Отидете към основна версия

1 680 10

Берлин: ЕС да одобрява коалиции на желаещи за изпращане на военни контингенти в кризисни райони

  • европейски съюз-
  • жосеп борел-
  • анегрет крамп-каренбауер

Върховният комисар по външната политика и сигурността Жозеп Борел настоява за приемането до октомври или ноември на план за създаване на сили за бързо реагиране с численост 5000 души

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия настоява Европейският съюз да одобрява занапред "коалиции на желаещи" сред страните членки да изпращат военни контингенти в кризисни райони в кризисни периоди по възможно най-бърз начин.

Това според Берлин е най-оптималният начин Евросъюзът да реагира след събитията в Афганистан миналия месец и да бъде по-независим от Съединените щати в рамките на алианса.

"Краят в Афганистан е горчив опит - сериозно поражение. Дали това означава, че Западът е трайно отслабен, ще зависи от по-нататъшните действия. Дали европейците можем да се по-независими и да действаме самостоятелно, защото авторитетът ни зависи от нашите способности".

Това заяви германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в Словения, където заседава днес с колегите си от Европейския съюз.

Усилията за създаване на общоевропейски сили за бързо реагиране са парализирани вече повече от десетилетие, посочи агенция Ройтерс, въпреки създаването през 2007 година на система от бойни групи от 1500 военни, която досега никога не е използвана заради спорове около финансирането и воля за участие в тях.

Върховният комисар по външната политика и сигурността Жозеп Борел настоява за приемането до октомври или ноември на план за създаване на сили за бързо реагиране с численост 5000 души.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: