Last news in Fakti

18 Август, 2021 15:37 9 304 26

Сега ще дойдат стотици хиляди афганистанци? Не, няма.

  • афганистан-
  • кабул-
  • талибани-
  • мигранти-
  • европа-
  • маршрут-
  • бежанци

Кризата от 2015 година няма как да се повтори

Сега ще дойдат стотици хиляди афганистанци? Не, няма. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Сега ще дойдат хиляди бежанци от Афганистан!" - такова паническо предупреждение напоследък все по-често се чува и в България. "Това не бива да се повтаря!" - гласи пък популярният призив в Германия. С тази фраза тревожните гласове препращат към случилото се през 2015 година, когато в Германия пристигнаха почти един милион бежанци и мигранти, а държавата сякаш изгуби контрол над ситуацията. Сега обаче такава опасност няма, смятат експертите. Нито за Германия, нито за транзитни страни като България.

Както е известно, през 2015 година стотици хиляди бежанци от Сирия достигнаха Турция по море или по суша. Повечето от тях се отправиха към Западна Европа, а само в Германия през същата година влязоха 890 000 души. През следващите години държавите от ЕС започнаха да контролират по-строго границите си. Гърция се опитва да спре бежанците, прекосяващи Средиземно море, Унгария и Хърватия укрепиха границите си, България вдигна телена ограда по границата с Турция, а самата Турция беше обявена за "сигурна трета страна". След като избухна пандемията, граничният контрол стана още по-строг.

Как бежанците от Афганистан могат да стигнат до Европа?

Пътят е дълъг и един от маршрутите минава през Иран. Там вече живеят много афганистанци, някои от тях - от доста дълго време. По данни на ООН най-много афганистански бежанци пребивават в Пакистан (1,4 милиона) и в Иран (780 000). Третата по големина афганистанска общност зад граница живее в Германия и наброява 180 000 души.

Има информации, че иранската полиция действа много твърдо срещу афганистанските бежанци. Техеран освен това е изградил няколко буферни зони с бежански лагери близо до границата. Ако ситуацията в Афганистан отново се стабилизира, тези бежанци ще бъдат изпратени обратно по домовете им.

По-нататък по маршрута си към Европа афганистанците стигат до Турция, където враждебността срещу бежанците расте. Нещо повече: Анкара възнамерява да издигне стена и изцяло да затвори границата към Иран. Някогашната толерантност на турците вече я няма, много хора в страната не искат бежанци, камо ли пък от Афганистан.

Гърция също вече оповести, че смята да спре още на границата си евентуалната нова вълна бежанци. Атина възнамерява и занапред зорко да охранява сухопътната си и морска граница с Турция. За целта в действие са приведени многобройни патрули на бреговата и на граничната охрана, които всекидневно връщат мигранти, опитващи се да достигнат до гръцка територия. Афганистанците, които искат да избягат, обаче най-напред трябва да успеят да се измъкнат от териториите, които вече са под контрола на талибаните. Пътят им към Европа се затруднява и от климатичните условия в Афганистан: много горещо лято и ледено студена зима, особено в планините.

Вече никой не може да се измъкне?

Афганистанци, живеещи в Германия, разказват пред медиите, че вече никой не може да се измъкне от тяхната страна: границите били затворени, а за получаване на виза хората трябвало да плащат хиляди евро. В същото време банките не работели и хората нямало откъде да вземат пари за бягството си. Никой не знаел какво планират талибаните и затова мнозина трескаво търсели самолетни билети. Само че полетите също били прекратени, тъй че нямало никакъв изход. Освен това талибаните нееднократно заявиха, че няма да допуснат евакуация извън страната на афганистански граждани.

Правозащитната организация "Про Азил" се опасява, че за много афганистанци вече няма никакъв възможен път към повече сигурност. "Хора, които са работили за германски министерства или организации или пък са се борили за правата на жените и на гражданите, сега са в капан. (…) Повелята на часа е веднага да започнем да приемаме хората, намиращи се под заплаха", смятат правозащитниците. Специалистите казват, че по принцип е възможно да се появят нови бежански маршрути. Малко вероятно е обаче до Европа да достигнат стотици хиляди бягащи афганистанци - просто там границите са затворени, разстоянието е прекалено голямо, а по пътя са издигнати и още доста препятствия. В този смисъл и тревогите на някои в България са неоснователни.

Автор: Патрик Гензинг


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    17 27 Отговор
    И кво като дойдат!?И без тва имаме един милион филипинци!🥳👍

    Коментиран от #7, #10, #26

  • 2 КОТарАК

    55 1 Отговор
    няма да дойдат бежанци , а голтаци , които се правят на бежанци
  • 3 гост

    35 2 Отговор
    Естествено, че няма да дойдат при нас. При вас ще дойдат.
  • 4 Съдията Дред

    31 0 Отговор
    Пропуска факта, че Иран съдейства на афганците за прекосят страната и да отидат в Турция.
  • 5 Коментар

    51 4 Отговор
    Щом от дойче парцал опровергават възможната вълна от бежанци, то значи гответе се, че идат!
  • 6 DW-пропаганден талибанен

    43 3 Отговор
    Талибанската медия DW откъде има тази "достоверна" инфирмация !?!? Щом DW казват, че няма да дойдат, задължителни вдигайте още огради, полоси и пращайте армията!
  • 7 шумчо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Какво мислиш за 9.9.1944 г.?
  • 8 pbdan

    54 0 Отговор
    Oт кoгo бягaт? Пoбeдихa, aнгличaни, руcнaци и aмeрикaнци, a ce прeдaдoхa нa 50хил. тaлибaни c кaлaшници и бaзуки зa някoлкo дни. Имaхa 300 000 прaвитeлcтвeнa aрмия кoятo бeшe въoръжeнa дo зъби oт aмeрикaнцитe c тeжкa тeхникa и aвиaция. Тaлибaнитe кaзaхa, чe вoйнaтa приключи. Дa cи cтoят тaм, a и зaщo ли бeжaнцитe ca caмo мъжe 20-40г.? Oт вoйнa бягaт жeни, дeцa и cтaрци?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да ти го напиша

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    По този случай ,тази дето те е родила теб,ще си свали кюлотите на границата ,и от миризмата на сернисто ще избягат
  • 11 pbdan

    47 0 Отговор
    Нямa и ceмeйcтвa, a caмo млaди eргeни. В кoя вoйнa ca бягaли млaдитe гoдни дa нocят oръжиe. Зaщo бягaт към нaй-мaлкия пo плoщ кoнтинeнт, вce oщe c хриcтиянcкo нaceлeниe?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ЕВРО НЮЗ

    44 3 Отговор
    Ще бягат тия където до вчера са сутрудничили на окупаторите.. Ако дойдат в България. моля да бъдат разпределени по домовете на Соломон Паси и цялата банда натовци къде им съсипаха държавата

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дойче Зеле

    14 3 Отговор
    не са в час. Самите американци в момента евакуират хиляди афганистанци.

    Коментиран от #18

  • 18 pbdan

    16 1 Отговор

    До коментар #17 от "Дойче Зеле":

    Карат ги в Албания и Косово - да са близо до ЕС.
  • 19 Анонимен

    21 0 Отговор
    Моля DW да дадат адресите на всичките си служители за да могат да бъдат настанявани там всички афганистанци които "няма да дойдат" щом са толкова сигурни в прогнозите си
  • 20 Щом дойчето казва

    9 1 Отговор
    ...вЕрваме!
  • 21 ПЕНКО

    1 13 Отговор
    ТЪПО !!! СЕДИ СРЕЩУ ТЕБ ЖЕНА ---4-5 ДЕЦА ОКОЛО НЕЯ -- В ПОГЛЕДА И -НАМА ОСОБЕННА НАДЕЖДА --А МЪКА И ПРИМИРЕНИЕ -- НЯМА СИЛИ И КАКВОТО ДОЙДЕ ОТ ТЕБ РЕШАЮШЧИЙ - ВЕЛИК ГАНЬОВ ХАДЖИЙ -ПЛЯМПОТИК !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 22 а дано

    3 4 Отговор
    да идват по бързо да ни освобождава .
  • 23 Вас

    12 1 Отговор
    Те няма да дойдат, те ще ги докарат със самолети за да не се уморяъ от вървене! А Германия отдавна е загубила контрола и тя самата не знае какво прави!
  • 24 РаЖков

    3 0 Отговор
    Аз ще приема само 12 ,толкова кенефа имам
  • 25 Насреддин ходжа

    3 0 Отговор
    Никой не ги иска тия, Иран ги държи изкъсо, Турция вдига дувари по границата с Иран и ние също трябва да се стегнем + доброволни отряди оборудвани с техника, дронове и тнт, да искат от сега пари от тоя глупав ЕС нали сме външна граница. А ако не дават пари лагерите да не се правят по Турската граница а до Сърбия,Гърция,Румъния, че по лесно да бягат към баба Меркел.
  • 26 бл.134 в Зап. парк

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Ще видим!А , сега стройте усилено - нека да има къде да приютим нашите братя от Хималайте
Новини по държави: