Отидете към основна версия

10 432 47

„457 синове, дъщери, съпрузи и братя си отидоха напразно”

  • великобритания-
  • афганистан-
  • войници-
  • кабул-
  • талибани-
  • убити-
  • сигурност-
  • сащ

Всичко в Афганистан изглежда е загубено

Снимка: БГНЕС/ EPA

„Просто трябва да се опитам да мисля, че Джеймс не е умрял напразно”. Сара Адамс се мъчи да заспи, докато гледа ужасяващите сцени в Кабул и талибаните, които поеха контрола над Афганистан. Синът ѝ е бил на 21 години, когато е убит при експлозия през 2009 г.

Талибанските бунтовници поеха контрол над Афганистан след изтеглянето на натовските сили от страната. За броени дни. Това сложи сол в раните на много родители, загубили децата си в Афганистан, които са бил изпратени на мисия там. Общо 457 британски военнослужещи са загинали, включително 32 от Уелс, след като силите на НАТО нахлуха в страната през 2001 година след терористичните атаки в САЩ, припомня Би Би Си.

„457 синове, дъщери, съпрузи и братя си отидоха напразно”, разказва майката на Ричард Хънт, британски военен, загинал преди 12 години в Афганистан. Превозното средство, в което е пътувал, е взривено в провинция Хелманд. „Изпитвам смесени чувства. Тъжна съм за обикновените афганистански цивилни, животът им беше разкъсан на парчета през последните 30 и повече години. Но съм тъжна и заради това, че всичко, което нашите момчета се опитаха да подобрят в Афганистан, буквално изчезна в рамките на няколко дни”, разказа тя.

Кои са талибаните? Бунтовниците се включват в гражданската война след изтеглянето на съветските войски от Афганистан през 1989 година, предимно в югозападната част на страната и граничните райони с Пакистан. Талибаните обещават да се борят с корупцията и да подобрят сигурността, но следват строга форма на исляма. До 1998 г. те поемат контрола над почти цялата страна.

През 2001 г. ислямистката терористична групировка „Ал Кайда” и нейният лидер Осама бин Ладен бяха обвинени за атаките на 11 септември в САЩ, при които загинаха 3000 души. Бин Ладен е в Афганистан, под закрилата на талибаните. Когато отказаха да го предадат, САЩ се намесиха военно, бързо отстраниха талибаните и се зарекоха да гарантират демокрацията и да премахнат терористичната заплаха. Сега, след изтеглянето на САЩ, всичко в Афганистан изглежда загубено.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: