ФАКТИ.БГ
  • дмитрий медведев-
  • русия-
  • ангела меркел

Медведев възхвалява Меркел и обвинява САЩ за отношенията със Запада

Според него отношенията на Русия със Запада също са станали заложници на съюзническите отношения в рамките на НАТО и консолидираната позиция на Европейския съюз

Публикувана: 18 Септември, 2021 13:21
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2279
Медведев възхвалява Меркел и обвинява САЩ за отношенията със Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Съединените щати са до голяма степен виновни за влошаването на отношенията между Русия и Запада, които от 2014 г. "влязоха в спирала от противоречия", коментира заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев в интервю за Deutsche Welle.

"Ако през 2008 г. успяхме да намерим компромис между нашите позиции, включително позицията на САЩ, то вече през периода, когато се случиха събитията в Украйна се случиха (не през 2012 г., а през 2014 г.), точно толкова трудната позиция на американците, която се сведе до натиск в определен период и върху европейските страни, доведе до факта, че отношенията ни започнаха да се влошават и завършиха с въвеждането на взаимни санкции".

"И ние навлязохме в спирала от противоречия. Взаимното разбирателство, партньорството до голяма степен, което беше дори през периода 2008 г. и което всъщност ни помогна да се справим с икономическата криза от 2008-2009 г., изчезна от нашия речник", каза Медведев.

Според него отношенията на Русия със Запада също "са станали заложници на съюзническите отношения в рамките на НАТО и консолидираната позиция на Европейския съюз". "С други думи, ние не бяхме привърженици на влошаването им".

Медведев коментира и бившите социалистически страни в Европа, които вече не си спомнят каква икономическа помощ им предоставя Москва, а Вашингтон също може да се сблъска с това, ако в един момент американското влияние отслабне.

Според него някога Съветският съюз много е помагал на страните от Източна Европа - членове на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ).

"И какво, сега някой помни ли тази доброта? Спомня ли си някой някои инвестиции, които бяха направени тогава, дългове, за които страната ни плати и много разходи за Източна Европа и други страни? Никой никога не е говорил за това. Те няма да си спомнят, никога няма да благодарят за това", каза Медведев.

"Ако в даден момент Съединените щати не са в състояние да предоставят финансова и икономическа помощ или военна помощ на една или друга европейска държава или на някои други държави, тяхното влияние също ще отслабне толкова, колкото влиянието на Русия ще отслабне в един момент. И никой няма да благодари на същите Съединени американски щати за това, което са направили преди".

Той подчерта, че Русия и европейските страни остават съседи, поради което "е много важно да се поддържат нормални търговски и икономически връзки".

"Прагматичните интереси винаги са важни в политиката, настоящата ситуация винаги е важна. В този смисъл според него германският канцлер Ангела Меркел винаги е успявала да поддържа подходящ баланс в отношенията между страните. Въпреки това, ако през 2008 г., след събитията в Южна Осетия, бе намерен компромис и сдържаната позиция на най-големите европейски държави - Франция, Германия, Италия и някои други - послужи като основа за факта, че отношенията между Русия и ЕС не се влошиха, тогава през 2014 г., след като вследствие на общата европейска политика и политиката на Северноатлантическия алианс, големите европейски държави не успяха да защитят своята гледна точка. А в някои случаи това може да е била тяхна лична позиция. Това доведе до факта, че се разминахме доста значително".

Според него германския канцлер Ангела Меркел прагматичен и разумен политик, който знае как да слуша и да се сдържа. Той каза, че се е запознал с Меркел в Хановер през 2006 г., когато е първия вицепремиер на руското правителство. Медведев отбеляза, че първият им разговор е "доста семпъл".

"Това, което веднага ми грабна окото, бе, че тя директно задава въпроси, без никаква прекомерна емоционалност. Честно казано, просто според сегашното състояние на руско-германските отношения по онова време. Говорихме с нея известно време, от което направих един основен извод, който досега не съм поставял под въпрос: Ангела Меркел е прагматичен човек, много практичен, разумен, с много добра подготовка".

Според него "това е изключително важно за лидер от такъв мащаб". "Тя е доктор, тя е учен и ми се струва, че това и помогна да взема много трудни решения в различни ситуации". Той отново подчертава, че основните характеристики на Меркел - прагматизъм, рационалност - са много добри черти за един политик.

В същото време Медведев посочи, че германският канцлер винаги е защитавала националните интереси на страната си. "В някои ситуации нашите позиции се сближиха, в други те се разминаха рязко. Когато тези позиции се допълваха, естествено, беше по-лесно да се комуникира. Когато тези позиции бяха много различни, естествено, беше по-трудно да се комуникира. В това разбира се, диалогът беше труден. Но тя е германски лидер и това казва всичко".

Сред другите важни черти на Меркел, Медведев посочи способността да слуша и да се сдържа. Той разказа за един от епизодите, когато след събитията в Украйна и последвалите санкции той провежда разговор с канцлера, по време на който бившият премиер на Руската федерация говори за позицията на Русия във връзка с настоящата ситуация, Меркел го изслушва, а след това казва: "Слушай, няколко пъти исках да кажа нещо, да те прекъсна, но не го направих."

"Струва ми се, че това я характеризира по най-добрия начин, защото когато човек започне да се вълнува, започва да доказва своята гледна точка с желязо, непроницаема директност, инат, това със сигурност не допринася за постигането на някакъв компромис, постигане на взаимно разбирателство. Лидер от този ранг по принцип не бива да прави това. Така че в този смисъл винаги е било добре да общуваме с нея, дори и да заемаме различни позиции", добави Медведев.

По междудържавните въпроси Меркел не си позволява "никакви специални отношения и това е правилно, ... тя винаги е заемала прогерманска позиция, отчитайки съюзническите задължения - естествено, както позицията за НАТО, така и позицията, отразяваща консолидираното мнение на Европейския съюз ".

"Що се отнася до личния аспект, това, което обикновено се нарича химия - "химия", или взаимно разбирателство, в някои отношения наистина много неща бяха по-лесни за обсъждане с нея, защото тя е по-добре ориентирана в реалностите". Меркел познава добре Съветския съюз, пътува из Съветския съюз, израства в ГДР, "много добре познава онова време, характеризира го по свой начин, има много спомени".

"Тя разбира руски и затова винаги говорихме с нея на такава смесица от езици, особено когато оставахме без преводачи. Тя се опита да говори руски, аз естествено го насърчавах по всякакъв възможен начин. Като всеки човек, след няколко часа тя говори и си спомни някои конструкции. От време на време преминавахме на английски", каза Медведев.

Когато "дълго седях на руско-германските преговори" и в един момент Меркел "погледна подозрително и каза: "Имам чувството, че сте започнали да разбирате немски."

Според него с Меркел "в този смисъл наистина беше, може би, по-лесно, но говорим за някои ежедневни моменти, които без съмнение се отразяват в преговорите". "Невъзможно е да се изключи това от контекста. Това не означава, че по някакъв начин предопределя техните резултати - не, разбира се, но улеснява комуникацията".

"Ангела Меркел направи много за подобряване на нашите отношения, невъзможно е да не го признаем. Тя се опита да поддържа този диалог дори в най-трудните ситуации и ми се струва, че той даде резултат".

Дори в случаите, когато двете страни са имали противоположни позиции или са обсъждали някои въпроси, Меркел все още активно пропагандира тезата, че Русия и Германия трябва да комуникират.

На въпрос дали Меркел ще липсва на международната сцена, той отговори: "Всеки политик има своя възраст". В същото време Медведев изрази надеждата, че временно изпълняващият длъжността канцлер на Федерална република Германия "няма да изчезне напълно от челните редици на европейската и световната политика".

Според него "политиците от такъв мащаб не ходят никъде - така или иначе ще бъдат търсени". "Имахме добри, конструктивни отношения и мога да кажа, че Ангела Меркел беше добър канцлер за германците. Тя беше добър канцлер на Германия и беше пълноправен и разбираем, предвидим партньор за Руската федерация".

Медведев изразява благодарност към Меркел и бившия френски президент Франсоа Оланд за усилията им да разрешат ситуацията между Русия и Украйна.

"Меркел активно се опитваше да направи това, да бъде посредник между Руската федерация и Украйна. И на нея, и на президента Оланд може да се благодари само за това, защото въпреки консолидираната линия на Европейския съюз и линията на НАТО, в края на краищата тези две най-големи европейски държави се опитаха да положат усилия за успокояване на ситуацията", каза Медведев.

Той припомня, че така възникнаха нормандският формат (Германия, Русия, Украйна, Франция) и Минските споразумения, които според него "все още остават единственият основен документ, въз основа на който може да се разреши украинският проблем". "Тогава бяха положени много усилия и многократните разговори между Ангела Меркел, президента Владимир Путин, често в тристранен формат с участието на президента Оланд, а понякога и с участието на президента на Украйна, въпреки това донесоха определени резултати, които за съжаление в крайна сметка не доведоха до нещо по-конкретно".

Въпреки това, според Медведев, резултатът от тези усилия под формата на споразуменията от Минск е значителен, "и тук приносът на Ангела Меркел не може да бъде подценен".

Парламентарните избори в Германия са на 26 септември, след което ще бъде сформирано ново правителство. Меркел не номинира кандидатурата си и обяви намерението си да напусне политиката след изборите.

Русия

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Благодарен я
1 Отговор
Да благодарят на немците че им отвориха няколко фабрики,че да видят нормални стоки

Коментиран от #6


Оценка:
-24 +11

Дара
2 Отговор
Меркел е виновна за всичко, включително и за падението на Германия и Европа.

Оценка:
-6 +14

Таратор
3 Отговор
Велик! Путин и Медведев са титани!

Оценка:
-9 +18

хо го хо
4 Отговор
Германия израстна само благодарение на обединението и прилива на евтина квалифицирана и многодерна работна ръка от бившият соц.лагер но сега ги чакат дамо нискоквалифицирани амуджи.
Спокойно можем да кажрм че с германия е свършено.

Оценка:
-4 +18

хунвейбин
5 Отговор
Нали Русия вместе с Китай щяха да завладяват света?Тази Меркел къде се бърка?

Оценка:
-7 +4

Хан Ко Брат
6 Отговор

До коментар #1 от "Благодарен я":


Те им отвориха защото и едните и другите имат сметка от това. Парите не миришат. + това , това с което сме се хранили преди 89, това беше истинската храна. Днес основно боклуци с повече подправки и почти всичко внесено от запада. Днес западен автомобил , 200 хил и в кофата. Хладилник, пералня, печка- 10 г и в кофата.

Коментиран от #8, #12


Оценка:
-5 +9

7
Този коментар е премахнат от модератор.
8
Този коментар е премахнат от модератор.
9
Този коментар е премахнат от модератор.
От страни
10 Отговор
Тоя не моем да го гледам - не знам що така.

Оценка:
-2 +3

11
Този коментар е премахнат от модератор.
От страни
12 Отговор

До коментар #6 от "Хан Ко Брат":


Нeщo мнoгo им дaдe - aвтoмoбил пoчвa дa ca чупи cлeд 100-120 хиляди. Пeрaлнитe иcкaрвaт нe 10 a 2-3 гoдини и хлaдидницитe пaк тaкa. cecтрaми имa руcкa пeрaлня Вяткa aвтoмaт oт първитe - oщe рaбoти а е на дватридесет години. Зa cмaртфoнитe дa нe гoвoрим пoчти вcякa гoдинa cмeнувaм щoтo бaтeриятa oтивa нa кинo, a кoлкo cъм cчупил. Лaптoпoвeтe нa дeцaтa иcкaрвaт пo гoдинa-гoдинa и пoлoвинa. Cбрaл cъм ги нa кaмaрa шecт. Ceгaшнитe кaрaт втoрa гoдинa тa ce прeкръcтих.

Оценка:
-2 +6

От страни
13 Отговор

До коментар #9 от "Дар от БОГ":


Да бе - мечтаеме си. Вече 30 години станаха как си мечтаеме. Ама властите не бързат. Като почнеш от оня брадатия Димитров и завършиш с Слави са един дол дренки. Има ли разлика от Жельо и Радев? Аз не виждам. Кого чакаме? Имале е предсказано че няква жена щяла да дайде ама днес не виждам такава в паноптикума.

Коментиран от #14


Оценка:
-1 +2

14
Този коментар е премахнат от модератор.
15
Този коментар е премахнат от модератор.
От страни
16 Отговор

До коментар #14 от "Живко":


Хубаво го смяташ и си прав, ама не става при една държава която е погълната от наднационално ниво и са и иззети част от компетенциите. Държавата е пълноцена и независима само когато е способна самичка да си испълнява компетенциите, демек задълженията и функциите на държава а щом влезна в ЕС ние изгубихме тази възможност. Други решават кво ще правим, дават пари но и искат свои неща, дават отбрана та пропада своята армия. Вчера Европа каза всички държави в ЕС които не са признали еднополовите семейства да го сторят веднага. Малка държава няма начин да остане независима. Бяхме под Русия, там стана кво стана отидохме под Европа, после пак ще минем под Русия, когато Русия си изгради зоната - 7 милиона сме - не сме 100 или 300. Украйна с 47 милиона не можа да изгради пълноцена държава и легна под САЩ.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5