Отидете към основна версия

2 978 27

Китай е против санкциите срещу Русия

  • санкции-
  • защита на правата на човека-
  • русия-
  • сащ-
  • хуа чунинг-
  • намеса-
  • оон

Съединените щати нарушават разпоредбите на Устава на ООН и действат в противоречие с общоприетите норми на международното право

Снимка: Shutterstock

Китайските власти са категорично против санкциите на САЩ срещу Русия. Това заяви в понеделник официалният представител на външното министерство на КНР Хуа Чунинг, предава ТАСС, предаде агенция „Фокус“.

„Вече забелязахме реакцията на руската страна [към санкциите на САЩ, насрочени за 2022 г.]. Китай е категорично против Вашингтон да използва едностранни санкции под предлог за защита на правата на човека“, каза тя на брифинг.

Както уточни Хуа Чунинг, Вашингтон трябва да се стреми да премахне противоречията в отношенията с Русия чрез равнопоставен диалог. „Съединените щати нарушават разпоредбите на Устава на ООН и действат в противоречие с общоприетите норми на международното право. Не само Руската федерация и Китай, но и все по-голям брой държави се противопоставят на това“, обобщи тя.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри миналата седмица проектобюджета за следващата финансова година (започваща в страната на 1 октомври) на стойност 778 млрд. долара. В рамките на документа конгресмените приеха и законодателна инициатива, според която администрацията на Вашингтон трябва да обмисли възможността за налагане на санкции срещу 35 руснаци, включително членове на руското правителство, големи руски бизнесмени, общественици и журналисти. Друга инициатива включва забрана на американци да купуват или продават новоиздадени руски държавни облигации не само на първичния, но и на вторичния пазар за намеса в американските избори, приписвана на Руската федерация.

Одобряването на бюджета за отбрана от Камарата на представителите не означава автоматично влизане в сила на всички инициативи, въведени в него.Своя версия на проектодокумента, която се различава от тази, приета в долната камара, все още не е одобрена от Сената на Конгреса на САЩ. След това ще бъде свикана комисия, която да съгласува подробностите за двата проекта. И двете камари отново ще трябва да гласуват за договорения документ, след което той ще бъде изпратен на държавния глава за подпис. Този процес може да отнеме няколко месеца.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания