Last news in Fakti

23 Септември, 2021 21:50 1 702 16

Снижаване на дипломатическото напрежение между САЩ и Франция

  • сащ-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • джо байдън

Байдън и Макрон ще се срещнат в Европа в края на октомври, за да обсъдят условия, които да гарантират взаимното им доверие и мерки за постигане на общите цели

Снижаване на дипломатическото напрежение между САЩ и Франция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Приятелски разговор" между президентите на Съединените щати и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон бе първата стъпка за снижаване на дипломатическото напрежение между двете страни след изненадващото оповестяване на тристранния пакт в сферата на сигурността АУКУС между Вашингтон, Лондон и Канбера.

Без да стигне до извинение, президентът Байдън се е съгласил, че е трябвало френската страна да бъде информирана предварително за подготвяния тристранен договор. Говорителят на Белия дом Джен Саки поясни:

„Президентът е потвърдил стратегическото значение на Франция, или по-скоро на френската и европейската ангажираност в Индийско-тихоокеанския регион - нещо, по което ще продължим да работим заедно с тях“.

Преди разговора от Елисейския дворец заявиха, че очакват обяснения за обстоятелствата около отмяната от страна на Австралия на сделката с Париж за конвенционални подводници. Джен Саки подчерта:

„В телефонния разговор президентът е признал, че трябва или е трябвало да има повече дискусии преди да бъде направено официалното съобщение. Това е било важно послание от негова страна в рамките на този разговор“.

Жестът на помирение от страна на френския президент бе обявеното връщане на френския посланик във Вашингтон идната седмица. Байдън и Макрон ще се срещнат в Европа в края на октомври, за да обсъдят условия, които да гарантират взаимното им доверие и мерки за постигане на общите цели.

И още - Вашингтон ще засили подкрепата си за европейските антитерористичните операции в Сахел. Не е ясно обаче дали чрез изпращане на американски специални части в района или засилване на логистичната подкрепа.

Австралийският премиер Скот Морисън съобщи, че засега не успява в опитите си да разговаря с френския президент, но ще работи търпеливо за възстановяване на връзките с Париж.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Споразумение

    14 1 Отговор
    Бидона ще даде жена си на некрофилчето за една нощ.
  • 2 Kcaniba

    22 1 Отговор
    пудела е мирен. На задни лапки. Бумеранга мистрал....
  • 3 хи хи хи

    27 2 Отговор
    Франция след разгрома на Наполеон 1-ви през 1812-та е просто територия с която никой не се съобразява само за по-малко от мандат де Гол се опита да промени това ама му спретнаха протести и ойде.
  • 4 Жалка

    24 2 Отговор
    Работа. Пълно унижение. Ес е едно нищо.
  • 5 Анонимен

    25 1 Отговор
    Както каза един журналист, французите ще се потъркалят по пода като истерично дете, пък ще се изправят и ще млъкнат. Байдън знае това и не се притеснява особено.
  • 6 Smooth Jazz

    16 1 Отговор
    Макаон е заел Г-образна стойка с широко отворено обятия. Нищо изненадващо.
  • 7 Перо

    8 2 Отговор
    Къде ще ходи макарон? Ще клекне,няма избор,ако иска да не загуби други $ 50 млрд.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Антитрол

    17 2 Отговор
    Струва ми се че това ще е последния мандат на бабофила ако го изкара целия - следващия президент ще е със сигурност Марин льо Пен.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Петел

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "Антитрол":

    лелката няма шанс по вероятно е испанката ХидАлго да стане президент.
    Франция вече е една тотално обезличена държава от която не зависи почти нищо.
  • 11 Бгг

    8 0 Отговор
    Това се очакваше . Все пак макарона няма нищо общо с Де Гол.
  • 12 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Антитрол":

    Ти запознат ли с тази фамилия,баща и ?Франсетата не я искат сега са толкова омешени нулев шанс ,най хубавият член от тази фамилия е Марион племенницата която е още млада и няма намерние да се кандидатира все още за президент, тя е нещо по различно но пак не може да им се има доверие .....Французина гледа нещо по средата крайно лви и десни не ги вълнува.Държи им влага и историята с Хитлер ,,,,,,,)

    Коментиран от #13

  • 13 КОЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Gucci x Balenciaga : Une collaboration":

    Кой подпомогна това омешване с тарамбуките не е ли точно презокеанският им партньор още една две войни и в ЕС ще има бели само по филмите.
  • 14 Някой ще олаби напрежението...

    2 0 Отговор
    ...ама няма да е макароня......🤣🤣🤣
  • 15 Мнение

    2 0 Отговор
    Всичко е ясно от самото начало нищо ново. На Бонжура лакеи ще бъде припомнено, на принципа (внимавай в картинката ) и кои е шефа и всичко приключва това е. Така се случва с всяка държава васална на САЩ включително и ЕС
  • 16 Канибал

    2 0 Отговор
    Шо стана бе макроне много бързо клекна? А такъв вой нададе и ся като се сдобри с каубоите другите от ес дето застанаха до теб ко ше правят. Нещо санкции,американска пролет,лято, есен зима ще има ли? Или ще се свиеш като бито куче в ъгъла и ще си траеш? Както винаги франките показват мускули само на сополивите деца в махалата но нямат топки за дуел с батковците. Е нормално е за вас.нищо ново под слънцето