Отидете към основна версия

7 145 58

Афганистанският президент е избягал от страната

  • афганистан-
  • президент-
  • ашраф гани-
  • таджикистан

За броени дни талибаните превзеха всички ключови градове на страната

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Афганистан Ашраф Гани е напуснал днес страната, съобщи афганистанската телевизия Толо нюз. Според висш представител на вътрешното министерство Ашраф е заминал за Таджикистан.

Според запознати източници президентът на Афганистан е избягал от страната заедно със свои приближени. За броени дни талибаните превзеха всички ключови градове на страната. Тази сутрин талибаните влязоха и в столицата Кабул.

Ашраф Гани беше подложен на все по-голям натиск да подаде оставка, след като големите градове в Афганистан попаднаха под контрола на талибанските бойци през последните 10 дни. Талибаните обявиха по-рано днес, че са установили контрол върху цялата територия на Афганистан.

Афганистанският вътрешен министър Абдул Сатар Мирзаквал заяви, че ще има "мирно предаване на властта" на преходно правителство в Афганистан, където талибаните са близо до установяване на пълен контрол на страната. "Афганистанците не трябва да се тревожат. Няма да има щурм срещу Кабул. Ще има мирно предаване на властта на преходно правителство", заяви министърът. В столицата се стигна до големи задръствания, защото много граждани напуснаха домовете си в търсене на спасение.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че САЩ организирано евакуират останалия персонал на посолството си в Кабул. Хората се прехвърлят на летището. Русия, от своя страна, обяви, че няма да евакуира посолството си. Москва не планира да евакуира посолството си в Кабул, докато талибанските бойци са пред портите на афганистанската столица, предаде Франс прес, като цитира изявление на Замир Кабулов, представител на руското външно министерство. "Не е планирана никаква евакуация", заяви Кабулов пред Интерфакс, като подчерта, че поддържа "пряка връзка" с руския посланик в Кабул. Сътрудниците на посолството продължават да работят спокойно, добави той.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: