Отидете към основна версия

2 017 14

Случващото се в Афганистан е най-важното геополитическо събитие след присъединяването на Крим към Русия

  • жозеп борел-
  • талибани-
  • хуманитарна криза-
  • геополитическо събитие

Жозеп Борел обърна внимание на необходимостта от „предотвратяване на хуманитарна криза“ в страната

Снимка: БГНЕС

Победата на талибаните се превърна в най-важното геополитическо събитие след включването на Крим към Руската федерация. Това заяви в сряда Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю за RTVE, предаде агенция „Фокус“.

„Това, което се случи в Афганистан, е поражение за западния свят и ние трябва да го погледнем директно и да имаме смелостта да го признаем, да анализираме причините и последствията, които от геополитическа гледна точка ще бъдат много важни, защото това, което виждаме, e най-важното геополитическо събитие след анексирането на Крим от Русия“, подчерта испанският политик.

Борел обърна внимание на необходимостта от „предотвратяване на хуманитарна криза“ в Афганистан. „Това ще изисква <...> работа със съседните страни“, обясни дипломатът и добави, че ЕС не поддържа „положителни отношения“ с някои от тези държави. Ръководителят на дипломацията на ЕС също поясни, че Общността „ще трябва да разговаря“ с движението на талибаните, тъй като „пое контрола над Кабул“.

След изтеглянето на основната част от западния военен контингент от Афганистан, талибаните започна мащабна операция за установяване на контрол над страната. На 15 август бунтовниците влязоха в Кабул без бой и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица. Президентът Ашраф Гани заяви, че подава оставка, за да предотвратят кръвопролитията, и напусна страната. Западните държави евакуират своите граждани, служители на посолствата и афганистанци, които са сътрудничили на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: