2 Септември, 2021 22:22 1 663 10

Берлин: ЕС да одобрява коалиции на желаещи за изпращане на военни контингенти в кризисни райони

  • европейски съюз-
  • жосеп борел-
  • анегрет крамп-каренбауер

Върховният комисар по външната политика и сигурността Жозеп Борел настоява за приемането до октомври или ноември на план за създаване на сили за бързо реагиране с численост 5000 души

Берлин: ЕС да одобрява коалиции на желаещи за изпращане на военни контингенти в кризисни райони - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия настоява Европейският съюз да одобрява занапред "коалиции на желаещи" сред страните членки да изпращат военни контингенти в кризисни райони в кризисни периоди по възможно най-бърз начин.

Това според Берлин е най-оптималният начин Евросъюзът да реагира след събитията в Афганистан миналия месец и да бъде по-независим от Съединените щати в рамките на алианса.

"Краят в Афганистан е горчив опит - сериозно поражение. Дали това означава, че Западът е трайно отслабен, ще зависи от по-нататъшните действия. Дали европейците можем да се по-независими и да действаме самостоятелно, защото авторитетът ни зависи от нашите способности".

Това заяви германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в Словения, където заседава днес с колегите си от Европейския съюз.

Усилията за създаване на общоевропейски сили за бързо реагиране са парализирани вече повече от десетилетие, посочи агенция Ройтерс, въпреки създаването през 2007 година на система от бойни групи от 1500 военни, която досега никога не е използвана заради спорове около финансирането и воля за участие в тях.

Върховният комисар по външната политика и сигурността Жозеп Борел настоява за приемането до октомври или ноември на план за създаване на сили за бързо реагиране с численост 5000 души.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    11 0 Отговор
    Що бе? До сега кой решаваше, къде да пращаме войници, дето да умират за САЩ/Израел?
  • 2 Пръц

    7 1 Отговор
    Еврогейският съюз ще праща войски на Источния фронт
    ""Вопросы есть?
    Вопросов-нет!"Товарищ Сухов
  • 3 Вера

    7 1 Отговор
    Е, тия джендъри немогат да опазят европа, май искат да изпратят тези пет хиляди джадаи в АФГАНИСТАН, нали видяхте какво става с пиндусите, забравиха си електромобилите и хеликоптерите
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 факт

    5 2 Отговор
    ТО войници няма тия сили искат.
    Европа е част от Евразия а не отделен континент
    А шефове на Евразия военно технологично икономически и енергиино са Китай и русия.
  • 7 Пет хиляди!?

    3 1 Отговор
    Леле, този иска да прати цялото НАТО, кой ще остане да ни пази въздушното пространство?
    И за какво ще ги пращате на сигурна смърт тези 5000 войника? Те майки нямат ли, жени, деца? Или всички са джендърно неутрални и ще ни е все тая дали са живи или мъртви?

    Тоя Борел разбира толкова НУЛА от армия, колкото и от политика.
  • 8 Гост

    2 1 Отговор
    И каде ще е първа та му мисия на тоя контингент само да не е Кабул ама маи маи на там отиват нещата

    Коментиран от #9

  • 9 Тоа па

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Първата мисия ще бъде където кажат краварите.ЕС отдавна е безлична организацийка.Въпроса е какво ние правим при тия боклуци ?
  • 10 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    1 1 Отговор
    Е че то по кризистен район от Брюксел където е ръководството на ЕС имали, че ще има желаещи да си пращат войниците за пушечно месо да начешат егото на некадърното ръководство на Запада
Новини по държави: