Отидете към основна версия

4 196 23

Ключов разговор в близките часове

  • франция-
  • сащ-
  • австралия-
  • подводници

Макрон и Байдън ще обсъдят казуса с Австралия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В близките часове президентът на САщ Джо Байдън и неговия френски колега Еманюел Макрон ще проведат телефонен разговор, съобщи официалният представител на френското правителство Габриел Атал.

По думите му, по време на заседанието на кабинета, проведено на 22 септември сутринта, Макрон е акцентирал на обстоятелствата за прекратяване на договора с Австралия за доставка на френски подводници. "Следващият етап ще бъде телефонен разговор между президента и неговия американски колега Джо Байдън. Този разговор се очаква днес", каза Атал.

На 15 септември Австралия, Великобритания и САЩ обявиха ново партньорство за сигурност. Като част от споразумението по-специално Австралия планира да използва американските технологии за изграждане на най-малко 8 ядрени подводници, първата от които ще поеме бойно дежурство през 2036 г., както и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети. Поради това Канбера прекрати най-големия договор за отбрана в своята история с Париж, заявявайки, че вече не обслужва националните интереси на Австралия. В отговор Франция обвини австралийските власти в умишлена измама и отзова своите посланици в Австралия и САЩ за консултации.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: