Отидете към основна версия

13 978 121

Американски удар по Русия заради Навални и "Северен поток 2"

  • алексей навални-
  • сащ-
  • русия-
  • владимир путин-
  • отравяне-
  • санкции-
  • новичок-
  • северен поток 2

Съединените щати наложиха санкции на руски физически лица и организации

Снимка: Shutterstock

Съединените американски щати наложиха нови санкции, свързани с Русия, срещу лица, замесени в отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални или в руската програма за химически оръжия, предаде "Ройтерс", като се позова на американското финансово министерство.

Според Държавния департамент на САЩ санкциите засягат деветима руснаци и четири руски организации. Сред санкционираните има сътрудници на руската Федерална служба за сигурност, които американските власти смятат за замесени в отравянето на Навални, както и организации, "развивали потенциала на Русия в областта на химимческите оръжия".

Критикът на Кремъл Алексей Навални, разкриващ през годините мащабни корупционни схеми в Руската федерация, беше отровен с „Новичок” през месец август 2020 година. По-късно независими западни лаборатории потвърдиха, че при атаката е използван нервен агент, което е забранено по международните стандарти. Кремъл продължава да отрича, че руските служби имат нещо общо с опита за убийство.

Ангела Меркел нарече "неприемлива" присъдата на Навални и поиска той да бъде освободен, а Владимир Путин заяви, че Русия е изчерпала през миналия век лимита си за революции. След продължилата почти три часа среща в Кремъл между руския президент и германския канцлер те дадоха съвместна пресконференция. На нея Путин каза, че Меркел винаги ще бъде "желан гост" в Русия и след като вече не е канцлер. По думите му преговорите са преминали "по традиция в конструктивна и делова обстановка", като са били обсъдени двустранните отношения и са били разменени мнения по широк кръг проблеми.

Освен това, САЩ наложиха санкции на две руски физически лица и два плавателни съда на Русия във връзка с газопровода "Северен поток-2", предаде ТАСС, като се позова на Държавния департамент. "Държавният департамент представи пред Конгреса доклад в съответствие със закона за защита на енергийната сигурност на Европа от 2019 г. В доклада са посочени един руски плавателен съд и две руски физически лица, участващи в строителството на газопровода "Северен поток-2". Срещу лицата, посочени в доклада, ще бъдат въведени санкции в съответствие със закона за защита на енергийната сигурност на Европа. Освен това плавателният съд, посочен в доклада, както и още един руски плавателен съд, участващ проекта, ще бъдат определени като блокирано имущество на едно от посочените лица", заяви държавният секретар Антъни Блинкън в разпространено от Държавния департамент писмено заявление.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 80 гласа.

Свързани новини