23 Август, 2021 07:36 2 221 11

Страните с АЕЦ поддържат по-ниски нива на въглеродни емисии от останалите

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • въглеродни емисии-
  • въздух-
  • ес-
  • европа-
  • германия

ЕС се стреми към нулеви емисии на парникови газове до 2050 година

Страните с АЕЦ поддържат по-ниски нива на въглеродни емисии от останалите - 1
Снимка: Shutterstock

Преди 10 години Германия реши постепенно да изведе от експлоатация своите 12 АЕЦ. До края на 2022 г. последните от тях ще бъдат затворени, а до 2045 г. страната иска да стане въглеродно неутрална. ЕС се стреми към нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.

В периода 2000-2019 г. емисиите в Германия на един човек са били средно 43% по-високи в сравнение с държави с атомна енергетика. Основно това е свързано с факта, че страната продължава силно да зависи от изкопаеми горива. Други държави като Дания и Исландия успяват да намалят емисиите без атомна енергия, но те използват преимуществата на своята ветроенергетика.

През юли т.г. бе съобщено, че Германия се е сдобила с подкрепата на Австрия, Дания, Люксембург и Испания, за да се изправи против плановете на ЕС да квалифицира атомната енергетика като „зелена“. По-голямата част от съседите на Германия обаче са на друго мнение. От 17 страни, произвеждащи атомна енергия, Великобритания планира в близко бъдеще да затвори някои АЕЦ, но строи нови. Въпреки че Швейцария е забранила изграждане на АЕЦ, тя ще позволи на съществуващите да работят, докато са безопасни. Полша, която в значителна степен зависи от въглища, ще започне да строи АЕЦ през 2026 г.

През март лидерите на Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения се обърнаха към Европейската комисия с жалба, в която се посочва, че развитието на атомната енергетика в техните страни е „поставено под съмнение от редица страни членки“. Във връзка с приближаващите избори в Германия и възстановяване на страната след скорошните наводнения, глобалното затопляне ще заема важно място в обществения дневен ред. Добре регулираната атомна енергетика е безопасна и е стабилен източник на електроенергия без емисии. Някои политици обаче не са склонни да говорят за това, пише изданието.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    13 0 Отговор
    Така е. Някой още да пита защо ни е втори АЕЦ? Сега нямаше да има тези пикове в цената на промишления ток. Е, Дпоган и Ковашки нямаше да правят милиони от създалото се положение, но това щяхме да го преживеем леко.
  • 2 асдсд

    8 1 Отговор
    Нормално да е така. АЕЦ е възможно най-евтиният и най-екологично чистият начин за добив на електроенергия.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор
    ТУКА НЯМА ДЕЙСТВАЩА ИКОНОМИКА, ТОК НЕ НИ Е НУЖЕН

    МОЖМ ДДА ПАСЕМ ПАТКИТЕ И БЕЗ ТОК
  • 4 Дядо Рунгел

    15 0 Отговор
    Добре че бяха комунистите да ни построят поне една атомна електроцентрала.
  • 5 pbdan

    4 0 Отговор
    Лесно ѝ е на Германия с такива съседи: Франция с многото си АЕЦ, Норвегия с 27ГВт ВЕЦ и Полша с големи ТЕЦ. Има откъде да внесе и да кара само с ВяЕЦ и ФЕЦ.
  • 6 Дублиране

    8 0 Отговор
    България иска със слама да лови мишки:). Ние имаме 4 месеца летен сезон, но се напъваме да строим фотоволтаици, нямаме кой знае какъв вятър но се напъваме да строим ветрогенератори. А кой ще ги компенсира :))). Накрая ще горим въглищата и ще плащаме скъп ток шото имаме дублиращи мощности без да ни трябват. Белене е задължителна и на базата на нея всички останали ВЕИта.
  • 7 Ерих Фон Клинкерхофен

    7 0 Отговор
    А добър ден. Нали и подписка имаше - да се развива ядрената енергетика в България. Или политиците пак нешо не са разбрали.

    Коментиран от #9

  • 8 Джипко-Бибитков

    5 1 Отговор
    Нали знаете че отработеното гориво скоро ще се го съхраняваме у нас. Имаме си хранилище... Нито руснаците нито американците ще се го вземат обратно
  • 9 Риба

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ерих Фон Клинкерхофен":

    Абе то и референдум имаше ама на кой му пука, важното е да има хаос и да ловим риба в мъни води.
  • 10 Гошо

    0 1 Отговор
    А топлинните излъчвания ?
  • 11 Мда

    1 0 Отговор
    Особено в районите около Чернобил и Фукушима, там въздухът е най-чист !