и всичко това девствено и неразработено, така че Авганистан не е само един гол чукар, сега да се готви Венецуела, тъй като Американската армия има намерение да им въведе демокрация в действие докато им смуче безплатно огромните запаси от нефт и газ.

    Коментиран от #29

  • 27 Накрая ще стане пак същото

    1 9 Отговор
    Хотели получше, а получилос как всегда...както през 1979-1989....победи, победи в Афганистан и накрая разпад. Геополитиката е проста игра, излизат няколко играчи на терена и накрая американците печелят.
  • 28 Деца на САЩ

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Браво, следваш опорките":

    Никой никого не е гонил. САЩ не е изгонен също както и СССР. Идеята на такова нахлуване е да подготвиш местната администрация и армия да се справя сама!!!!! Факт е че САЩ донесе корупция и алчност за пари! Знаеш ли защо Афганистан падна толкова бързо при изтеглянето на САЩ, защото повечето провинции се продадоха за пари. При Руснаците не беше така дори и след изтеглянето имаше стабилно правителство и стабилна съпротива. Ако не бяха парите на САЩ Афганистан нямаше да падне под талибаните. Е сега децата на САЩ изядха ридтелите си.!!!
  • 29 Талибани

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "от север":

    Именно де талибаните са ПУЩУНИ и са мнозинство на юг ти няма как да ги победиш напълно щото те са си там това са хората там. Обаче на Север има узбеки, таджики, туркмени и те примерно не веднага, но до 1 година все ще се разбунтуват защото ще ги малтретират. Така сега оръжието неофициално ще започне да идва от север за тях за да им помогнат понеже всяка държава си помага на своите хора. Както ние милеем за българите в Македония и в Сърбия примерно.
  • 30 коинпау

    5 0 Отговор
    Афганистан трябва да се преименува на Талибалистан.
  • 31 Имам въпрос

    5 3 Отговор
    Айн Ранд: " "Когато един срещу друг се изправят цивилизованият човек и дивакът, вие подкрепяте цивилизования човек, независимо кой е той“. Защо тук, в този сайт, повечето хора подкрепят по нецивилизованите страни и хора по света и даже злорадстват с това ? Не искам да се правят паралели с цивилизоваността на част от пишещите тук.

    Коментиран от #32

  • 32 Стана тя

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Имам въпрос":

    Защото цивилизованият човек създаде дивака. Той му даде пари и оръжие. И сега какво стана, а ти какво очакваше да стане?
  • 33 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Чудно ми е какво има по тези камънаци ,та живеят толкова хора там???От какво се изхранват???Камъни и хашиш ли ядат???
  • 34 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Руските,преди да се изтеглят,оставиха стабилно правителство,на Мухамед Наджибула,който 1996,г прохождащите талибани убиха..С подкрепата на Конгреса..на САЩ ..,,Те са кучи синове ,но са наши кучи синове и клиенти.,,,После САЩ развъди Ал Каеда..,Заради опиума,,Нищо лично ,просто бизнес ...Лъсна голия газ на янките!!!.Майстори на лъжата,и исканите истории !!!

    Коментиран от #35

  • 35 Анон

    0 4 Отговор

    До коментар #34 от "В.В.П.":

    Сте бягай с твоята пропаганда бе. Руснаците оставили стабилно правителство ….
    Само идиот може да вярва, че САЩ искали да държат опиума. Парите от него са капка в морето.
    Виж за изгладнелите руснаци може и да е много пари, но определено не за САЩ.
    Отделно всички помним как мака процъфтяваше по руското време.
  • 36 Българин

    0 0 Отговор
    рекламират пикап форд
  • 37 Дааа, ама Не

    2 0 Отговор
    Каква война бре, какви войски на талибани? Всичко е един цирк, просто краварите ги оставиха и дори насърчиха, с леки коли и ръчни снаражения да превземат Авганистан. Всичко е пресметнато, да залия Европа с тая сЗган, защото Европа не им се подчинява. А краварите са намислили друго, тепърва ще удрят другаде, но ще им излезеат криви сметките, Китай няма да ги изтърпи, оърво ще премахне $ после и воейно ще ги удари, до разпад на отделни щати и нови държави...
  • 38 Енчев

    1 0 Отговор
    Бягството на ОТАН-милитаристите от от Афганистан, бе толкова панически-позорно, че освен цялата военна техника, на базата-Багран под Кабул, бе забравен и, целият чуждестраннен легион, наемниците от;
    Украйна, Грузия, България, Румъния, Индия, и БритДауния.
    Общо около 400, ОТАН-контракт, марионетника.
    Талибаните, все още не проявяват агресия към тях, но са сменили охраната на базата, и са разпоредили, предаване на оръжията .
    Единствените 2 посолства, функциониращи в Кабул, братското-Руско и Китайско, казват, че ще помогнат, но как, все още неизвестно.
    "Гласът на, Н€суверенна-БЪЛГАРИЯ"
  • 39 Енчев

    1 0 Отговор
    ОТАNците , които бягаха панически от Кабул, взеха "най-скъпото" - бирата и уискито, и забравиха марионетните си колеги от Украйна, Грузия, България, Румъния, Индия, и БритДауния.
    Бягството на ОТАN-милитаристите от от Афганистан, бе толкова панически-позорно, че освен цялата военна техника, на базата-Багрaн под Кабул, бе изоставен и, целият чуждестраннен легион, наемниците от;
    Украйна, Грузия, България, Румъния, Индия, и БритДауния.
    Общо около 400, ОТАN-контракт, марионетника.
    Талибаните, все още не проявяват агресия към тях, но са сменили охраната на базата, и са разпоредили, предаване на оръжията .
    Единствените 2 посолства, функциониращи в Кабул, братското-Руско и Китайско, казват, че ще помогнат, но как, все още неизвестно.
    "Гласът на, Н€суверенна-БЪЛГАРИЯ"
  • 40 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Деца на САЩ":

    Талибаните притежават почти цялото оръжие в Афганистан - от стари автомати и ръчни ракетни системи до стари съветски танкове„ американски и японски джипове и бронирани машини. Никой не може да им се противопостави именно затова и защото ги подкрепя цялата държава в лицето на пущуните. Узбеки и таджики никога не са имали особени права в Афганистан. Освен това не можаха да спечелят Гражданската война срещу талибаните. Ако бяха спечелили„ вероятно части от Афганистан щяха да се отделят към Узбекистан и Таджикистан. Просто узбеки и таджики са отделени в северните райони и извън тях нямат абсолютно никакъв шанс. Впрочем„ да кажеш„ че талибаните нямат оръжия в един ареал„ в който и дамският револвер е от значение„ си е смешно. Другите нямат„ никой не ги е снабдявал.
Новини по държави: