Отидете към основна версия

3 269 88

Русия се похвали, че освобождавала Полша, Варшава контрира: „Това беше агресия“

  • полша-
  • русия

Нахлуването на съветската армия в Полша е предшествано от подписването на пакта за ненападение между СССР и Германия

Снимка: shutterstock

Полша реагира остро на съобщение руското външно министерство, предаде агенция Укринформ.

По-рано днес руската страна заяви, че нахлуването на войските на Съветския съюз в Полша на 17 септември 1939 г. било "освободителен поход".

"Нямаше никакъв "освободителен поход", това беше агресия, осъществена в съгласие с хитлерова Германия", - написа в Twitter пресаташето на полското министерство на външните работи Лукаш Ясина.

По думите му, Полша не е престанала да съществува на 17 септември 1939 г., а жителите на окупираните територии "веднага станаха жертви на престъпления, извършени от съветската държава".

Според версията на Русия, съветската армия не позволила на германците да се доближат до Минск, а жителите на Западна Украйна и Беларус "радостно приветствали съветските войници". Съобщението на външното беше придружено от пропагандно видео, в което се казва, че тогава Полша е престанала да съществува по вина на тогавашната полска власт, която "отказа да подпише със СССР споразумение за взаимна помощ срещу германската агресия".

Институтът за националната памет на Полша публикува изявление, в което се подчертава, че машината на съветската пропаганда десетилетия наред представя агресията на Съветския съюз срещу Полша от септември 1939 г. така, както е удобно на Москва.

"Дори днес, независимо от големия брой публикации и очевидни факти, властите на Руската федерация нагло се опитват да представят тази въоръжена агресия като акт на "освобождение". В действителност това беше акт на заробване и терор, довел до стотици хиляди жертви сред полските граждани от различни вероизповедания и националности." - подчертават от института.

Нахлуването на съветската армия в Полша е предшествано от подписването на пакта за ненападение между СССР и Германия. Към него е приложен секретен протокол, с който страните се споразумяват за подялба на Източна Европа на "сфери на интереси", включително "в случай на териториално-политическо преустройство на областите, влизащи в състава на Полската държава".

В крайна сметка територията на Полша бива поделена между СССР и Германия в съответствие с посочените в протокола граници.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания