Last news in Fakti

10 Октомври, 2021 16:24 2 169 13

Китай иска повече деца. Означава ли това забрана на абортите?

  • китай-
  • аборти-
  • жени-
  • деца-
  • раждаемост-
  • население

Китай е изправен пред демографска криза, а отмяната на политиката за едно дете не постига желания резултат

Китай иска повече деца. Означава ли това забрана на абортите? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Продължителната пресконференция на Държавния съвет на Китай бе посветена на новия план за развитието на китайските жени и деца. Цел на новата програма е да се води повече разяснителна дейност във връзка с бременностите и превантивните здравни грижи за майките. Но на малко по-скрито място в доклада се казва, че Китай иска да намали броя на онези аборти, които не се правят по медицински причини. Това предизвика разгорещени дискусии в мрежата в Китай. "Нима сега искат да ни отнемат правото да разполагаме със собственото си тяло?", пита една жена. Друга пише: "Всички ли ще бъдат вече принуждавани да раждат деца?".

Китайското население застарява

Правозащитни групи също изразиха тревога. С политиката на едно дете, въведена в края на 70-те години на миналия век, трябваше да бъде забавен прирастът на китайското население. Затова жените бяха заставяни да ползват предпазни средства, бяха подлагани на стерилизация и принуждавани да абортират, разказва Уанг Яки от правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч". Сега правителството пропагандира раждането на повече деца, защото е разтревожено от намаляващия прираст. "Тревогите на много жени, че правото на аборт може сега да бъде ограничено, е изцяло оправдано", казва Яки.

В новите правителствени директиви не са споменати конкретни мерки, затова много жени се страхуват, че всяка провинция и всеки отделен град ще прилага политики, следващи новата цел както намери за добре, включително и с принуда. Защото намаляващият прираст на населението в Китай още отсега води до драматични последици. Броят на хората в трудоспособна възраст намалява, също както и на жените в детеродна възраст, заяви ръководителят на Националната статистическа служба през пролетта, след като станаха известни резултатите от преброяването на населението. Китайското общество застарява бързо, а броят на новородените не може да компенсира. Отмяната на политиката за едно дете преди 6 години не промени нищо в тази насока. Същевременно в момента съществуват съвсем малко ограничения на правото на аборт. Забранени са само прекъсвания на бременността заради нежелан пол на плода. Поради традиционните предпочитания към мъжки наследници в продължение на много години в Китай бяха абортирани милиони зародиши от женски пол.

Редица са причините за множеството аборти в Китай

Но извършваните над 9 милиона аборта годишно се дължат и на други причини. Много млади жени в Китай са правили голям брой аборти в миналото си поради липса на знания и сексуално образование, включително за контрацептивите. Новите директиви на Държавния съвет обещават повече усилия в тази насока, но правозащитниците са скептични, че само просветната дейност ще е достатъчна за намаляването на броя на абортите. "За тази цел са нужни по-дълбоки промени в общественото съзнание. За жените би трябвало да е естествено да могат да отказват секс без предпазни средства. Но това е твърде голяма тема, засягаща равноправието на половете в китайското общество", казва правозащитникът Уанг Яки.

Голяма част от китайските жени гледат с недоверие на новите директиви, защото Китайската комунистическа партия продължава да пропагандира традиционното разпределение на ролите в семейството и обществото. От началото на годината разводите бяха допълнително затруднени, а публикациите на феминистки в интернет биват блокирани. Затова много жени сега се страхуват, че държавата отново ще си присвои правото да им налага своите представи за семеен живот.

Автор: Рут Кирхнер


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смерш

    14 0 Отговор
    Щом и КНР изпитва "демографска криза" бъдещето на зелените активисти тип Тумберг е обречено !
  • 2 въпросче

    19 0 Отговор
    Китай иска повече деца. САЩ иска повече ваксини. Дали ще се разберат или Третата СВ чука на китайската стена?
  • 3 химик

    13 1 Отговор
    Китайското население застарява,българското също.
  • 4 гръндж

    1 1 Отговор
    "Тревогите на много жени, че правото на аборт може сега да бъде ограничено, е изцяло оправдано."-казва патето Яки.
  • 5 Поднебесната

    4 0 Отговор
    Супер..сега със сигурност ще изядат всички австралийски омари и де що плува и лети околовръст
  • 6 гадно

    10 2 Отговор
    След 100 години ще са 3 милиарда и на китайски ще се говори не само в Китай и Тайван.
  • 7 Рошко

    6 1 Отговор
    Сигурно защото половината свят измря от корона
  • 8 Антитюрк

    8 2 Отговор
    България може да помогне с това което има в изобилие, български ергени да ги вземат китайки и да живеят в Китай да правят деца. България има много ергени а жени няма!
  • 9 България

    8 2 Отговор
    И сега са твърде много жълтата раса, ако раждат повече ще стане катастрофално за света

    Коментиран от #11, #12

  • 10 хуа развей

    3 2 Отговор
    В Китай, в резултат от ограничението "само едно дете" от миналите десетилетия, в момента съществува огромна армия млади мъже, за които няма жени. Китайките са се отървали от женските деца след видеозон. Защото там няма пенсии. Родителите се гледат от синовете, а не от дъщерите.
    И така мъжете стават много повече от жените.
    В Китай има милиони млади мъже, които постоянно тренират, занимават се с бойни изкуства, с наука, работят върху идеята за китайска доминация в света. Защото създаването на семейство за тях е нереално - не стигат жените. Представете си, какво ни чака.
  • 11 LEVSKI LOM

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "България":

    и ква е тая Жълта раса? те повечето Азиатци имат много по бяла кожа от нас Европейците бе.................
  • 12 SHKËNDIJA

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "България":

    Има няма под 2 милиарда са за разлика от Тъмнокожите раси които са 6 Милиарда......
  • 13 От страни

    1 0 Отговор
    Абе айде - нека раждат, децата са цветята на живота. Едно да не правят - ДА НЕ ВЗЕМАТ ВМЕСТО КЛЕЧКИТЕ ЛЪЖИЦИ И ВИЛИЦИ !!!
    Че чак тогава я закръшихме.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания