Last news in Fakti

17 Юли, 2021 07:50 7 638 73

Стоманената фасада, зад която се крие страхът

  • алексей навални-
  • владимир путин-
  • русия-
  • новичок-
  • кремъл-
  • страх-
  • стомана-
  • фасада-
  • разследване

Автократите разбират много добре крехкостта на своето управление

Стоманената фасада, зад която се крие страхът - 1
Снимка: Shutterstock

Високовъглеродната стомана е много подсилена и здрава, но при внезапен удар може да се пропука. Меката стомана, от своя страна, е по-пластична и склонна към огъване, но за сметка на това е по-малко вероятно да се счупи. Двата метала, сравнени от вестник Financial Times, са полезна метафора за свойствата на авторитарните и на демократичните правителства.

В Европа популистите предприеха безброй нападения срещу плуралистичните ценности и норми. И въпреки това, колкото и да се изкривиха под тези удари, институциите на демокрацията се оказаха достатъчно гъвкави, за да ги понесат. Различна е ситуацията при автократите. Владимир Путин още е в Кремъл, Реджеп Ердоган е окупирал подобния на Версай дворец в Анкара, а Си Дзинпин засилва конфронтацията си в опит да наруши западния дизайн на международния ред. Автократите изглеждат могъщи, но това е само привидно – стоманата може да се пропука само при един силен удар.

Националистическите автократи се нуждаят от врагове в чужбина, за да оправдаят политическите репресии у дома, а руският президент отдавна е намерил своите на запад. Това обаче само показва неговата слабост. В Русия необуздано се шири корупция, която започва от Кремъл, което обяснява и страха на Путин от Алексей Навални – вкараният зад решетките опозиционен лидер. Западните страни не могат да бъдат обвинявани за ниския жизнен стандарт на руснаците, а Навални разкриваше мащабните корупционни схеми на властта, заради което стана и неудобен.

Свръхфокусът на Кремъл върху един човек подчертава несигурността, която произтича от предишното амплоа на Путин на параноичен офицер от КГБ, което от своя страна подхранва нездравословния дневен ред в Русия. В страната съществува и друга слабост – липса на достатъчно компетентни офицери, които да провеждат най-чувствителните операции. Такава бе и провалената операция за убийството на Навални. Незавършената операция на службите остави след себе си много следи, което постави акцент върху некомпетентността и международно компрометираните позиции на режима на Путин. Западните служби доказаха, че срещу Навални е бил използвано забранено химическо оръжие, а поддържаната от Кремъл линия, че няма нищо общо с отравянето с „Новичок” на Навални, само отчуждава Русия от Запада.

Сибирските доктори, които първоначално лекуваха Навални, фалшифицираха медицинската документация в опит да скрият истинската причина за внезапния колапс на Навални. Фондът за борба с корупция на Навални разкри в свое разследване, осигурявайки си достъп до медицинските досиета в болницата в Омск (където Навални бе настанен първоначално), че врагът на Путин е бил отровен с органофосфат, а основно лице в операцията е агентът на ФСБ Валери Николаевич Сухарев. Това е пореден провал за руските служби, които преди няколко години се опитаха да убият и Сергей Скрипал, както и журналиста и поет Дмитрий Биков и опозиционния политик Владимир Кара-Мурза. Руските служби правят всичко възможно, за да елиминират опонентите на Путин, чието единствено желание е да живеят в свободна страна.

Radio Free Europe/Radio Liberty предаде по-рано през тази седмица, че активист е бил арестуван на Червения площад в Москва, само защото е носил тениска с призив за освобождаването на Навални от затвора. Освен това неговата кола е била подпалена от неизвестни лица. Това само показва слабостта и страха на Путин. Единствената грижа на Путин е запазването на собствената му власт. Той с радост ще открадне бъдещето на Русия, за да бетонира собствените си позиции. Автократите разбират много добре крехкостта на своето управление.

Фасадата пред тях изглежда солидна, но зад нея се крие само едно – страх.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 въпросче

    143 20 Отговор
    Тази статия пак от "Дойче Веле"зеле,леле,леле, ли сте я хакнали 1към1?
  • 3 русенец

    134 15 Отговор
    Да разбираме, че САЩ имат толкова много вътрешни проблеми, че единствения начин да консолидират нацията да и измислят външен враг. За късмет този враг е и техен основен кредитор и държи към 90 % от външния дълг на САЩ. Какво по-логично и по-удобно от това, да спретнат една войничка с тях. Ама ако може другите да воюват, а Хамерика да им продава оръжие и джепане.
  • 4 КОТарАК

    106 13 Отговор
    пък запада , който довчера имаше колонии които експлоатираше ,а населението им беше полуробско и сега тия полуроби напълниха Европа , какъв метал е? като гледам и колко фесове вече има май не говорим даже и за метали вече

    Коментиран от #42

  • 5 Нанфо

    121 7 Отговор
    КАТО ВИДИШ КОЙ Е АВТОРЪТ НА СТАТИЯТА И ВЕЧЕ ТИ СТАВА ЯСНО , ЧЕ ИДЕ РЕЧ ЗА БУЛАМАЧ И ТЮРЛЮГЮВЕЧ.

    Коментиран от #16

  • 6 товарищ

    36 29 Отговор
    Вреш, товарищ Денис! Товарищ Путин настоящий демократ, Россия - ета самая настоящая демокрация в мире. Корупция нет. Комисионние нет, толко ордены и грамоти.
  • 7 Трудовакъ

    115 10 Отговор
    В тази статия авторът нищо вярно не е написал. Навални - враг на Путин! Демек, мравката - враг на слона! Смях в залата. Това в Карлуково ли ти го казаха, а Джамбазов? Навални е осъден с влязла в сила присъда криминален престъпник, а за т.т. опозиционна дейност той и неговия антураж са получили и получават милиони от чужбина, разбирай от западни специални служби, чрез НПО-та и други схеми. Спомни си си "инвестицията" от 5 млрд. долара по официално признание на американците в Украйна, не беше толкова отдавна. Ако го нямаше външното финансиране, случаят "Навални" просто нямаше да съществува. Джамбазов, задай си въпроса - откъде са многото милиони, с които чевръсто оперира Навални и води начин на живот, абсолютно несъвместим с неговите официални доходи. Предателите и изменниците са винаги дребни душици, готови да продадат род и родина за 30 сребърника...
  • 8 срфтъ уеицж

    79 8 Отговор
    От високовъглеродна стомана се правят мечовете за война. Тези мечове могат да разсекат меката стомана и да убият врага. От мека стомана се правят евтини неща каквито са западните политически, бизнес и шоу елити. Меката стомана олицетворява меките китки а твърдата високовъглеродна стомана - здравите юмруци на бойците.

    Коментиран от #10

  • 9 един от стадото

    76 5 Отговор
    за стоманата. Не се нарича високовъглеродна, а само въглеродна. Под 4/100- Ст45, над чугун. Под 2/100- СТ 3, 5, 20. Легираните са друга бира. И афторчето да не се прави на технолог стоманолеяр с хоби политикоанализите и коя стомана се гъне и коя се пука. Във журналистическият факултет вече и технология на машиностроенето и студена и топла обработка ли продават, пардон препродават. Пак го обърках- преподават

    Коментиран от #18, #27

  • 10 металург

    46 3 Отговор

    До коментар #8 от "срфтъ уеицж":

    На високо въглеродната стомана по наше село и викаме чугун и от него не се правят мечове, защото ще се счупят още докато ги вадиш. От чугун се правят корпуси на машини примерно. Мечове се правят от стомана, при това кована и легирана.
  • 11 Някой

    66 7 Отговор
    Вярно, някой яко го е страх. Ама, чак гащите са покафенели. Но, този някой не е Путин, а разни политици по бреговете на Атлантика. Много ги тресе, заради Путин!
  • 12 А стига бе

    61 5 Отговор
    Едно не мога да разбера...-наистина ли това го мислят и си вярват-или просто си е чиста пропаганда.Ако искренно мислят така-свършено е с западната цивилизация.....По неадекватно и не логично поведение и действие от Запада не е имало от 1940-1945 г.....

    Коментиран от #20, #53

  • 13 Читател

    30 2 Отговор
    Като сме тръгнали да обсъждаме стоманите, всеки що-годе запознат с инструменталното производство знае, че от високо въглеродни стомани се правят металорежещи инструменти, с които се
    режат нисковъглеродните стомани.

    Коментиран от #15, #22

  • 14 az #Победа76

    42 1 Отговор
    Либерални мокри сънища! Пак от вкисналите манджи ни предлага FT....
  • 15 металург

    21 1 Отговор

    До коментар #13 от "Читател":

    Над 2,14% въглерод в стоманата няма! Над тези проценти на желязо-въглеродната сплав и викат чугун. Високо въглеродни стомани са тези, съдържащи в себе си въглерод 2,08-2,14%. Похвално е, че четеш, но го прави с разбиране. Иначе стоманите и с вода могат да се режат, в това число и легираните.:)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кочо

    28 0 Отговор
    Денис е нашият аналлизатор.

    Коментиран от #48, #52

  • 18 Абе чуек

    24 1 Отговор

    До коментар #9 от "един от стадото":

    полях се с кафе от смях бе!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Трудовакъ

    32 2 Отговор

    До коментар #12 от "А стига бе":

    Наистина го мислят. Дори си и вярват. А за края на западната цивилизация, той бе предречен много отдавна, и то не от юдоболшевики, псевдокомунисти и подобни, а от един от най- яростните и автентични антикомунисти, който се би с юдоболшевиките до последния си дъх за идеите си и които човешката история познава - генерал-лейтенат барон Роберт Николаус Максимилиан фон Унгерн-Щернберг. Още преди повече от 100 години той прозря, че Европа може да се възроди само с пълно духовно обновление, възприемане на източната ценностна система без да се подменят здравите християнски основи, и утвърждаване на монархията като гарант на стабилитета на християнското общество...

    Коментиран от #47

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 един от стадото

    19 0 Отговор

    До коментар #13 от "Читател":

    само с въглерод не става. Трябва и кобалт, волфрам, силициев карбит. За по- старите- наричаха се инструментални общо, бързорезни. Марките да ги почвам ли, или..

    Коментиран от #23

  • 23 карамфила

    17 1 Отговор

    До коментар #22 от "един от стадото":

    Недей почва че цезурния модератор ви следи осторожно и е готов с голямата гума.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 пешо

    16 0 Отговор
    джамбаз , драсни някой ред и за хавални , хещо го забравихте .
  • 27 Бен Гън

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "един от стадото":

    А ти да си чувал за невъглеродна стомана. По дефиниция,стоманата е желязо-въглеродна сплав с различно съдържание на еъглерод.
  • 28 Деймос

    32 1 Отговор
    Господи колко примитивна пропаганда :(( Тия неща може да ги говориш при условие ,че не можеш да видиш , чуеш нищо в Русия ! След като виждаш други неща , четеш съдържание на 10 медийни канали които критикуват властта, виждаш Путин изложен на преки въпроси ( непостижимо за западен лидер) ...и пишеш комунизма , КГБ ...та..та ..та !
  • 29 Джамбазов

    22 1 Отговор
    нещо за халва и за локум няма ли?Не се хващай за стоманата на Вовота,че сте му много меки всичките "политанализатори"!
  • 30 идетрибунал

    17 1 Отговор
    Това медийните манипулаториподлоги спиране нямат!таз политмиязма сигурно е предназначена за празните кратуни на чалга актива на има такъв народ!Мале какви евроатлантически лизачи ще се пръкнат!
  • 31 ха ха хаааа

    5 11 Отговор
    Абе , тука пълно с чугуни бе ...

    Коментиран от #39

  • 32 ужас

    11 2 Отговор
    компот от дренки
  • 33 карамфила

    15 1 Отговор
    Цензурният модератор е забравил че днес е събота,ден за почивка,и трие ли трие на воля.Все пак и той е мачо и решава кого да изтрие,с това е силен и недостижим.Щом триеш значи се страхуваш от истината каквато и да е тя.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 100pera

    31 2 Отговор
    Все очаквам деня, в който нашите по комсомолски надъхани пропагандисти ще започнат да мислят логично и да спрат да си противоречат, но той все не идва.
    Диктаторът Путин го било страх от Навални? Добре, ама ако беше такъв, Навални щеше да е мърътв. Ама не е. Отровили маса противници на Путин с едно от най-мощните бойни отровни вещества - групата на Новичок. Е, как пък нито един от тях не умря, бе? Нямали кадърни оперативни офицери? А непрекъснато пищим, как са проникнали навсякъде и дори направили Тръмп президент, вривили "цели" 50 тона боеприпаси на Гебрев в Чехия (реално това са около 7 000 снаряда) - били за Украйна, която се чуди къде да дене собствените си боеприпаси, които произвежда... Прословутите некадърници Петров и Боширов се разхождат из цяла Европа все едно е в Москва. Арестували някакъв с тениска за Навални. Сигурно - щото обявиха организацията му за екстремистка. То пък в САЩ ама изобщо няма уволнения и арести по фейсконтрол на привърженици на Тръмп.
    Страх го било Путин. Сигурно, но във Вашингтон все още има 25000 военни - пазят Капитолия. Щото Байдън и демократите не ги е страх...
    Статията изглежда солидна, но зад нея се крие само едно – страх.

    Коментиран от #66

  • 36 Ася

    23 2 Отговор
    Този уж автор е взел пари за тази статия, в която няма нищо вярно, дори още от заглавието което показва неговата пълна НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, пълен профан, прозира само омразата му към ВЕЛИКАТА РУСИЯ, не вижда ли, че американците водят само ВОЙНИ
  • 37 Слава на Русия !

    21 3 Отговор
    На джендърите само Путин им е в главата.Безсилие и тъпанарщина.

    Коментиран от #41, #44

  • 38 Холмс

    19 3 Отговор
    Демокрацията е за овце, крадци и мигранти. Путин е политик номер едно! Завиждате ли му от Финаншъл Таймс? Тогава преклонете по едно коляно и всичко ще бъде наред!
  • 39 Страхул

    5 20 Отговор

    До коментар #31 от "ха ха хаааа":

    Пълно, колко да е пълно-два чугуна-рубладжии с по десетина ника и един съвеЦки лайкгенератор.Толкоз.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гошо

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    От някакъв такъв много мек и пластичен дето не може да си запази дори формата ,толкова е мек Нещо сигурно като тоалетната хартия ЕМЕКА ,такова ще да е
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 тъпанарино

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Слава на Русия !":

    Искат да го онодят, ма той е зает, затова!

    Коментиран от #49

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Alabala

    1 7 Отговор

    До коментар #20 от "Трудовакъ":

    По-глупав коментар от твоя няма във форума.

    Коментиран от #51

  • 48 бай хуей

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Кочо":

    по-скоро Анален експерт?
  • 49 Да да

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "тъпанарино":

    да позная ли?!Ердоган ще да го занимава, затова е занят.
  • 50 Misirka

    7 2 Отговор
    Само като погледна кои са партньори на сайта!
    Затварям без да чета
  • 51 Трудовакъ

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Alabala":

    Има. Твоя.
  • 52 пешо

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Кочо":

    яко!
    не е ясно само - за пари ли го прави, за удоволствие ли...
    или и за двете.
    но пък заптиетата вървят след него и бършат ли, бършат!
  • 53 Холмс

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "А стига бе":

    Представи си ти да си Нато? 2000 година : Путин управлява Русия ,която беше без армия тогава, без икономика, яко зимаше на заем, купуваше яко стока от Нато за да се изхрани. 2000 година - Китай беше никой, армия не съпоставима с Нато, правеха евтина пластмаса. През следващите няколко години Нато се заеха с плячкосвсне на слабите- Иран, Ирак, Афганистан, Сирия и много други. Сега обаче не могат да се съвземат, мислят си че всичко е страшен сън. След 2-3 години Нато ще иска да е приятел на Русия. Това ще стане когато разбере че там не трябва да пипа с кривите си и грозни пръсти!
  • 54 Ю.Кортес

    3 13 Отговор
    Трябва да има ограничения в мандатите като сащ,Франция.Това в русия е пълен т.шак с народа,променят конституция,зануляват ,само и само един да стои безконечно.Знае,че тия след него ще го светнат и държи власт до край.

    Коментиран от #56, #59

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Руснак

    9 2 Отговор
    Абсолютно просташка статия
  • 58 ДаЗдраПерМа

    8 1 Отговор
    на 97-сесия на Международната организация за забрана на химическото оръжие в доклада на техническия секретариат в точка 1,41 се отбелязва че по поръчка от Германия е сформирана група специалисти които трябва да помогнат технически в разследването на натравянето на Навални и ВНИМАНИЕ датата фиксирана в деловодството е 20-ти август 2020 сиреч почват действия преди Навални да е натровен. Сега мънкат че са сбъркали било човешко и т.н. но следва технология от свързани процеси които няма как да обясниш с грешка защото са реално фиксирани от различни отдели и изпълнители.
  • 59 Бунак

    11 1 Отговор

    До коментар #54 от "Ю.Кортес":

    Имаш ли руско гражданство, за да решаваш кой ще управлява там? В Мюнхен излез на центъра прегърни с едната ръка джендър с другата мигрант и се радвай на демокрацията си! След това преклони коляно за афро братята зад окена!

    Коментиран от #62

  • 60 ДаЗдраПерМа

    7 1 Отговор
    В Бундестага подозират че Германия не случайно е замесена в тази каша. Първо нямали са възможност да откажат на молбата на немската гражданка Юлия Навалная, второ лекуващия доктор в немската клиника е гастроентеролог (а не токсиколог) а след като се "излекува" без разрешение посещава с частен самолет Канарските острови и посещава не плажовете а стои 8 дена в хотел без да излиза от него. След такъв шамар от "личния гостенин на Меркел" германците го натоварват на самолета за Русия през черния вход на летището като отменят голяма пресконференция с много поканени журналисти.
  • 61 Пешо от блока

    3 11 Отговор
    Истината били, нали русофилчета. Статията е много точна, но непълна за истината в Русия.
  • 62 Ю.Кортес

    4 10 Отговор

    До коментар #59 от "Бунак":

    В ютуба бяха качили клип скрита камера в асансьор с портрета на Путин в московски голям жилищен блок.Който влезеше,все псувни

    Коментиран от #70

  • 63 Горд Българин

    5 1 Отговор
    Сметах в Люлин да сложат в асансьора плакат на Боко, какво ще снимат хахахах

    Коментиран от #64

  • 64 Ю.Кортес

    2 5 Отговор

    До коментар #63 от "Горд Българин":

    С тази разлика че Боко е свален,обаче ако се пробваш в русия заминаваш в трудов лагер в дибир

    Коментиран от #65

  • 65 Къв Ютуб?

    7 1 Отговор

    До коментар #64 от "Ю.Кортес":

    Кой му пука за клипчето в ютуб? Ти добре ли си? Там всичко на 99% е постановка. Не е постановка това, че целия свят смята Путин за най-добър политик! Освен стопените мозъци дето вярват на ВикиПедия , ютуб и натовска пропаганда.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 карамфила

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "74378229920":

    Мамооооооууууууу,сега професора-модератор шъ тъ изтрий като едно нищо.
  • 68 Бла, Бла, Бла...

    6 2 Отговор
    Глупости на търкалета, които освен презрение не заслужават друго! Личи си кой се е "свръхфокусирал" върху Навални! Валидна е народната мъдрост, която акцентира върху досадата "Едно си баба знае, едно си бае".
  • 69 Колега

    5 1 Отговор
    Колега Денис и за един милион не бих написал и пуснал подобна статия.
  • 70 герпедал

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "Ю.Кортес":

    Ами ако постави портрет на боико,9 милиона храчки.
  • 71 Чебурашка

    3 5 Отговор
    Вероятно чукчите по-скоро от нашите русконадупени предатели ще разберат истината за товарищ ПУТЯ. Ама кво да се прави, дървената кратуна си е дървена както там така и тук.
  • 72 сойкаприсмех

    1 0 Отговор
    Като гледам що русофил имало у нас, чудно как не сме станали 16-та република на СССР. Сигурно Брежнев не е искал.
  • 73 БПФ

    0 0 Отговор
    Джамбазов, струва ли си една жалка заплатка това, че всеки ден стотици хора ти се подиграват?
    Путин бил "автократ"? А сигурно слабоyмният байдън, промъкнал се в белия дом като крадец след фалшифицирани избори, дето 21 щата изобщо не го признават за законен президент, е "демократ"?

    За навални - още чакаме "западът" да предостави каквито и да било доказателства за така нареченото му "отравяне" !!! тогава ще видим кой какво е фалшифицирал !!! Наистина ли мислиш, че ако руските служби искаха да го убият, тоя щеше да е жив? Наистина ли мислиш, че навални е някаква заплаха за Путин - навални, чийто антураж не можа да събере и 120 000 протестъри в цяла Русия?
    Денисчо - що не кажеш на лекаря ти да ти изпише по-силни хапчета?