Last news in Fakti

16 Август, 2021 12:01 4 882 33

Талибаните превзеха и Кабул. Афганистан потъна в хаос.

  • афганистан-
  • сащ-
  • кабул-
  • талибани-
  • превзеха-
  • война-
  • цивилни-
  • китай-
  • русия

Падна и Кабул. Само една седмица се оказа достатъчна, за да превземат радикалните ислямисти властта в Афганистан. Стратегията на Запада се провали изцяло. Все още не е ясно дали Китай и Русия ще упражнят своето влияние.

Талибаните превзеха и Кабул. Афганистан потъна в хаос. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През последните дни ислямистите превзеха почти всичките 34 афганистански провинции, също както и големите градове на страната. Последен падна стратегически важният Джалалабад в източната част на страната, както и Мазар-и-Шариф, където преди беше главната квартира на германския Бундесвер. Вчера , за да бъдат качени на един от военните самолети. талибаните навлязоха и в столицата Кабул, превзеха президентския дворец и обявиха победата си.

Без съпротива

Афганистанската армия, която наброява 300 000 души, и която в продължение на две десетилетия беше обучавана, финансирана и въоръжавана от Запада, не оказа никаква съпротива. „Не бягайте!“, викаха жители на афганистанската провинция Кандахар към напускащите войници и ги замеряха с камъни. Яростта на местните хора и на други места е голяма. Държавният глава Гани още преди това беше напуснал страната. Ал Джазира се позова на телохранителите на президента, съобщавайки, че той се се е отправил към столицата на Узбекистан Ташкент.

Сред жителите на Кабул цари паника, пред банките се извиха дълги опашки от хора, които се опитват да теглят пари. Кадри от международното летище в Кабул, заснети в неделя, показаха огромни множества от хора, които се опитват да напуснат столицата и страната. Ситуацията е хаотична, съобщават кореспонденти на западните медии. Американски войници са давали изстрели във въздуха, за да сплашат стотици афганистанци, опитващи са да блокират пистите за излитане, за да бъдат качени на един от военните самолети, напускащи Кабул, съобщи американски представител. Въпросните полети обаче са предназначени само за дипломати, членове на дипломатическите мисии и местни служители в посолствата.

Германски десантчици на път за Кабул

Германия и останалите западни държави преди това бяха евакуирали дипломатическия си персонал. В нощта към към понеделник започна и евакуацията на германските граждани от Кабул. Германският Бундесвер изпрати транспортен самолет с десантчици, които да гарантират сигурността на изтеглящите се от Афганистан германски граждани и на местните хора, оказвали помощ на германската армия и администрация в Афганистан. Американският президент Джо Байдън обяви, че че изпраща нови 1000 военнослужещи в Кабул, които да подсигуряват евакуацията. До момента там действат около 6000 американски войници. Американското правителство обяви, че предприема и мерки, за да гарантира сигурността на летището в Кабул. Британското министерство на отбраната също информира, че изпраща допълнителни свои войници в Кабул.

"Мирно предаване на властта"

Талибаните бяха обещали мирен преход на властта, но историята показва, че подобни твърдения трябва да се приемат със скептицизъм. Неясно остава каква позиция ще заемат Русия и Китай в този конфликт. Повече от 60 страни настояват в обща декларация да се разреши на афганистанци и други граждани свободно да напуснат страната. Американското външно министерство настоява също летищата и границите да останат отворени. Декларацията е подписана от САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Южна Корея, Япония, Австралия и Катар.

Светът за осигуреност на ООН ще обсъди днес критичната ситуация в Афганистан. Генералният секретар Антонио Гутериш изрази дълбока загриженост и призова ислямистките бойци към „крайна въздържаност“ в действията. Обединените нации са решени да съдействат за мирно решаване на конфликта и да оказват хуманитарна помощ на населението.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 време е

    23 1 Отговор
    Годината е 2021, точно 20 години след 2001. Тоест, време е за война.
  • 2 Чудя се

    34 3 Отговор
    Що избягаха САЩ. Нали стояха зад правителството
  • 3 Джак Спароу

    13 0 Отговор
    Талибанооооооо, сандъци!

    Талибан, мале с двата ножа!
  • 4 ГОСТ

    44 7 Отговор
    Това се случва във всяка държава ,която е оправена демократично от кравария !!!
  • 5 ужас

    47 4 Отговор
    "Aфгaниcтaнcкaтa aрмия, кoятo нaбрoявa 300 000 души, и кoятo в прoдължeниe нa двe дeceтилeтия бeшe oбучaвaнa, финaнcирaнa и въoръжaвaнa oт Зaпaдa, нe oкaзa никaквa cъпрoтивa."

    Американците май са ги научили само на джендъризъм.
  • 6 ГОСТ

    29 6 Отговор
    20 години исграта на краварите беше да им крадат хероина за да си фининсират нелегалните проекти на масоните !!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НЕма се плашите...?!

    12 1 Отговор
    Днес Биоко, ни в клин,ни в ръкав излезе с ,,много мъдра" позиция относно обстановката в...Афганистан...!Пък България...- кучета я яли...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иво

    7 17 Отговор
    Русия и Китай 20 години ппотестираха срещу окупацията та САЩ.Сега да влизат те.В крайна сметка те са пряко засегнати.Добре шм беше някой друг да им пази за...ка.

    Коментиран от #14

  • 11 Май

    8 18 Отговор
    Ние сме следващите! Никой не забеляза Оранжевата революция в България миналото лято. Няма да видим и евроцент от стоте милярда лева евросредства предвидени за България до 2027 г. Тежки времена за майка България!
  • 12 БиБи

    8 1 Отговор
    Ако бях там, щях да издигна умен, красив и знаещ да езици президент и да създам Ред в хаоса!
  • 13 ЕВРО НЮЗ

    14 3 Отговор
    Афганистан беше окупиран и в хаос 20 години.. Сега когато окупаторите му си намериха по печеливш бизнес от хероина можем само да им завиждаме за свободата.
  • 14 Ха ха

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Иво":

    Недей да ръсиш мозък.Липсва ти.

    Коментиран от #15

  • 15 Времето

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ха ха":

    Ще покаже! Във всеки случай не ни чака нищо добро!
  • 16 ,Emel Mutlu

    3 1 Отговор
    Ще се напълни България с талибани

    Коментиран от #26, #31

  • 17 Бойко

    4 6 Отговор
    Имаше подход към чуждестранните лидери и последователна политика. Не оградата, а Ердоган спираше мигрантите към България. Имаше чудесен план за възстановяване - само че изключиха от него държавните ТЕЦ-ове нуждаещи се от модернизация и дадоха парите за ВЕИ - тока с цени до космоса, системите за напояване няма да има зеленчуко и плодопроизводство - всичко от Турция, канализацията в източните райони на София - къпете се в Панчаревското езеро или ловете риба по Искъра, искаха и метрото да спрат. Европа няма пак да ни отпусне милиарди за ВЕИ като при Станишев! Загубите за българските граждани и бизнес само от Станишевите ВЕИ са за 10-ки милиарди евро. Няма и няма да има пари вече нито пътно строителство нито за нищо! Е някои хора ще имат пари! Кеф ти Дубай, кеф ти...
  • 18 Jacques Yves Moineau

    4 1 Отговор
    Добре дошли в Талибанска Главорезка Република Афганистан. Ами и те като нас....заслужават си управниците.

    Коментиран от #27

  • 19 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Настъпилата с голяма скорост катастрофа поражда много въпроси, преди всичко към САЩ и президентът Байдън!Би трябвало да се запитаме защо така,с толкова лека ръка афганистанците заразяха плодовета на свободата,цивилизацията и демокрацията които им донесоха военните от САЩ и нямат никакво желание за съпротива,а
    несъгласните с талибаните просто бягат!?А основният въпрос към американците ще бъде за предателството /както и в други случаи/-вземат каквото им трябва и бягат!?Сега доста хора/народи трябва да се замислят... -не само украинците!?
  • 20 Мим

    5 0 Отговор
    Гутейериш бутейериш никой не го бръсне за слива.Те амерската армия беше там и сега бягат като нас....ни,че този с приказки ще ги уплаши.Нивата неще книга,иска мотика. .
  • 21 Гандалф

    8 0 Отговор
    Предлагам да изпратим всичките ни досегашни политици , управляващи и депутати в Афганистан...и в прав текст да обясняват на талибаните, че имат имунитет
  • 22 Кюрд

    5 1 Отговор
    В нета има кадри от летището голям хаос. Хората иска да се качат на самолетите стреля се с хеликоптери ги разпръсват да може самолетите да излетят. Такъв резил и срам. А само преди една година американските войници ги мериха с картофи и домати когато изплашени от Турция се отеглиха от северна Сирия и оставиха кюрдите сами!!!
    Кой вече ще вярва на тези хора, единствено което може да се очаква от САЩ е да ти продаде добро оръжие!
  • 23 Тра ла ла

    3 0 Отговор
    Тея ибнета пак с декларации. Тъпи ли са или какво? Я най добре да направят това, което умеят най - добре : Товарим всички евролидери, ЕС администрации и цялата политическа паплач, която е и съучастник в тази катастрофа и трагедия, на самолети, и право в Кабул. Нека там хванати дружно под ръка преминат с китки, свещи , знаменца по центъра и да скандират : Ние също сме хАмерика и нато! Да покажат съпричастност и кураж, а не да седят на тричавите си задници и да творят безумие, след безумие. Ако дадт фира ще е за благородна кауза в името на либерастията и толерастията. Пък ние тука все някак ще се оправим и без тях.
  • 24 Виктор браво

    0 0 Отговор
    Еднопосочно към D.C.
  • 25 Николов

    1 0 Отговор
    Никой не пише нищо по медиите за работещите в българското посолство и за българските специалисти в Афтанистан. Много се надявам, че всички българи са вече евакуирани оттам!
  • 26 чичопутин

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от ",Emel Mutlu":

    афганките са много красиви, да идват
  • 27 путяа

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Jacques Yves Moineau":

    ти откъде знаеш? щом медиите така плюят талибаните, змачи са пичове
  • 28 Има голяма разлика

    2 0 Отговор
    Едни чакат 500 години, на други им трябват 50 години за да си извоюват родина. Завоевателите, в т.ч. и наши, с подвити “опашки” се изнасят заедно с позора на “бити”.
  • 29 Реалист 2

    1 0 Отговор
    Ха-ха.! Най-сетне и DW разбра, че фабриката за хероин и тероризъм, в каквато американците превърнаха Афганистан е насочена не само към Русия, ами и срещу Европа ! Сетиха се ! 😯
  • 30 Енчев

    0 0 Отговор
    Общо 40 киевски нациста и ОТАН-наемни; грузинци, румънци и българи, са забравено-блокирани в терористическата ОТАН-база, в Кабул!
    Нека Аллах да ги благослови, марионетните ОТАН-наемници!
  • 31 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от ",Emel Mutlu":

    Не няма да се напълни с талибани. Талибаните си остават там. Ще се напълни с афганци
  • 32 Енчев

    0 0 Отговор
    Бягството на ОТАN-милитаристите от от Афганистан, бе толкова панически-позорно, че освен цялата военна техника, на базата-Багрaн под Кабул, бе изоставен и, целият чуждестраннен легион, наемниците от;
    Украйна, Грузия, България, Румъния, Индия, и БритДауния.
    Общо около 400, ОТАN-контракт, марионетника.
    Талибаните, все още не проявяват агресия към тях, но са сменили охраната на базата, и са разпоредили, предаване на оръжията .
    Единствените 2 посолства, функциониращи в Кабул, братското-Руско и Китайско, казват, че ще помогнат, но как, все още неизвестно.
    "Гласът на, Н€суверенна-БЪЛГАРИЯ"
  • 33 Енчев

    0 0 Отговор
    Бягството на ОТАН-милитаристите от от Афганистан, бе толкова панически-позорно, че освен цялата военна техника, на базата-Багран под Кабул, бе забравен и, целият чуждестраннен легион, наемниците от;
    Украйна, Грузия, България, Румъния, Индия, и БритДауния.
    Общо около 400, ОТАН-контракт, марионетника.
    Талибаните, все още не проявяват агресия към тях, но са сменили охраната на базата, и са разпоредили, предаване на оръжията .
    Единствените 2 посолства, функциониращи в Кабул, братското-Руско и Китайско, казват, че ще помогнат, но как, все още неизвестно.
    "Гласът на, Н€суверенна-БЪЛГАРИЯ"
Новини по държави: