Отидете към основна версия

2 696 28

Германия предупреждава: Увеличава се военната активност до източните граници на НАТО!

  • германия-
  • нато-
  • русия-
  • беларус-
  • франк-валтер щайнмайер

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер увери ръководителите на балтийските държави, че не са сами в тази ситуация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изрази загриженост от увеличената руска военна активност по източните граници на НАТО, съобщава ТАСС.

"Колко се нуждаем от НАТО като силен съюз, виждаме всеки ден в региона на Балтийско море. Загрижен съм, че военната активност по границите на ЕС отново се увеличава", коментира Щайнмайер в четвъртък в Берлин на среща с президентите на Латвия, Литва и Естония.

"Не минава и ден без руски военни самолети да излитат в небето над Балтийско море. Все по-често те нарушават въздушното пространство на балтийските държави".

Щайнмайер увери ръководителите на балтийските държави, че не са сами в тази ситуация.

"Който заплашва балтийските държави, той заплашва целия НАТО, заплашва Германия. Бундесверът води силите на НАТО в Литва, следователно германските ВВС охраняват въздушното пространство в региона на Балтийско море", каза Щайнмайер.

"По този начин ние ясно показваме: териториалната цялост и независимостта на държавите от НАТО не подлежат на преговори", каза той.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров, страните от НАТО отдавна засилват военната си дейност на територията на новите членове на алианса близо до границите на Съюзната държава на Русия и Беларус.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: