Отидете към основна версия

2 290 17

Добра новина! Качеството на въздуха на планетата се подобрява

  • въздух-
  • замърсяване-
  • фини прахови частици

Мръсният въздух е най-голямата заплаха за човешкото здраве в околната среда и най-сериозният рисков фактор за преждевременна смърт

Снимка: shutterstock

Основни замърсители на въздуха на планетата за кратко са спаднали до безпрецедентно ниски нива. Причина за това са ограниченията за предпазване от коронавируса миналата година, като фините прахови частици са намалели с една трета в части от Азия, съобщиха световните информационни агенции, предава БТА.

Според доклад на Световната метеорологична организация (СМО) замърсяването с фини прахови частици е намаляло с до 40 процента в Африка, Южна Америка и Южна Азия, и по-малко в части на Европа и Северна Америка.

Ограниченията за излизане и пътуване заради Ковид-19 са довели до "драматични кратки спадове в емисиите" на ключовите замърсители, особено в градските зони, установи първият "Бюлетин за качеството на въздуха и климата" на СМО. Сравнението е направено със стойности от периода 2015 - 2019 г.

"Мръсният въздух е най-голямата заплаха за човешкото здраве в околната среда и най-сериозният рисков фактор за преждевременна смърт. Подобряването на показателите миналата година е било твърде краткотрайно, за да се отрази на здравето", каза Оксана Тарасова, която ръководи дирекцията за атмосферни изследвания в СМО.

Други явления като масивните пожари в Австралия, димът от горящата биомаса в Сибир и САЩ, и ефектът от праха, носещ се от Сахара през Атлантическия океан до Северна Америка, са повлияли отрицателно на качеството на въздуха.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Свързани новини