Отидете към основна версия

3 490 27

САЩ посочиха причината за падането на правителството в Афганистан

  • афганистан-
  • сащ-
  • правителство-
  • талибани

Нямало воля да се противопостави на талибаните

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Липса на воля да се противопостави на талибаните, а не липсата на способност да се води борба с тях е причината правителството на Афганистан да падне от власт. Мнението беше изказано на пресконференция на 3 септември заместник-говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

„Президентът Байдън изложи три точки пред Ашраф Гани: Работете с моя екип, за да изгладите подробностите по ефективна военна стратегия чрез консолидация на силите около населените места; овластете вашите военни лидери да прилагат тази стратегия; лидерите да подкрепят стратегията за изграждане на доверие в афганистанското население и световната общност. Това Байдън се опитваше да предаде на президента Гани“, каза Жан-Пиер.

„Становището на нашите военни лидери е, че най-добрият шанс за успешна борба с талибаните е даден на Гани чрез обединяване на страната и прилагане на стратегия, която спира напредването на талибаните и дава доверие на афганистанските сили за сигурност и обществеността ", заяви говорителят на американския лидер. "Тази препоръка беше разумна и в съответствие с това, което американските власти заявихме публично. За съжаление, Гани не можа или не последва този съвет", каза Жан-Пиер.

Говорителят на Белия дом не отговори на въпроса дали правителството на САЩ търси кой е отговорен за оповестяването на съдържанието на последния телефонен разговор между Байдън и Гани на 23 юли. Откъси от стенограмата на този разговор бяха публикувани на 31 август от агенция Reuters. В него Байдън в действителност призова Гани да демонстрира по-активно своята увереност в превъзходството си над талибаните.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини