Отидете към основна версия

2 755 17

Китай: Компютърни игри само по три часа седмично

  • компютърни игри-
  • компютър-
  • китай-
  • игри-
  • деца-
  • ученици-
  • малолетни-
  • интернет-
  • достъп до интернет

Китай въвежда сурови ограничения

Снимка: Shutterstock

Децата и младежите в Китай вече ще могат да играят компютърни игри само по три часа седмично - и то точно между 20.00 и 21.00 часа местно време в дните петък, събота и неделя. По всяко друго време на технологичните концерни ще е забранено да предлагат игри онлайн, съобщи агенция Синхуа. Изключения ще има само по време на ученическите ваканции - тогава малолетните ще имат достъп до видео игри онлайн по един час на ден.

Мерките се затягат драстично

И досега в Китай действаха ограничения в ползването на интернет за малолетни, но сега те стават значително по-строги. До момента беше разрешено малолетните да играят онлайн игри всеки ден по час и половина, а през ваканциите - по три часа. Освен това беше забранено да участват във видео игри в интернет във времето между 22.00 часа и 8.00 часа сутринта.

Новите мерки усилиха значително натиска срещу мощните технологични концерни като Тенсент, който е най-големият интернет доставчик в страната. На същия концерн принадлежи например популярната онлайн игра "Honor of Kings" (Честта на кралете), която ежедневно събира по над 100 милиона активни играчи в Китай. След като властите обявиха новите рестрикции, акциите на Тенсент и останалите фирми за онлайн игри спаднаха значително. Новите мерки могат относително лесно да се прилагат и контролират в Китай, защото играчите в интернет са длъжни да се регистрират с данни от личните си карти. Тенсент освен това се опитва с помощта на технологии за лицево разпознаване да осуети достъпа на малолетни играчи, които нощем използват профила на своите родители, за да заобиколят забраните.

"Електронен наркотик"

Властите в Китай обявиха също, че в бъдеще ще контролират още по-строго гейминг-концерните. С това те реагират на опасенията за увеличаващо се пристрастяване на децата и младежите към онлайн игри. Лекари и учители в Китай отдавна се оплакват от влошеното зрение и влошените резултати на учениците, както и от липсата на достатъчно спортни занимания сред децата. В началото на август в една правителствена медия се твърдеше, че видео игрите са се превърнали в „духовен опиум“ и „електронен наркотик“.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания